PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Karjalainen | Paltamon kunnankirjuri Karjalainen


Timo Siukonen
23.01.08, 22:02
Hei!
Laitan vielä Kainuunkin listalle kysymykseni.
SSS:n sukututkijaluettelosta löytyy toistakymmentä Karjalaisen sukua tutkivaa. Usean nimen perässä on paikkakuntaviittauksena Kuusamo, mutta yhdessäkään ei naapuripitäjää Paltamoa.
Tunteeko kukaan kohdettani, kunnankirjuri Gabriel Karjalaista (1843-1904) Paltamosta ja hänen 11-lapsista jälkeläisjoukkoaan?
Timo Siukonen
Toivakka

Jouko Huttunen
24.01.08, 08:48
Reijo Heikkisen Paltaniemi-kirjassa mm. esitellään kylän talot, ja kerrotaan: "Valttari, talo kylän keskustassa venesatamaan menevän tien varrella. Se on alun perin Törmän torppa, jonka rakensi Paltamon kunnankirjuri Kaaperi Karjalainen noin vuonna 1870".
Paltaniemihän oli tuolloin Paltamoa; liitettiin 1954 Kajaanin maalaiskuntaan.
Jouko Huttunen

Timo Siukonen
24.01.08, 09:23
Vai että ihan Kaaperi. Enpä ole tuollaista etunimimuotoa ennen nähnytkään. Onkohan Valttarin talo vielä pystyssä venesatamaan vievän tien varrella tai liekö koko venesatamaa enää olemassa? Kiitos lisätiedosta, Jouko! Timo Siukonen Toivakka

blue-eyed
24.01.08, 10:22
Morjes Timo!

Antero Heikkisen kirjassa Kainuun historia III (1986) kerrotaan Kaaperi Karjalaisesta seuraavasti:

Sivu 133
"Myös Paltamossa lautakunnan esimiehisyys vakiintui, kun 1870-luvun alussa valittu maanviljelijä Kaaperi Karjalainen istui tehtävässä kaksi vuosikymmentä. Paltamon kunnalliselämän johto oli siten koko viime vuosisadan lopun kahden Kaaperin käsissä!"

Käsittääkseni tuo toinen Kaaperi oli Kaaperi Jokelainen.

Sivu 138
"Ehdottomasti raskain ja vastuullisin tehtävä kunnallishallinnossa sälytettiin kunnallislautakunnan esimiehen harteille. Paitsi lautakunnan toimia esimies oli usein myös kunnankirjurina. Näin sovittiin syyskuussa 1872 Paltamossa, kun lautakunnan esimieheksi valittiin Kaaperi Karjalainen."

Sivulla 151 kerrotaan, että Paltamossa valittiin uskollisesti vuodesta toisen yhdessä kuntakokouksen esimies Kaaperi Jokelaisen kanssa kunnalliskokouksen esimies Kaaperi Karjalainen talonpoikaissäädyn kainuulaisen valtiopäiväedustajan valitsijaksi.

Ihmettelit myös Gabrielin kainuulaista nimikäännöstä :), no Kainuussa olen nähnyt Gabrielistä käytettävän myös Kaappo-nimeä, mutta kyllä tuo Kaaperi tuntuu kotoisammalta. Kustaa Vilkuna mainitsee Gabrielin suomalaisena vastineena seuraavat nimet: Kaapo, Kaappo, Kaapro, Kaapre, Kaapi, Kapu, Kape, Kassu, Kaaperi, Kuaprelli, (ortodokseilla) Gavril ja Gauroi. Tästä on hyvä valita kulloisellakin paikkakunnalla vallitseva nimi. Olen ennenkin tällä foorumilla maininnut, että kannattaa lukea Veikko Huovista, niin saa hyvän läpileikkauksen Kainuussa käytetyistä nimistä.

terkuin Arla

blue-eyed
24.01.08, 10:33
Tässä uudestaan äskeisestä viestistäni poistamani kohta:

Kannattaisikohan sinun, Timo, vilkaista myös kirjaa

Heikkinen, Reijo
Kunta kaupungin ympärillä : Kajaanin maalaiskunnan vaiheita kunnan lakkauttamiseen asti

jos vaikka siitä löytyisi vielä jotain lisätietoa.

