PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Arkistolaitoksen on kyettävä antamaan vastinetta


Matti Lund
19.01.08, 20:36
Arkistolaitoksen on kyettävä antamaan vastinetta materiaalinsa tarjonnalle.


Jos se ei siihen kykene, kuten nykyään silloin tällöin käy, asiakkaalla tulisi olla oikeus periä rahansa takaisin tai arkistolaitoksen on sitten palattava ikimuistoiseen käytäntöönsä olla veloittamatta lähdekopioitten kaukolainakäytöstä erikseen.


Vuoden 2008 avaukseksi arkistolaitos toteutti ~13 %:n tasokorotuksen kaukolainalähdekopioitten keskitaksoihin ja rakennemuutoksen hinnoittelussa niin, että tutkija joutuu tästä lähtien maksamaan lainakopioiden käytöstä todennäköisesti 15 – 20 % enemmän kuin viime vuonna.


Kun näin on, myös vastuuta on otettava ja ryhdyttävä antamaan vastinetta korotetuille maksuille tai oikeastaan ryhdyttävä ylipäänsä antamaan vastinetta, mihin laitos ei ole toistaiseksi suuntautunut.


Tämä muun muassa tarkoittaa, että kaikkien erikseen veloitettavien arkistokopioiden tulisi täyttää kohtuulliset laatukriteerit ja arkistoluetteloissa tulisi ilmoittaa selkeästi kopioitten laatuongelmat.


Ellei kopio täytä kohtuullisia laatukriteerejä, siihen ei tule soveltaa mitään julkisoikeudellisen suoritteen mukaisia veloituksia tutkijoilta tai ne on porrastettava vastineellisuuden suhteessa, jos vain osa kopion asiakirjoista on lukukelpoisia. Lisäksi jos kopio on tallenteellisen huonolaatuisuutensa takia erittäin huonosti luettava, sille on annettava erikoispitkä laina-aika.


Arkistolaitoksen siis tulisi ottaa (moraalinen) vastuu huonolaatuisten arkistokopioitten lainauksesta. Tämä tarkoittaa myös, että sen on välittömästi uusintakuvattava ne arkistokopiot, jotka on kuvattu kelvottomasti, ja lainattava tästä lähtien ilmaiseksi erikoispitkällä laina-aikaoikeudella sellaiset arkistokopiot, joita ei saada lukukelpoisiksi, toisin sanoen lopetettava huijauksenkaltainen katteeton rahastus. Lisäksi sen on korjattava harhaanjohtavat arkistoluettelot, joiden huijaamana jokainen enemmän lähteitä käyttävä tutkija joutuu vääriä asiakirjoja tilaamalla maksamaan joka vuosi muutamia täysin vastineettomia tilausmaksuja.


Korostan, että en vaadi mitään lisää arkistolaitoksen työntekijöiltä, edes korkeimmalta johdoltakaan. He ovat tehneet (lähes?) kaiken voitavansa niissä puitteissa, jotka heille on annettu. Heille on vain annettu kaikkea muuta paitsi resurssipulaa, niin vähän. Hinnasto perustuu opetusministeriön asetukseen, joten sen on kannettava arkistolaitoksen vastineellisuusvastuuta kunniallisemmin, mihin se on kyennyt.


Katson arkistolaitoksen vastuun olevan tässä asiassa lähinnä tiedonantovastuuta. Arkistolaitoksen tulisi paremmin informoida puutteellisuuksistaan rahoittajalle ja opetusminiteriölle, tai informoida niin intressenteilleen, että tutkija voi päätellä niin halutessaan, että se on informoinut vastuuntuntoisesti niistä rahoitustarpeista, joita hintojen asetannasta johtuva vastineellisuus ja kohtuus edellyttävät.


