Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Finnberg Hämeenkyrö
Johan Finnberg oli Hämeenkyrön Laitilan talon vuokraaja, joka tuli muualta. Vaimo oli Johanna Ringbom, jonka suku löytyy pitkällekin; avioliitto solmittiin 1840 Pirkkala Harju. Iso-Iivarin talonhaltijaluettelossa lukee Johan Finnbergin kohdalla syntymäpaikkana Musti. Mustion rippikirjoista en häntä löydä, löytyy kyllä Målare Carl Finnberg s 1796 ja hänen vanhempansa ja sisaruksensa. Finnberg-Ringbom avioparin kolme ensimmäistä lasta syntyi Paraisilla (Attu gård), jossa isän kohdalla lukee Insp.Hr. - Finnbergeitä löytyy iso liuta Siuntiosta, Paraisilta ja Inkoosta. En löytänyt meidän Johaniksi sopivaa Paraisten Finnbergeistä, ainoastaan yhden sukunimettömän Johan Samuelin joka on merkitty syntyneeksi 1.3.1793 ja kastetuksi 2.3.1793 (Wik torp Trp. Henr. Johansson Anna Jörans:dt Johan Samuel).
Osaatteko neuvoa mistä hakisin?
Hei,
ensinnäkin Iso-Iivarin tauluja tuntemattomille, ne löytyvät sivun http://users.utu.fi/isoi/ kautta ja käsittelevät ensisijaisesti Länsi-Suomea.
En nyt löydä, mutta selkeästi muistan, että Iso-Iivari on käyttänyt lyhennettyjä muotoja seurakunnista, jos hän EI ole tarkistanut syntymää kastettujen listasta. Syntymäpäivä voi siis olla rippikirjasta, joissa ei ole aina luotettavinta tietoa, varsinkaan ulkopaikkakuntalaisista.
Iso-Iivarin listassa parisi avioliitto on "11.2.1840 Tampere." Hiskin mukaan kyseessä kuitenkin Pirkkalan seurakunnan Harjun kappeli, eikä Finnbergillä ole mitään lähtökohtaa.
Mainitsit hakeneesi Mustion rippikirjoista, olitko myös tarkistanut kastettujen luettelon?
Mikä on aikaisin rippikirja, josta olet löytänyt pariskunnan? Ei viitteitä Finnbergin aikaisemmasta olinpaikasta? Käymällä läpi kaikki rippikirjat, joissa Finnberg syntymäaikoineen ja -paikkoineen esiintyy, sinulla on paremmat mahdollisuudet miettiä mitä eri paikkoja/seurakuntia on voitu tarkoittaa.
Onko alueesta paikallishistoriallista kirjallisuutta, josta voisi selvitä, minkä pehtoori Finnbergisi oli?
Lämmin kiitos tiedoista ja neuvoista!
Atun Kartanosta nämä Finnbergit löytyvät ja lapset Hilma Johanna 23.4.1841, Maria Lovisa 10.9.1842 ja Johan Oskar 1.11.1845 Paraisten kastetuista. Kolme seuraavaa lasta löytyy Hämeenkyrössä syntyneinä ja Laitilan tilan vuokraus on alkanut ennen Atusta katoamista, joten ajattelisin synnyinsalaisuuden piilevän siellä Paraisilla.
Paraisten kirjoja olen löytänyt kuvina netistä vain tilikirjat - mikrofilmeihinkö sitten?
Henkikirjankin jostain päin Internetistä löysin missä nämä Atussa olivat.
Paraisten syntyneistä löytänyt meidän Johaniksi sopivaa, lähimmäksi tuli sukunimetön 3.3.1793 3.3.1793 Attu Bs. Joh. Johansson Ewa Joh:dt Johan
Mustiosta ei käytetty suomalaista nimeä 1800-luvun alkupuolella.
Tuosta ruukista olisi käytetty sen ruotsinkielistä nimiasua Svartå.
Joten ainakin itse hakisin ratkaisua Paraisten rippikirjoista.
Jos muuten teet Hiski -haun koko Suomesta laittamalla syntymäpaikaksi "Musti", saat koko joukon tutkittavia kyliä ympäri Suomea.
Juha
Kiitos vinkistä. Ei löydy syntyneistä eikä muuttaneista niistä listoista mitä on Hiskissä. Paraisilla näkyy kylä Mustfinnö. Vihkimisen jälkeen Johanna Ringbom on muuttanut merkinnän mukaan Rasosta Pirkkalasta Mouhijärvelle ja sieltäkin Musti-kyliä löytyy niin että jospa on koukanneet jonnekin esim appivanhempien Johanna Elisabet Skunck/Ringbomin ja tämän uuden aviopuolison Elias Sjöholmin vinkistä - nämähän asuivat sitten Hämeenkyrössä pitkään. Atun kartanon kuvaksi digitoidusta henkikirjauksesta insp Johan Finnberg löytyy v 1845 mutta ei vielä 1840 jolloin inspektorina on Rådlin. Rippikirjoihin varmasti pitää päästä kun saan aikaa.
Iso-Iivarin sivuilla kyseessä on aina pitäjä eikä kylä.
Esim. Hämeenkyrön rippikirjassa 1844-50 sivulla 233 lukee syntymäpaikkana Svartå bruk. Lisäksi aloitussivulla lukee
" Paikkakuntamerkinnöissä on noudatettu vuoden 1939 kuntarajoja"
Vuonna 1939 Mustion ruukki alueineen oli osa Karjaan maalaiskuntaa.
