PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Uusia tuulia HisKi-tallennustyöhön


P. T. Kuusiluoma
13.01.08, 15:46
HisKi-keskustelusta

Joulu-tammikuun vaihteessa tällä alafoorumilla ihmeteltiin sitä, miksi HisKin tallennusaineistoa toimitetaan niin hitaasti tallentajille ja vaadittiin Suomen Sukututkimusseuraa ryhtymään toimenpiteisiin. Kirjoittelusta sai sen kuvan, että muutamien henkilöiden mielestä Seura ei todellakaan ole tehnyt mitään, vaan jopa pahantahtoisesti pyrkinyt hidastamaan HisKin etenemistä.

Vastaisuuden varalle - niin HisKiä kuin muitakin aiheita koskevaa keskustelua silmällä pitäen - kehoitan keskustelijoita aina ensin ottamaan selvän tosiasioista, ettei syyllistyttäisi puolitotuuksien ja epäilyjen levittämiseen varmana tietona. On myös fiksua tutustua asiasta aiemmin annettuun tietoon ja käytyyn keskusteluun ennen kuin tuo esille ”ongelman”, joka on jo hoidossa, vaikkakaan korjaavat toimenpiteet eivät aina tuota tuloksia niin nopeasti kuin olisi toivottavaa.

Hätäisimpiä vastausten vaatijoita pyydän jatkossa ottamaan huomioon, että vapaaehtoistoimijat tekevät työtä yhteisen yhteiseksi hyväksi oman aikataulunsa mukaisesti. Mitä toiminnanjohtajaan tulee, pidätän itselläni oikeuden joulunpyhien viettoon.


HisKi-ongelmat on tiedostettu ja ratkaisuun on pyritty

Jo toista vuotta on ollut täysin selvää, ettei Seuran nykyisellä hyvin kapealla HisKi-organisaatiolla kyetä toimittamaan tallennusaineistoa riittävän nopeasti tallentajille. Vastaavasti on tiedostettu, ettei sillä pystytä tehokkaasti hankkimaan takaisin sitä tallennusaineistoa, joka paksuina nippuina on jo vuosikausia maannut useiden tallentajiksi ilmoittautuneiden työpöydillä - usein ilman tuloksen häivääkään. HisKin tallennustyön ongelma on yksinkertaistaen sanottuna kaksijakoinen: tallentajaksi haluavat eivät saa aineistoa ja tallentajaksi ryhtyneet eivät toimita tallenteita. Todellisuudessa toki moni tallentaja on saanut aineistoa ja moni on myös valmiita tallenteita palauttanut.

Tiedotin 28.8.2007 tällä alafoorumilla ensimmäisestä yrityksestäni saada sijoittaa Suomen Sukututkimusseuran suuri digitoitujen historiakirjojen aineisto Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen Digiarkistoon. Tarkoituksena oli, että HisKi-tallentajaksi ilmoittautuneet voisivat ottaa itse tarvitsemansa tallennusaineiston Digiarkistosta. Seuran ja SSHY:n välisestä yhteistyöstä oli sovittu jo aikaisin keväällä.

Asia eteni syksyllä pyynnöstäni järjestettyyn keskustelutilaisuuteen Kansallisarkistossa, jossa oli paikalla myös SSHY:n puheenjohtaja ja Kirkkohallituksen edustaja. Tuossa tilaisuudessa ei päätöksiä saatu, vaan paikalla olleet arkistolaitoksen virkailijat ilmoittivat esittelevänsä asian heitä korkeammalle johdolle. Tiedusteluista huolimatta en saanut uutta tietoa ennen kuin vasta joulun alla, jolloin kävi ilmi, ettei Seura ainakaan toistaiseksi voi luovuttaa Mikkelin maakunta-arkistossa digitoimaansa HisKi-tallennusaineistoa Digiarkistoon.

Olimme varautuneet tähän päätökseen ja valmistelleet syksyn mittaa toista suunnitelmaa HisKi-tallennustyön nopeuttamiseksi.