Minulle heräsi myös epäily, asettaako arkistolaitos arkistolähteitä opinnäytteissään käyttävät Helsingissä ja muilla opiskelupaikkakunnilla asuvat opiskelijat siten eriarvoiseen asemaan, että lähteiden käyttö kaukolainojen julkisoikeudellisten hintojen kautta maksaa muilla paikkakunnilla asuville opiskelijoille aika noteerattavasti ja Helsingissä asuville ei mitään??? Jos opetusminiteriö on asetuksellaan saanut tämänsuuntaisia vaikutuksia aikaan, se on mielestäni törkeää ja jopa opetusministeriön oman tarkoituksen vastaista, humboldilaishenkisen yliopiston periaatteiden kannatuksen räikeää loukkausta? – Toisin sanoen ketään opinahjon kirjoilla olevaa opinnäytettä suorittavaa opiskelijaa ei tulisi veloittaa arkistokopioiden käytöstä arkistolaitoksen julkisoikeudellisilla hinnoilla.


Lisäksi, jos arkistolaitoksella ei ole eläkeläisalennusta???, eli puolen hinnan veloitusta, se olisi otettava välittömästi käyttöön, kuten myös varusmiesalennuskin. Jos asetuksen sanamuoto jotenkin estää alennukset, opetusministeriön velvollisuutena on korjata asetuksen muotoa näiltä osin yhteiskunnassa laajasti hyväksyttyjen periaatteiden mukaiseksi.


Hinnoittelullaan opetusministeriö pikemminkin tähdännee siihen, että arkistolaitos voi kattaa palveluitaan hyötyasiakkaittensa kustannuksella. Siten hinnoittelun rakenne on ainakin ymmärrettävissä. Sen sijaan sivistyksellisten harrastajatutkijoiden rahastamisella tuskin voidaan arkiston toimintaa kattaa merkittävästi.


Lopuksi. Arkistolaitoksen palvelukykyä pidettäneen kaikesta päätellen edelleenkin lama-aikakauteen juuttuneella niukkuusbudjetoinnilla matalamalla, mitä tietoyhteiskunta edellyttää, joten on ristiriitaista ja epäeettistä maksattaa ja korottaa tutkijoitten maksuja, vaikka laitoksen palvelukyky tutkijoita kohtaan näyttää juuttuneen samalle suhteellisen matalalle tasolle.

Terv Matti Lund

ahm
20.01.08, 23:57
Arkistolaitoksessa on menossa sama oikeistolainen vallankumous, mikä näkyy monen taidelaitoksenkin johdossa. Ties vaikka Kansallisarkisto keksii laittaa pian digiarkistonsa maksujen taakse.

Tällaisessa nappikaupassa on toisaalta oikeutensa, mutta enemmän se aiheuttaa tutkijoiden ja aiheiden valikoitumista. Kopiomaksu on pieni hinta, mutta mitä sitten, jos tutkimus tarvitseekin enempi kopioita? Vähentyykö kopioiden määrä ja tämän myötä vääristyy ja vaihtuu näkökulma, vai haetaanko uutta rahoittajaa, joka vaihtaa näkökulman? Kenen rahoilla pelataan, sen tutkimuksia kelataan.

Uskon, että jo nyt pienet arkistot (esim. Kansanarkisto) ovat rahastuksellaan vähentäneet sivistyksellisten harrastajatutkijoiden käyntejä arkistoissaan. Näistä arkistoista ei saa edes oman suvun asiapapereita kopioitua omalla digikameralla omaan arkistoonsa, vaan siitäkin pitää maksaa (http://www.kansanarkisto.fi/hinnat.htm).

Luulisi, että arkisto maksaisi siitä, että heidän arkistoaan käytetään tutkimuksissa, mutta näyttää siltä, että tilanne on toisinpäin. Me maksamme siitä, että arkisto saa omia "mainoksiaan" meidän tutkimuksiimme. Historian ja suvun tutkimisesta on nähtävästi tulossa eliittien harrastus tätä nykyä?

Pahin epäkohta näkyy jo sukukirjojen ja lehtien kuvituksessa. Laittaisitko sinä arkistosta löytämäsi kuvan sukukirjasi kanteen, kun siitä ei tarvitse maksaa kuin vain 100 euroa (+ kuvausmaksu)?

Vähin mitä tutkija voi tehdä, on reklamoida jokaisesta palvelusta, joka on hinnoiteltu, kuten Matti Lund kertoi. Sitten on vielä järeämpiä tapoja, oletteko mukana?


Arto Hautala