PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Sukunimen muuttaminen /Vähäkyrö


Marja P.
13.02.08, 21:41
Hei,
Tänään sain yllättävän tiedon Vähänkyrön seurakunnasta. Etsin sieltä henkilöä sukunimellä Karp, mutta hän olikin kirkonkirjoissa Korpela. Siis tämä Johan Johaninpoika Karp s. 16.3.1855 olikin siellä Johan Johaninpoika Korpela... Vielä en ole saanut vastausta, miksi näin...
Kuitenkin esim. aikaisemmin, kun olen pyytänyt tietoja Johanin puolisosta ja lapsista, on heidän sukunimensä ollut Karp...kunnes osa lapsista muuttanut 1936 sukunimensä Korpelaksi.
Olisiko mahdollista, että alunperin sukunimi ollut Korpela ja muuttunut jossain vaiheessa Karpiksi...Johan oli Suomen Kaartin sotilas ja he asuivat välillä Pietarissa... voisiko tuo olla syy sukunimen vaihtoon?

Mielenkiintoista...

Iltaisin terveisin
Marja Pylvinen

jjj
14.02.08, 08:22
Nimet vaihtelee joskus sattumanvaraisestikin kun niitä meidän perspektiivisyä tutkii. Ketkä olivat vanhemmat? Selityksen ainekset löytyvät ehkä sieltä!

Seppo Niinioja
14.02.08, 09:59
Hei!

Vähäkyrössä on ollut 1800-luvulla Haarajoen kylässä Korpelan talo ja Korpela myös sukunimeksi merkittynä. Varsinaisesta sukunimestä ei yleensä ennen 1800-luvun loppua ollut kysymys, koska se vaihtui esim. kun poika meni vävyksi toiseen taloon.

Kuten arvelet, Johan Johaninpoika Korpela on varmaan saanut sotilasnimekseen Karp, ehkä lyhyyden vuoksi. Osa lapsista on ilmeisesti ottanut taas käyttöön alkuperäisen nimen.

Seppo Niinioja

berg
14.02.08, 11:17
Hei,
...että alunperin sukunimi ollut Korpela ...oli Suomen Kaartin sotilas ja he asuivat välillä Pietarissa... voisiko tuo olla syy ...Marja Pylvinen

Johan Johaninpoika
Patronyymien aikaan oli tapana antaa sotilaille ns. sotilasnimi. Karp saattaisi olla venäläisen esimiehen antama sotilasnimi Johan Johaninpojalle.

Palvelusajan päätyttyä monet sotilaat ottivat sotilasnimensä käyttöön myös "siviilissä" usein myös "suomennettuna" (Karp => Korpela).