PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Apua alkajalle


Ilkka Trygg
30.01.08, 16:39
Varmaan ihan perus asia, mutta mitä tarkoittanee seuraava "titteli" nimen edessä : konst f.f mäst.

Heikki Särkkä
30.01.08, 16:49
Tuo konstf. (lyhenteestä on kai kyse) on käsityöläisen kunniatitteli sanasta konstfarne. Olisiko toinen f sanasta förre (entinen) olettaen, että oli kyse jo ikääntyneestä ja ei enää ammatissa toimivasta?

Kaiken kaikkiaan titteli voisi olla suomeksi 'entinen käsityöläismestari', johon käsityöläis-osan paikalle voisi sijoittaa asianomaisen erikosialan.

Ilkka Trygg
30.01.08, 22:11
Kyseessä on 10.6.1832 vihitystä avioparista, jonka miespuolisen henkilön tiedot kokonaisuudessaan menee näin Mies:konst.f.f.mäst. Matts Joh.ss.Mardik
Sukunimi oletettavasti on Mardikain, mutta tuo "titteli" edessä hämmentää ???

Essimi
08.02.08, 00:03
Näissä ongelmissa tuo parjattu Hiski on oiva apuväline. Hakemalla esim. vihityistä ammatti-kentässä sanalla konst löytyy joitakin varteenotettavia vaihtoehtoja. Todennäköisin on mielestäni konstsvarfvaremästare. Tapauksessasi siis s ja f kirjain tulkittu molemmat f:ksi, niin kuin helposti voi tehdä (hiskitallentaja on maininnut huomautuksessaan ko. kirjainten olevan epäselviä). Eli jokin sorvarimestari (huonekalu-?) tuo kyseinen henkilö saattoi olla.

Jorma Vesa
09.02.08, 12:56
On olemassa myös sana konstförfaren. Voitaisiin suomentaa ehkä ammatissaan eteväksi tai taitavaksi tms. Kaksi f:ää saattaa selittyä tästä sanasta.

Jorma Vesa

Heikki Särkkä
09.02.08, 13:39
Jorma Vesa on oikeassa. SAOB antaa kolme sanaa: konstfaren (vanhentunut), konsterfaren ja konstförfaren, kaikki käsityöläismestarin titteleitä alasta riippumatta.

Ks. myös ketjua "Tuomiokirjojen titulatuuri".