PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Suku Forum viestit kotikoneelle ja vastaaminen sieltä mahdolliseksi


Ulla Kota-aho
26.06.07, 18:29
Monille Suku-listan kannattajille kaikkein oleellisin parannusehdostus on, että Suku Forumin kaikki viestit saa helpolla toiminnolla, yhdellä valinnalla omalle kotikoneelleen, ja niihin pystyy myös vastaamaan sieltä.

Yrjö Lehtonen
26.06.07, 22:42
Ihanteellinen tilanne tuo olisi. En tosin aivan tarkoin tunne vBulletinia, siis tämän forumin pohjana olevaa ohjelmistoa, mutta epäilen, ettei minkä tahansa viestin saaminen sähköpostiin ole mahdollista, vain haluamistaan ketjuista sinne voi saada ilmoituksen. Vastaaminen sähköpostilla ei onnistu ainakaan sitten, kun SSS luopuu sähköpostilistoistansa.

admin
27.06.07, 06:47
Hei

Suku forum on selainpohjainen keskusteluareena muttei postituslista. Siispä viestejä luetaan selaimella eikä pääsääntöisesti sähköposti-ohjelmassa. Tietoja siitä onko johonkin viestiketjuun tullut vastauksia voi tilata sähköpostiin, mutta silloin sähköposti käytetään pelkästään eräänlaisena ilmoituskanavana siitä että kannattaa käydä vilkaisemassa ja että vastauksia on tullut. Viestejä kirjoitetaan selaimessa eikä sähköpostissa.

Mutta - kuten Ulla Kota-aho kirjoittaa ...parannusehdostus on, että Suku Forumin kaikki viestit saa helpolla toiminnolla, yhdellä valinnalla omalle kotikoneelleen, ja niihin pystyy myös vastaamaan sieltä Voisin väittää että tämähän toiminnallisuushan on forumissa toteutettu, mutta vaan ei sähköpostin avulla. Samalla tavalla kuin aikaisemmin tietyin väliajoin kävin vilkaisemassa oman sähköpostin "Suku" laatikkoa onko sinne tullut uusia viestejä samalla tavalla voin nyt käydä selaimella vilkaisemassa osoitetta http://suku.genealogia.fi/search.php?do=getnew (vaikkapa bookmarkina). Tässä osoitteessa näet kaikki viestiketjut mihin on tullut muutoksia viime käyntini jälkeen. Tämä listahan siis vastaa samaa listaa mitä aikaisemmin näin sähköpostilaatikossani.

Eli näet helpolla tavalla jopa lyhyemmän viestilistan kuin sähköpostissasi. Ja bonuksena kaikki saman viestiketjun kaikki uudet viestit ovat luettavissa samalla kertaa, aikajärjestyksessä. Toisena bonuksena että viesteissä voi olla liitteitä mitä Suku postituslistalla ei hyväksytä virusriskien pelossa.

Kun kaikki viestiketjut mihin on tullut muutoksia näkyy samalla silmäyksellä sinulla on helpompaa ohittaa ne viestiketjut joita et halua lukea, joko viestin otsikon tai esim. kirjoittajan perusteella.

Mikäli käyt pääasiallisesti joka päivä lukemassa viestejä voit lisäksi käyttää "Päivän viestit" linkkiä http://suku.genealogia.fi/search.php?do=getdaily jolloin saat listan viimeisen vuorokauden viesteistä.

Kaiken tämän lisäksi on forumin -rakenne jonka avulla voimme tarvittaessa selata kun etsimme aikaisemmin käsiteltyjä aiheita. On myös tehokas haku -toiminto jonka avulla voimme hakea sanojen, kirjoittajien ym. ehtojen mukaan.

Kun ajatellaan viestiketjujen henkilökohtaista arkistointia niin monet tallentaa omalle koneelleen "valmiin" viestiketjun sisältö yhteen dokumenttiin. Vilkaiskaa toimintoa "Tulostettava versio" "Työkalut" linkin takana. Siinä pystyy listaamaan kaikki viestiketjun viestit yhdeksi ja samaksi sivuksi ja joko tulostamaan paperille, tallentamaan esim. tekstimuotoon tai, niinkuin minä itse joskus teen, tallentamaan pdf -muotoiseksi dokumentiksi omaan arkistoon tietokoneen levylle.