Mustion ns. kääpiökunta liitettiin vuoden 1929 alusta osaksi tuolloista Karjaata.
Juha
Mielenkiintoista! Näiden paikannimien kanssa on alkuun vaikeata. Näyttää kumminkin että tämän tyyppiset ihmiset ovat kulkeneet ruukkipaikkakunnalta toiselle ja aika paljon sukulaisten kanssa kimpassa. -Selasin Karjaa/Mustio vinkin saatuani Netistä löytyviä Mustion rippikirjoja ja löysin epäselvällä päivämäärällä mutta kuitenkin v 1793 syntyneen Johanin Carl Kåskin (Kosk ) talosta, jossa vaimona oli Anna Henriksdr ja svärmor Cajsa Finnberg. Mielestäni tällä Annalla ei Finnberg-nimeä esiinny. Annan syntymää en ole löytänyt, vaikka rippikirjan rivillä lukee Finnby. Olin törmännyt tähän Koskiin aikaisemminkin vuosi sitten jo semmoisella sivulla missä ei ollut tätä anoppia listattu, mutta hylkäsin epäselvän syntymäpäivän takia - jonka silloin olin lukevinani ehdottomasti muuksi kuin 2/3 - ja kun ei perheenisälläkään ollut Finnberg-nimeä. Pojat Johan ja Carl s 1796 esiintyvät myöhemmin Finnbergeinä ja tätä ketjua pääsee Johanin kanssa vuoteen 1823, joilloin hän on muuttanut. Edellisen rivin kaverin kohdalla lukee Pojo ja meidän Johanilla luullakseni dito mutta en Pohjan kuvista vielä löytänyt: ne ovat kyllä aika hankalan sävyisiä luettavaksi enkä Photoshopillakaan saanut tekstiä luettavaksi kaikista. Joka tapauksessa JOS tämä nyt on oikea ihminen niin puuttuu enää tietoja vuoteen 1840 asti. Yritän käydä Paraisten kirjat nyt Atusta takaperin, pyysin mikrofilmeinä lainaksi kirjastoon. Kurssille pitää mennä kunhan ehtii. Kiitos neuvoista kaikille osallistuneille!
Finnby on yksi Karjaan kylistä eikä sitä löydy Mustion kirjoista.
Karjaa sitten taas löytyy vuosien 1786-1822 väliseltä ajalta Digiarkistosta.
Finnberg nimi viittaisi tietysti siihen, että nimi on otettu kylän mukaan. Se oli erittäin yleistä tuolla seudulla.
Juha
Hei
Näitä Mustion Finnbergejä löytyy muutama kotisivuiltani: http://www.vilppula.com/
Kiitos, osuin sinne tänään - ja tuntui kuin olisin törmännyt vesisuoneen - ennen kuin luin viestiäsi! Etsimäni henkilön on oltava 2.3.1793 Mustiossa syntynyt Johannes Kosk, jonka äiti on ollut Anna Kaisa Henrikintytär Finnberg (s 24.4.1766 ja kuollut 24.2.1848) ja isä torppari ja tehtaalainen Carl Kosk (s 1765 Tenholassa ja kuollut 31.7.1837). Ilmeisesti tämä Johannes ja hänen nuorempi veljensä Carl s 1796 alkavat käyttää Finnberg -nimeä. Carl Koskin svärmor oli Kaisa Finnberg joka oli syntynyt Helsingissä 1730. Omassa alkeellisessa Mormonien ohjelmaan tehdyssä listassani on Johan Finnbergin alias Johannes Koskin vaimon Johanna Loviisa Ringbomin sukua varsin pitkälle.
Paraisille JF:n lie vetänyt sitten jokin muu asia kuin suku. Välillä on Fin- ja välillä Finnberg.
Niin se vain on, suorastaan huikaiseva tunne kun pääsee etsimänsä jäljille! Juontaako sitten vallan metsästäjän vaistoihin ja iloihin? Kerro jos löydät lisää yhteisiä esivanhempia.
Kiitos, nyt vasta vastaan ja kiitän pitkästä letkasta Finnbergeitä.
Kaarlenpoika
24.02.09, 23:23
Tämä löysin koneesta:
24.02.2009 Familjeblad
Man: Johan Finnberg
Född: 02.03.1793 i Svartå
Yrke: Inspektor
Far:
Mor:
Johan kommer ifrån Mouhijärvi som inspektor till Pargas Attu gård 1840.
Familjen utflyttar till Ulfsby 1846.
Hustru: Johanna Lovisa Ringbom
Gifta: 11.02.1840 i Harju hans ålder: 46 hennes ålder: 27
Född: 18.03.1812 i Harju Tohloppi
Döpt: 22.03.1812 i
Far:
Mor:
K Barn 1: Hilma Johanna Finnberg
Född: 23.04.1841 i Pargas Attu gård
Döpt: 30.05.1841 i
K Barn 2: Maria Lovisa Finnberg
Född: 10.09.1842 i Pargas Attu gård
Döpt: 20.09.1842 i
M Barn 3: Johan Oscar Finnberg
Född: 01.11.1845 i Pargas Attu gård
Döpt: 18.11.1845 i
/Yrjänä
Voi kiitos! Ja sitten joukko vuokrasi Laitilan virkatalon Hämeenkyrössä ja lapsia tuli vielä kaksoistyttäret ja yksi poika. Isoisäni isä on viikmeinen Atussa syntynyt Johan Oskar.
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.