Uusi HisKi-organisaatio

Olen päättänyt, että HisKi-tallennustyön toteuttamiseksi muodostetaan seuraavanlainen organisaatio:

1. HisKille nimetään projektipäällikkö, jonka tehtävänä on hallinnoida koko tallennustyötä.

Olen nimennyt HisKin projektipäälliköksi Riitta Roiton.

2. HisKi-tietokannan ylläpitäjä vastaa valmiiden tallenteiden liittämisestä tietokantaan sekä hakuohjelmasta.

Hiski-tietokannan ylläpitäjänä toimii Jouni Malinen.

3. Perustetaan HisKi-tallennustyön ohjausryhmä, jonka puheenjohtajana on projektipäällikkö ja jäseninä kolme tai neljä henkilöä, jotka tukevat projektipäällikköä tallennustyön järjestämisessä.

HisKi-tallennustyön ohjausryhmä nimetään piakkoin.

4. Perustetaan alueellisten HisKi-tallennustyön ohjaajien verkosto. Aluejaon perustana on HisKin maakuntajako ja se on täysin riippumaton ohjaajien asuinpaikkakunnista. Kutakin maakuntaa varten nimetään yksi tai tarvittaessa kaksi ohjaajaa, jotka toimittavat tallennusaineistoa oman alueensa seurakuntien tallentajille, ottavat vastaan tallenteita, silmämääräisesti tarkistavat ne ja tarvittaessa palauttavat epästandardit tallenteet korjattavaksi tallentajalle sekä opastavat uudet tallentajat työn alkuun ja tallennustyön kuluessa neuvovat ja ohjaavat tallentajia. Alueellisten HisKi-tallennustyön ohjaajien toimintaa ohjaa projektipäällikkö.

Lisäksi on suositeltavaa, että paikallisiin sukututkimusyhdistyksiin tai maakunta-arkistojen, kirjastojen ym. sukututkijoiden kokoontumispaikkojen yhteyteen perustettaisiin vapaamuotoisia HisKi-tukiryhmiä. Tietyllä paikkakunnalla asuvat HisKi-tallentajat voisivat keskustella tallennustyöhön liittyvistä ongelmista ja saada toinen toisiltaan neuvoja. Tallentajaksi suunnitteleva voisi saada tällaiselta ryhmältä ensikäden tietoa tallennustyön luonteesta, mikä saattaa rohkaista ryhtymään tallentajaksi.

5. Nimetään sähköisessä muodossa olevalle HisKi-tallennusaineistolle HisKi-tallennustyön palvelinvastaava, joka Seuran toimistossa Helsingissä huolehtii siitä, että Mikkelissä tuotettu tallennusaineisto on tallentajien käytettävissä. Ensivaiheessa palvelinvastaava siirtää kymmenille DVD-levyille säilötyt historiakirjojen digikuvat palvelimelle ja jatkossa huolehtii siitä, että aineisto siirtyy mahdollisimman nopeasti Mikkelistä palvelimelle. Palvelinvastaava huolehtii myös tallennusaineiston jakamisesta alueellisille ohjaajille. Palvelinvastaavan toimintaa ohjaa projektipäällikkö.

Olen nimennyt HisKi-tallennustyön palvelinvastaavaksi Pertti Vuorion.

6. Seuran mikrokorttiskannerin käyttäjät Mikkelin maakunta-arkistossa ovat edelleen työllistettyjä. Uutta aineistoa tuotetaan parhaimmillaan 40 tunnin viikkovauhdilla.

7. HisKi-tallentajat voivat Seuran internet-sivustolta varata aineistoa tallennustyötä varten. Ohjaaja ottaa uudeksi tallentajaksi ilmoittautuneeseen (samoin kuin jo tallennustyötä tekevään) yhteyden ja keskustelee uuteen aineistonsiirtojärjestelmään siirtymisestä.