Terkuin Arla :)

Timo Siukonen
24.01.08, 22:00
Kiitos hyvistä poiminnoista ja lukuvinkeistä! Niillä pääsen taas eteenpäin hieman vieraalla maaperällä. Timo Siukonen

Raija Itkonen-Vatjus
11.02.08, 15:00
Gabriel Karjalainen on isoisäni Lauri Ilmari Itkosen (1888-1972) isoisä, isoisäni äiti oli Amanda Sofia ( s. 28.11.1860) , Gabrielin ja Maria Hännisen(s.16.08.1842) vanhin tytär. Amanda Sofia solmi avioliiton 21.12.1887 Lauri Arvid Itkosen ( 1865-1925) silloisen armovuodensaarnaajan kanssa ja heidät vihittiin Walttarin talossa. Heille syntyi kaikkiaan 13 lasta ja heistä isoisäni on vanhin, syntynyt Sotkamossa.Osa lapsista syntyi sitten Pulkkilassa ja osa Inarissa Lauri Arvidin vaihtaessa pappina seurakuntaa.
Itse olen Lauri Ilmari Itkosen toiseksi vanhimman Unkka-pojan tytär.
En ole itse tehnyt sukutukimusta, ainoastaan seikkaillut netissä ja olen erittäin kiinnostunut lukemaan lisää tietoa noihin kainuulaisiin juuriini!
Terv. Raija Itkonen-Vatjus
P.S Walttari tai Valtari on edelleen samalla paikalla Paltaniemellä, tosin nykyinen rakennus on jo kolmas samalla paikalla. Em. kertoi minulle naapurustossa asuva henkilö.

Timo Siukonen
12.02.08, 07:38
Raija,
kiitos täydentävistä tiedoista. Gabriel Karjalainen ei ole minulle verisukua. Hän ja hänen perheensä tulivat esiin omaan sukuuni liittyvissä historiallisissa ihmissuhteissa.
Timo Siukonen

Solja
13.02.12, 14:56
Hei!

Löytyipä tällainen kiva ketju vuosien takaa :)

Tutkin lankomieheni sukua - hänen sukuunsa tulee myös tämä kunnankirjuri Kaaperi (Gabriel) Karjalainen.

Kaaperi on kirjoissa ensin Paltamon panttivouti jota myös ryöstövoudiksi sanottiin. Tarkoittaa nykyistä ulosottomiestä ilmeisesti. Sitten myöhemmin kunnankirjurina.

Minulta löytyy näitä Kaaperin esivanhempia viisi sukupolvea, toistaiseksi vain isälinjassa.

-Solja

Solja
15.02.12, 21:53
Onkohan sitä tutkivaa journalismia harjoitettu jo 1900-luvun alussa ;)

Kajaanin Lehti 19.06.1901 no 49 s. 2

1.478 mk 62 pennin vaillingin näyttivät kunnankirjuri Kaaperi Karjalaisen paperit. Tämän kuun 8 päivänä pidetyssä kuntakokouksessa Paltamossa teki kunta taas niin ”Pomo” päätöksensä, että tuosta Karjalaisen tilivaillingista antaa repsautettiin anteeksi Karjalaiselle 837 mk 62 penniä, loppuvaillingista 650 mk pyydettiin ainoastaan velkakirja, josta vastapantiksi Karjalainen maaosuutensa lupasi – velka on maksettava 5% korolla. Kyllin sääliväisiä todellakin näkyvät Paltamon kunnan ukot tällaisissa tapauksissa olevan. Varallisuuteemme katsoen ei olisi ollut juuri näinkään meneteltävä, vaan seurattava asetusta.

-Solja

Raija Itkonen-Vatjus
17.02.12, 19:21
Olipa mukava kuulla lisää Kaaperista!

Itse kävin viime kesänä Paltaniemellä ja erään kyläläisen neuvomana kävin Törmän torpan tontilla. Tuosta erikoislaatuisesta rakennuksesta ei ole enää mitään jäljellä. Samalla tontilla on myöhemmin rakennettu hirsitalo.Ko. alue on upealla korkealla Oulujärven törmällä.
Tietojeni mukaan Karjalaiset asuivat myös Lanterissa keskempänä kylää ja vanhalla kivijalalla on uudempi rakennus. Sain vierailla ko. tuvassakin nykyisen omistajan kanssa.
Vainajien varvikosta Paltaniemen Kuvakirkon vierestä en löytänyt Karjalaisten sukuhautaa/muistomerkkiä. Kajaanin opaskaan ei tiennyt ko.hautaa. Pitänee selvitellä Paltamon seurakunnasta, vanhoista kirkonkirjoista ja etsiä ensi kesänä uudelleen. Heinäkuussa on Eino Leino-Kirjapäivät ja ilm. Paltaniemipäivätkin samaan aikaan.
Kävin entisten kyläläisten kokoontumisessa ja sain sieltä yhteystietoja Kaaperin sukulaiseen, varsinaista yhteyttä ei ole vielä syntynyt--eläkeläisen kiireet!
Haluaisin löytää vielä eläviä jälkipolvia...tietysti ne esipolvetkin kiinnostavat, vaikka en ole sukutukija. Kuitenkin "juurillani" käyminen oli vaikuttava elämys. Kaenuulaisjuuristani sain tietää vasta viitisen vuotta sitten.