Lyhyt graafinen kuvaus käyttötavoista löytyy osoitteessa http://suku.genealogia.fi/ohje/suositus.html

Rakentavassa hengessä

Yrjö Lehtonen
27.06.07, 09:48
En tarkoittanut varsinaisesti moittia seuraa uudesta järjestelmästä. Ongelmana on vain se, että olen jäsenenä 21 postituslistalla, joista kaikista muista saan viestit sähköpostiini, paitsi nyt tästä Suku Forumista. Joudun siis vaihtamaan ohjelmaa lukeakseni Sukututkimusseuran viestejä. Näen tietysti uudet viestit kuvaamallasi tavalla, mutta juuri ohjelman vaihto noiden viestien tähden on ärsyttävää. Näin ymmärsin myös sen kirjoittajan ajattelevan, johon vastasin. vBulletinin normaalisti näkyvät toiminnat ovat kyllä tuttuja, mutta en ole vaivautunut lukemaan ohjelman rakennetta koskevaa kuvausta, joten kaikki yksityiskohdat eivät ehkä ole tiedossa. Toivon seuran uudelle viestivälineelle menestystä, vaikka en oikein näe syytä, minkä vuoksi ainakin minun toimintaani hankaloittava järjestelmänmuutos tehtiin.

Jorma
27.06.07, 10:10
Samalla tavalla kuin aikaisemmin tietyin väliajoin kävin vilkaisemassa oman sähköpostin "Suku" laatikkoa onko sinne tullut uusia viestejä samalla tavalla voin nyt käydä selaimella vilkaisemassa osoitetta http://suku.genealogia.fi/search.php?do=getnew (vaikkapa bookmarkina). Tässä osoitteessa näet kaikki viestiketjut mihin on tullut muutoksia viime käyntini jälkeen. Tämä listahan siis vastaa samaa listaa mitä aikaisemmin näin sähköpostilaatikossani.

Eli näet helpolla tavalla jopa lyhyemmän viestilistan kuin sähköpostissasi. Ja bonuksena kaikki saman viestiketjun kaikki uudet viestit ovat luettavissa samalla kertaa, aikajärjestyksessä. Toisena bonuksena että viesteissä voi olla liitteitä mitä Suku postituslistalla ei hyväksytä virusriskien pelossa.

Taas meni yli hilseen. Käsittääkseni tuo mainitsemasi uudet viestit näyttää kaikki viestiketjut, joihin on tullut uusia viestejä? ei se vastaa ent. s-postia, siellä viestit olivat aikajärjestyksessä. Sinun pitää käydä erikseen katsomassa jokainen ketju missä on uusia viestejä. Ts. ketju auki, selaa viestit, sitten seuraava ketju auki, lue viestit jne. Vai onko joku vippaskonsti, jolla uudet viestit luetaan, kuten kerroit?

Toive: lisää ohjeita. esim. tuo lainaus ei onnistunut, kuten toisilla, raameissa, esikatselun mukaan ei onistu...
jorma

admin
27.06.07, 10:52
Taas meni yli hilseen. Suo anteeksi jos vastaan liian monimutkaisesti.
Käsittääkseni tuo mainitsemasi uudet viestit näyttää kaikki viestiketjut, joihin on tullut uusia viestejä? ei se vastaa ent. s-postia, siellä viestit olivat aikajärjestyksessä. Sinun pitää käydä erikseen katsomassa jokainen ketju missä on uusia viestejä. Ts. ketju auki, selaa viestit, sitten seuraava ketju auki, lue viestit jne. Vai onko joku vippaskonsti, jolla uudet viestit luetaan, kuten kerroit?
Konsteja on monta, tietenkin. Itse olen aina käyttänyt sellaista menetelmää että pyydän selaimessa kaikki mielenkiintoiset viestijonot erillisiin "tab"-ikkunoihin (en valitettavasti ole selvittänyt miksi "tab" kutsutaan suomeksi tai ruotsiksi). Lisäksi jokaisen listassa olevan viestiketjun yhteydessä on linkki viimeiseen viestiin (sininen väkänen viimeisen lähettäjän nimen vieressä http://suku.genealogia.fi/images_Svenska_1/lastpost.gif ). Saan siis kaikki mielenkiintoiset viestiketjut erillisiksi "tab" -sivuiksi ja siirryn helposti selaimessa selaamaan niitä vuorotellen. Samalla voin nähdä sen viestiketjun vanhemmat viestit tarvittaessa.

Toive: lisää ohjeita. esim. tuo lainaus ei onnistunut, kuten toisilla, raameissa, esikatselun mukaan ei onistu...
Onnistuu - taikka en ole vielä nähnyt epäonnistuvan - jos vaan {quote} ja {/quote} merkinnät saavat olla paikoillaan ja itse olet kirjoittanut vähintään 10 merkkiä uutta tekstiä viestiin lainausmerkinnän ulkopuolelle.