8. Nimetään vähintään kaksi HisKi-neuvojaa tietokannan käyttäjille. Neuvojat vastaavat sähköpostitse esitettyihin kysymyksiin. Heidän tehtäviinsä kuuluu myös tarkistaa käyttäjien esittämät epäilyt siitä, että tietokannassa on virheitä. Näin ollen neuvojien on syytä asua pääkaupunkiseudulla, jossakin maakunta-arkistokaupungissa tai muulla paikkakunnalla, jossa heidän käytettävissän on kirkonkirjoja koko maasta tarkistuksia varten. HisKi-neuvojien toimintaa ohjaa projektipäällikkö.


Aineiston siirtäminen

Suomen Sukututkimusseura hankkii tammikuun aikana palvelimelleen puoli teratavua lisää muistia, minkä jälkeen HisKi-tallennustyön palvelinvastaava ryhtyy siirtämään aineistoa palvelimelle. Alueelliselle ohjaajalle luodaan palvelimelle oma kansio, jonne hän pääsee tiedonsiirto-ohjelmalla. Kullakin ohjaajalla on pääsy oman alueensa tallennusaineistoon. Ohjaaja luo jokaiselle ohjattavakseen tulevalle tallentajalle oman kansion, jonne hän siirtää projektipäällikön antamien ohjeiden mukaan tallennusaineistoa.

HisKi-tallentaja saa aineiston haltuunsa menemällä tiedonsiirto-ohjelmalla Seuran palvelimella olevaan omaan kansioonsa ja siirtämällä kuvat oman mielensä mukaan tietokoneelleen. Vastaavasti tallentaja siirtää tekemänsä tallenteet omaan kansioonsa, josta ohjaaja ottaa ne tarkistettavakseen. Mikäli tallennetta on tarpeen korjata, ohjaaja palauttaa sen tallentajan kansioon, muussa tapauksessa ohjaaja siirtää sen projektipäällikölle.

Uusia paperikopioita ei enää tuoteta HisKi-tallennustyön aineistoksi. Uudelleentallennuksessa ja tarkistamisessa voidaan käyttää Mustien kirjojen paperikopioita, jotka on arkistoitu Seuran toimistoon, mutta tallentajien hävittämän ja palauttamatta jättämän aineiston tilalle ei enää oteta uusia valokopioita Mustista kirjoista, vaan tarvittavat sivut skannataan mikrokorteista.

HisKi-tallennuksessa voi Seuran toimittaman tallennusaineiston ohella tai sijasta käyttää Digiarkistossa olevia historiakirjoja. Lisäksi tallentaja voi harkintansa mukaan käyttää mikrojäljenteitä arkistossa tai kirjastossa tai mahdollisuuksien mukaan kotonaan. Pääasia on, että näissäkin tapauksissa tallentaja tekee varauksen siitä aineistosta, jonka hän aikoo tallentaa.


HisKi tarvitsee vapaaehtoistoimijoita

Kuten edellä esitetystä käy ilmi, HisKi-projekti tarvitsee lisää vapaaehtoistoimijoita. Heitä tarvitaan varsinaisen tallennustyön lisäksi seuraaviin tehtäviin:

1. HisKi-tallennustyön alueellisia ohjaajia. Tämä tehtävä edellyttää kokemusta HisKin tallennustyöstä ja HisKi-tietokannan käytöstä sekä alkuperäisten kirkonkirjojen tutkimisesta. Ohjaajalla tulee olla riittävän atk-taidot ja valmiudet aloittelijan opastamiseen.

2. HisKi-neuvojia. Tässä tehtävässä vaaditaan hyvää kokemusta HisKi-tietokannan ja kirkonkirjojen käytöstä. Lisäksi neuvojalla tulee olla riittävät valmiudet kirjalliseen neuvontaan.