Solja
17.02.12, 20:38
Hei,

Kyllä mielestäni kunnankirjurin perhe Lanterissakin asui. Menikö näin että ensin asuivat Paltaniemen Anttilassa nro 11 vähän aikaa - sen jälkeen kai sitten siinä Valttarin talossa ja myöhemmin Paltaniemi, Lanteri nro 3.

Kaaperin vanhemmista ja sisaruksista:

Talollinen Karjalainen Jaakko Antinp s. 6.3.1797 Paltamo, Melalahti Karjala nro 2, k. 69-vuotiaana leskenä lavantautiin 5.7.1866 Paltamo, Melalahti.

Puoliso, vihitty 19.12.1820 Anna Samulint Juntunen s. 27.12.1801 ja k. 45-vuotiaana 3.11.1847 kuihtumukseen (trånsjuka) Paltamo, Melalahti, nro 18 Valtala.

Jaakko Karjalainen meni vävyksi Juntuselle. Kun Jaakko ja Anna olivat kuolleet, muuttivat pojat (osa jo perheellisiä) Vehmasmäen taloon (nro 26), vanhin poika Samuli jäi Valtalan isännäksi. Annan vanhemmat olivat talollinen Samuli Juntunen ja Valpuri Rusanen. Asuivat Melalahti, Valtala nro 18.

Perheen lapset

Antti Jaakonp s. 25.5.1821 Paltamo, Melalahti, kuollut n. 20 vuotiaana
Samuli Jaakonp s. 2.12.1823 Paltamo, Melalahti, pso Anna Liisa Karjalainen
Jaakko Jaakonp s. 11.2.1827 Paltamo, Melalahti, pso Anna Puhakka
Anna Valpuri Jaakont s. 3.6.1829 Paltamo, Melalahti
Kalle Fredrik Jaakonp s. 19.11.1831 Paltamo, Melalahti, pso Liisa Reeta Karjalainen
Paavo Jaakonp s. 6.9.1834 Paltamo, Melalahti, pso Eeva Liisa Tauriainen
Aatami Jaakonp s. 10.12.1836 Paltamo, Melalahti, pso Eeva Heikkinen
Eeva Jaakont s. 18.11.1839 Paltamo, Melalahti – kuollut lapsena
Kaisa Stiina Jaakont s. 15.11.1841 Paltamo, Melalahti – kuollut lapsena
Kaaperi Jaakonp s. 11.11.1843 Paltamo, Melalahti, pso Maria Hänninen

Aatami on lankomiehen sukua. Tästä perheestä löytyy vielä ainakin viisi sukupolvea taaksepäin menneisyyteen.

Paltamossa on ollut toinenkin Karjalainen kunnankirjurina, Frans etunimeltään. Mistä hän oli, en ole tarkemmin tutkinut.

-Solja

Raija Itkonen-Vatjus
18.02.12, 10:15
Kiitos taas lisätiedoista!
Yksi Kaaperin pojista on Frans, olisiko hän sitten ollut myös kunnan hommissa. Tapasin pari vuotta sitten Oulun Kirjamessuilla henkilön, muistaakseni Hannu Romppainen, joka silloin oli kirjoittamassa Paltamon historiaa ja hän kertoi Kaaperin lapsen ja muistaakseni lapsenlapsenkin olleen Paltamon kunnanvirkailijana. Varmaan tuo kirja on jo valmis. Yritän saada sen itselleni. Esko Piippo on myös kertonut Eino Leinon ajan paltaniemisistä mm. Kaaperi Karjalaisesta kirjoissaan mm.Keinu,keinu Eino Leino.
Jossakin vanhassa kalenterissani on koottuna Kaaperin perhe, mutta koneelle en ole saanut tietoja vietyä...Kiinnostunut olen juuristani, mutta vielä oikeaoppinen sukututkimus ei ole iskenyt.Tuttavani kaivoi esiin vuosi sitten isoisoäitini A.manda Sofia Itkosen ( Karjalainen) esipolvet.
Kunpa saisin enemmän aikaa ja pitempää pinnaa!
Terv. raija

blue-eyed
18.02.12, 11:15
Kirjassa Melalahden ihmisistä ja taloista Bertta Hietamäki kertoo sivuilla 445-8 Valtalan eli Vehmasmäen Karjalaisista, jotka ovat juuri tämän po. Kaaperi Karjalaisen perhettä.

Kirja on lainattavissa kirjastoissa.

Valitettavasti en saa skannattua näitä sivuja, skannerissani on joku vika, kun vain tietäisi mikä. Kone valittaa, että "Unable to select TWAIN source".:mad:

Solja
18.02.12, 11:28
Kyllähän on hyvinkin saattanut olla että pienellä paikkakunnalla kunnan virka on vähän niinkuin periytynyt suvussa eteenpäin. Ja olivathan Kaaperin lapset keskimääräistä koulutetumpia.