Huom. olen tekstissä vaihtanut [-merkin {-merkiksi

Ohjeita - ainahan me voidaan yrittää vapaa-ajan puitteissa.

Ulla Kota-aho
27.06.07, 18:36
Kiitokset Hasse Adminille vastauksesta, joka oli juuri sitä mitä en välttämättä halunnut kuulla eli monimutkaista selitystä it-tekniikan hienouksista. Laitanpahan tähän pidemmän otteen tuolta Suku-listan viimeisestä viestistäni:

"Erkki Järvinen kirjoitti:
.... vaan meillä täällä
osataan arvioida mikä käytäntö palvelee
parhaiten meitä ja puolustetaan sitä sitten.
Tässä Erkin lauseessa on ydinajatus, jota Suku Forumin kannattajat eivät halunneet nähdä. Meitä on monta, joiden mielestä Suku -lista tyyppinen lista on ollut ja on riittävä meidän tarkoituksiimme. Me todellakin ihan itse tiedämme mikä sopii meille. Kyse ei ole siitä, ettemmekö oppisi uutta tai pelkäisimme sitä. Opimme kyllä. Vaan omalla kohdallani on kyse siitä mihin rajallisen vapaa-aikani käytän. Ja minä käytän sen mieluummin varsinaiseen sukututkimukseen kuin aina uuden it-tekniikan opetteluun. Tällaisia listoja tarvitsen vain tietojen vaihtoon, kontaktien luomiseen. Entisessä käytännössä hyvä on ollut se, että viestin sisältö on ollut nähtävissä heti ja muutamalla silmäyksellä olen voinut päättää säilytänkö vai heitänkö pois. Forumilla joudun selaamaan monta kohtaa mahdollisen satunnaisen tiedon löytymiseksi. Forumin hakutoimintojen toimivuudesta ei vielä osaa sanoa sitä eikä tätä." Tähän lisään vielä sen, että on vaikea hakea sellaista, mitä ei tiedä hakea.

Tässä seuraava parannusehdotukseni: ehdotan, että kaikkien tulevien SSSn tapahtumien yhteyteen lisäätte myös koulutuksenomaisen tietoiskun harjoittelumahdollisuuksineen siitä, miten hyödynnän Suku Forumin kaikkia ominaisuuksia. Sopisi mm. Valtakunnallisen Sukutapahtuman yhteyteen 19.-21.10.2007.

Yrjö Lehtonen
27.06.07, 21:56
Lueskelin tässä vBulletinin käyttöohjeita (558 A4-sivuinen teksti saatavissa netistä). Sen mukaan vBulletin voidaan konfiguroida niin, että viestien lähettäminen sähköpostiosoitteisiin on mahdollista. Käyttöohjeet eivät mainitse mitään tietoturvasta ja muista vastaavista ongelmista, joita lähettämiseen saattaa liittyä. Sukututkimusseura ei nähdäkseni ole aktivoinut toimintoa. Sen aktivoiminen edellyttäisikin hyvin tutkittua tietoturvajärjestelmää. Viestit voitaisiin suhteellisen turvallisesti lähettää SSS:n palvelimelle sähköpostilla luettaviksi. Tällöin kuitenkin seuralla olisi tavallaan kaksi rinnakkaista järjestelmää, joissa olisivat samat viestit. Jotenkin tuntuisi "tårta på tårta" -järjestelmältä, ellei systeemiä sitten haluttaisi käyttää varmuuskopiointiin.

admin
28.06.07, 01:08
Mielenkiintoista..."...viestien lähettäminen sähköpostiosoitteisiin on mahdollista..."

Kerro samalla sivu jossa tämä uusi toiminto on kuvattu jollet tarkoita joku näistä allaolevista.

