PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Ei HisKi-tallennusaineistoa Digiarkistoon


P. T. Kuusiluoma
16.01.08, 08:36
Kävin jälleen eilen Kansallisarkistossa keskustelemassa mahdollisuudesta tavalla tai toisella luovuttaa Suomen Sukututkimusseuran Mikkelissä digitoimaa HisKi-tallennusaineisto Digiarkistoon. Vastaus oli yksiselitteinen: emme voi tehdä sitä.

Mikkelin maakunta-arkiston johtajan kanssa on sovittu siitä, että voimme luovuttaa aineistoa tallentajille suoraan omalta palvelimeltamme. Tällöin tallentaja antaa sitoumuksen siitä, ettei luovuta saamaansa aineistoa kolmannelle taholle. Historiakirjojen digitointi jatkuu normaalisti, mutta päällekkäinen työ on harmillista.

Nämä ovat reunaehdot, joiden puitteissa joudumme tällä hetkellä toimimaan.

Sami Lehtonen
16.01.08, 19:14
Terve!

Ihan mielenkiinnosta kysyisin, että yksilöivätkö he, mihin lainkohtaan perustuu ylipäätään heidän oikeutensa päättää materiaalin julkaisemisesta tai julkaisematta jättämisestä? Käsittääkseni tämä oikeus on olennainen osa tekijänoikeuksia, joita ainakaan arkistolaitos ei ko. niteiden kohdalla omista, eikä arkistolaitos omista niitä fyysisiä niteitäkään (luovutettu alue voi olla poikkeus). Mormonien filmaamalla materiaalilla saattaisi olla ollut luettelosuoja (ilman valikointia ja erityistä vaivaa suoritettu työ), mutta suurimman osan kohdalta tämäkin oikeus on jo rauennut.

Tässä tapauksessa tietysti SSS:n ja arkistolaitoksen välinen sopimus periaatteessa velvoittaa, vaikka luovutuskieltoa koskeva pykälä ei toisen osapuolen oikeuksiin perustuisikaan. Ymmärrän myös, ettei SSS:lla ainakaan tässä vaiheessa ole halua ryhtyä arkistolaitoksen kanssa riitelemäänkään - se voisi johtaa koko digitoinnin loppumiseen.

Omasta ja SSHY:n puolesta pahoitellen,