Fransista ja hänen tyttärestään on valokuva Kainuun Perinnealbumissa (painettu 1981). Kuvatekstissä sanotaan "Paltamon kunnankirjuri Frans Karjalainen, hänen tyttärensä, kirjanpitäjä Anni Karjalainen, keskuksenhoitaja Maija Kemppainen ja rouva Martta Eronen kuvattiin Leijon talon portailla vuonna 1925. Noihin aikoihin Paltamon kunnantoimisto sijaitsi Leijon talossa, jossa myös kunnankirjuri perheineen asui".

Kaaperi oli Aatami-isoveljen Jaakko-pojan kummi sekä kaksosten Mikon ja Kaaperin kummi.

Naureskelinkin lankomiehelle että on nyt Karjalaisen suku tutkittu niin kauas kuin on voitu, koska Aatamin vaimon nimi oli Eeva :D:

Sinulla on ilmeisesti nämä Karjalais-esipolvet jo valmiina - vertaisin niitä mielelläni omiini?

-Solja

Solja
18.02.12, 11:36
Kirjassa Melalahden ihmisistä ja taloista Bertta Hietamäki kertoo sivuilla 445-8 Valtalan eli Vehmasmäen Karjalaisista, jotka ovat juuri tämän po. Kaaperi Karjalaisen perhettä.

Tätä kirjaa yritin lainata, mutta sitä ei ollut Oulussakaan pääkirjastossa saatavilla, olisi pitänyt tilata jostakin niin jäi.

Tuosta twain ongelmasta on mm täällä http://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=twain%20source&source=web&cd=2&ved=0CDsQFjAB&url=http%3A%2F%2Fsupport.microsoft.com%2Fkb%2F3009 44%2Ffi&ei=ym8_T7LWJbDc4QTs6ISvCA&usg=AFQjCNES6iSRuxxtcs-jCM5gqx9_k9YS4A&cad=rja

Kokeilepa vaan kuitata herja, jatkaako skannausta sitten?

-Solja

blue-eyed
18.02.12, 14:29
Katsotaan, miten tämä onnistui, skannasin HP:n monitoimikoneella, kun tuo Canonin skanneri ei pelannut.

https://picasaweb.google.com/Arla.Pajunen/VehmasmaenKarjalaiset?authuser=0&authkey=Gv1sRgCPuXr9aa29uDcA&feat=directlink

Solja
18.02.12, 15:35
:) Valtavan iso kiitos, sinulle Arla :)

Sivuiltahan löytyy vaikka mitä mielenkiintoista ja juuri näitä tutkimiani henkilöitä.

Säästyin myös uudelta Oulun reissulta mikä passaa hyvin kun olen flunssanpoikasessa.

-Solja

Raija Itkonen-Vatjus
18.02.12, 18:49
Kyllähän on hyvinkin saattanut olla että pienellä paikkakunnalla kunnan virka on vähän niinkuin periytynyt suvussa eteenpäin. Ja olivathan Kaaperin lapset keskimääräistä koulutetumpia.

Fransista ja hänen tyttärestään on valokuva Kainuun Perinnealbumissa (painettu 1981). Kuvatekstissä sanotaan "Paltamon kunnankirjuri Frans Karjalainen, hänen tyttärensä, kirjanpitäjä Anni Karjalainen, keskuksenhoitaja Maija Kemppainen ja rouva Martta Eronen kuvattiin Leijon talon portailla vuonna 1925. Noihin aikoihin Paltamon kunnantoimisto sijaitsi Leijon talossa, jossa myös kunnankirjuri perheineen asui".

Kaaperi oli Aatami-isoveljen Jaakko-pojan kummi sekä kaksosten Mikon ja Kaaperin kummi.

Naureskelinkin lankomiehelle että on nyt Karjalaisen suku tutkittu niin kauas kuin on voitu, koska Aatamin vaimon nimi oli Eeva :D:

Sinulla on ilmeisesti nämä Karjalais-esipolvet jo valmiina - vertaisin niitä mielelläni omiini?

-Solja
Muistakseni enemmän on Kaaperin vaimon Maria Hännisen esipolvia, etsin ne toisesta postilaatikostani, mahdollisesti on toisen koneenkin muistissa. Laitan sitten s-postin liiteeksi, sopisiko?!

Raija

Kovanen
03.11.13, 13:48
Tervehdys!

Montakohan lasta kunnankirjuri Karjalaiselle tosiasiassa oli? Saamani tiedot vaihtelevat seitsemestä kolmeentoista. Omat löytöni jäävät tuohon väliin.

Terveisin Eila