3. HisKin ongelmatallenteiden selvittäjiä. Tiedotin viime syyskuun alussa, että Seuralla oli runsaat tuhat tiedostoa sisältävä ongelmallisten tallenteiden varasto. Aineisto sisälsi paljon samannimisiä, mutta eri sisältöisiä tiedostoja. Tallennustyön koordinaattori on perannut aineistoa siten, että se on nyt annettavissa tarkistettavaksi. Tarjolla on useista seurakunnista tehtyjä HisKi-tallenteita, joista on selvitettävä mitkä tiedostot ovat hyväksyttäviä, mitkä vaativat tarkistuksen ja mitkä on laitettava uudelleen tallennettavaksi. Selvittäjän ei tarvitse ryhtyä tarkistustyöhön, mutta sekin on luvallista. Luettelo seurakunnista, joiden HisKi-tallenteet kaipaavat selvittämistä, julkaistaan parin päivän kuluttua tällä alafoorumilla. Selvittäjä saa aina kaikki yhden seurakunnan selvitettävät tallenteet tutkittavakseen.

Edellä mainituista tehtävistä kiinnostuneita henkilöitä pyydetään ottamaan yhteys Riitta Roittoon osoitteella riitta.roitto*genealogia.fi.

Risto
13.01.08, 19:32
Jaaha, tuossa oli kovasti tehtävä mallia kuvailtu, vaan eipä juuri siitä, onko jäsenmaksu tuloista varoja toimintaan suunnattu ?
Ettei vain varattomuuteen kaatuisi.

P. T. Kuusiluoma
13.01.08, 21:18
Seura kustantaa kaikki HisKin ylläpidosta ja tallennusaineiston tuottamisesta aiheutuvat kustannukset, mutta muuten työ suoritetaan perinteiseen HisKi-tapaan vapaaehtoistoiminnan pohjalta.

Risto
14.01.08, 11:54
Ettei mikään olisi jäänyt epäselväksi, niin tuokin asia selvisi.

Eikä enää siltä osin tarvitse pähkäillä jäsenmaksun maksamista
eräpäivänä 29.01.2008, vuodelle 2008.

Make
14.01.08, 15:20
En tunne kaikkia HisKin ja HisKi-keskustelun taustoja. Suhteellisen uutena seuran ja tämän foorumin jäsenenä olen lievästi kummastellut käytyä, mielestäni kohtuuttomankin kriittistä keskustelua. Olen peilannut tilannetta lähinnä omiin hyvin positiivisiin kokemuksiiini HisKistä. Ehkä paljon muussa toiminnassa talkootyötä tekevänä tajusin ongelmat. Toki itsekin kyselin joulun alla yhden seurakunnan tallennettavana olevien tietojen perään. Kysymys oli lähinnä siksi, että arvelin josko itse tallentaja saattaisi lukea viestini ja kertoa tilanteen.

Joka tapauksessa nyt oli vain tarkoitus kiittää toiminnanjohtaja Kuusiluomaa erittäin perusteellisesta ja ratkaisumalleja sisältävästä vastauksesta. Toivottavasti nyt kaikki ymmärrämme asian.

Toivoisin vielä, että HisKin tallennustilanteesta annettaisiin "tallennettavana olevat" -nettisivulla tieto milloin tallentajaksi lupautunut on saanut aineiston. Ymmärrän, ettei nimeä anneta eikä lupauksia valmistumisesta, mutta tuon aineiston saannin päivämäärällä jo saattaisi pystyä hieman arvioimaan milloin aikaisintaan voi odottaa tietoja.

Lisäksi heitän kysymyksen/ehdotuksen: kannattaisiko vallankin uusien tallentajien kohdalla olla "koeaika" eli annettaisiin ensin vain pienehkö työ ja katsottaisiin missä aikataulussa ja miten virheettömästi tallentaja selviää.

Muuta mieleen tullutta: Uusi aineistojen siirtojärjestelmä nopeuttaa ja helpottaa työtä, mutta karsineeko iäkkäimpiä tallentajia? Mutta sitä varten on neuvojia ja ohjaajia!

Kiitos vielä P.T. :lle!