Käsittääkseni ainoat mahdollisuudet saapuneiden viestien ilmoituksiin sähköpostilla ovat
viestiketjun tilaus (yksittäisiä ketjuja, ilmoitus kun ensimmäinen uusi viesti postitettu viime käynnin jälkeen)
aliforumin tilaus - päivittäisiä yhteenvetoja, viikottaisia yhteenvetoja muutoksista
moderoinnin toiminto missä jokaisesta postitetusta viestistä ilmoitetaan moderaattorien sähköposti-osoitteisiin1 - kohdan toiminnallisuus jokainen jo forumiin postittanut on nähnyt kun joku on vastannut viestiketjuun ja viesti siitä on saapunut omaan postilaatikkoon
2 - kohdan viestit vastaavat aika tavalla digest -posteja postituslistoista
3 - moderaattoriominaisuus, ei olemassa "kaikille" rekisteröityneille -toimintona

Ainoa hölmöhkö mahdollisuus joka joskus oli mielessä kun etukäteen mietittiin minkälaisia vaatimuksia tulee vastaan uuden forummenetelmän oppimisvaiheessa oli että voisiko hyödyntää moderaattorien viestien valvontatoiminto joka lähettäisi viestejä postituslistalle. Tehtäisi "postituslistasta" puolittainen moderaattori. Teoriassa viestit silloin voisi lähettää postituslistalle ja postituslistan avulla edelleen postituslistalle rekisteröityneille. Tuskin lisäisi turvallisuutta ainakaan.

Tietenkin Iisakin kirkon rakentamisen tavoin rakennettu postituslistan simulointi aiheuttaisi uusia virityspaineita tulevaisuudessa
sähköposti-osoitteet olisi ylläpidettävä kahdessa paikassa (forum ja postitislista)
tulisi mielenkiintoinen sotku kun osa vastaisi postituslistalla ja osa forumissa - tietenkin joku vaatisi pian että näitä kahta synkronoitaisiin. Tilanne ei olisi "tårta-på-tårta" niinkuin mainittiin vaan molemmat puolet – forum ja postituslista olisivat epätäydellisiä
viestiarkisto siis kahdessa paikassa, molemmat epätäydellisiä
liitemahdollisuus mahdollisesti joutuisimme poistamaan forumista
kaikki tämä vaatisi tietenkin työpanoksia ja uudet vaatimukset uusia työpanoksiaMinä en ainakaan puoltaisi tällaista rakennetta. Sekasotku ja näköpiirissä – enemmän talkootyötä joillekin. Onneksi tällaista rakennetta ei ole ollut suunnitelmissa.

Yrjö Lehtonen
29.06.07, 00:13
En taida viitsiä tuota ruveta uudelleen tutkimaan, kun on muutakin tekemistä. Kuten viestissäsi toteat, ratkaisu saattaa johtaa monimutkaisiin ja ainakin tietoturvan kannalta ennalta arvaamattomiin ongelmiin. Lisäksi työmäärä saattaisi lisääntyä niin, ettei vapaaehtoisin voimin ylläpidettyä järjestelmää olisi mahdollista toteuttaa. Työstä maksaminen taas ei taida seuran talous huomioon ottaen olla mahdollista, koska järjestelmä tulisi ilmeisesti vaatimaan jatkuvaa seurantaa, johon tuskin kukaan ryhtyy ilmaiseksi.
Jos aikaa lähitulevaisuudessa on, voin tutkia tuota sähköpostiin välittämistä uudelleen, mutta ainakaan nyt pariin viikkoon ei aika anna myöden. Voin myös keskustella asiasta poikani kanssa, joka on Joensuun yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksen tutkija, mutta tietääkseni tällä kertaa hänkin on siinä määrin työllistetty, ettei aika taida meidän harrastuksiimme riittää.

admin
29.06.07, 07:51
Taitaa kyllä olla ne ainoat mahdollisuudet juuri tällä hetkellä, ne mitkä listasin. Tiedän että on kehitteillä muutama liitäntä sähköpostitukseen, mutta kunnollinen ja useammalla kielellä toimivaa nk. plugia en ole vielä löytänyt. Mutta, kuten aina, haku on päällä.

Yrjö Lehtonen
03.07.07, 13:32
Vaikka olenkin eri mieltä kanssasi (siis Hassen kanssa) vBulletinin ominaisuuksista, juttelin poikani kanssa asiasta. Hän ei kylläkään ole käyttänyt vBulletinia vaan phpBB:tä, joten aivan varmana vastaavan järjestelmän löytymistä vBulletinille ei voi pitää, vaikka vastaus "ratkaiseekin ongelmani". Ehkä kannattaisi tutkia mahdollisuuksia vielä.



Moi,

Ratkaisee ongelmasi. Tämä on erillinen plugin (ts. lisäosa) tuohon phpBB:hen. Se muodostaa kaksisuuntaisen liikenteen sähköpostin ja foorumin välille. Vastaavia plugineja voi olla olemassa myös vbulletinille.

http://www.mail2forum.com/wiki/Main_Page

-juha

--
Juha Lehtonen