-make

Sami Lehtonen
14.01.08, 18:03
On varsin valitettavaa, että arkistolaitoksen suhtautuminen jo digitoidun aineiston päätymiseen Digiarkistolle on edelleen penseää. Haluan kuitenkin korostaa, että jo nykyisin Digiarkistosta saatavilla olevat historiakirjat ovat toki HisKi-tallentajien hyödynnettävissä.

Jos alatte tallentaa tietoja Digiarkistosta, niin älkää kuitenkaan unohtako ottaa yhteyttä tallennusta koordinoiviin tahoihin.

SSHY:n puolesta,

Juha
14.01.08, 18:15
Kyllähän tuo Arkistolaitoksen touhu muistuttaa tsaarin aikaa.

Jos kerta joku aineisto on digitalisoitu jo, niin kenen etua ajaa sen "panttaaminen"?


Juha

Sami Lehtonen
14.01.08, 20:30
Kyllähän tuo Arkistolaitoksen touhu muistuttaa tsaarin aikaa.

Jos kerta joku aineisto on digitalisoitu jo, niin kenen etua ajaa sen "panttaaminen"?


Juha

Niinpä. Tähän voisi esittää sivistyneen arvauksen, mutta diskreettinä persoonana en lähde sitä yksilöimään. Toivottavasti "uusia tuulia" on odotettavissa myös muissa yhteyksissä, kuin HisKi -tallennuksessa, joka muuten minun mielestäni on jo osoittanut merkittävää edistystä.

Martin Josefsson
14.01.08, 22:28
Vaikuttaa siltä että tuo "panttaaminen" on yleinen ilmiö kun mukana on isommat organisaatiot. Ei aina ole kyseessä "fyysisestä panttaamisesta". Joskus se voikin olla oikeuksista, päättämisen vallasta tai saamasta ihmisten huomion.

Täytyy muistaa että heti kun joku organisaatio jotenkin saa valtaa tietyssä asiassa se voi myös estää toiset saamasta jotain aikaan samassa asiassa.

Tämmöisissä asioissa aatteellisella yhdistyksellä voi olla etu koska se ei aina ole niin riippuvainen esimerkiksi rahan tuottamisen puolella.

Ehkä vähän abstraktinen tämä teksti, ilman esimerkkejä, mutta pääpointti on että isona organisaationa aina kannattaa ajatella asiat myös "alhaalta päin" niin että huomaa jos estää toiset. Voi esimerkiksi antaa enemmän valtaa jäsenille, kuitenkin oikealla tavalla.

Luulen että tämä asia on jotain jonka pitäisi pitää muistissa koko ajan kun on tekemisissä organisaatioiden kanssa, tai jos itse on mukana päättämässä organisaatiossa. Toinen tapa on pitäämällä keskustelukanavat auki koko ajan, aktiivisesti, ainakin jäsenien kanssa. Tällä tavalla on kai nyt HisKi-projektissa tehty ja tulevaisuuden kannalta se vaikuttaa hyvältä nyt tällä hetkellä. Kiitos siitä!

Alf Blomqvist
15.01.08, 21:24
Hej!

Är möjligt att reda på huru många frivilliga inmatare det finns på olika håll i Finland för närvarande? Finns det också personer som matar in mot betalning? Huru många i så fall.

:confused: Alf

sandelin
24.01.08, 00:51
Hej!

Är möjligt att reda på huru många frivilliga inmatare det finns på olika håll i Finland för närvarande? Finns det också personer som matar in mot betalning? Huru många i så fall.

:confused: Alf

Undra vem man skall ta kontakt med om man vill börja hjälpa till med inmatningarna.
Om nu hjälp behövs min sambo är nämligen programerare och har en hiskelig farlig fart då han skriver :D:

P. T. Kuusiluoma
24.01.08, 06:10
Undra vem man skall ta kontakt med om man vill börja hjälpa till med inmatningarna.
Om nu hjälp behövs min sambo är nämligen programerare och har en hiskelig farlig fart då han skriver :D:

Kontaktperson är projektchef Riitta Roitto: riitta.roitto*genealogia.fi.



Genealogiska Samfundet i Finland
P. T. Kuusiluoma
verksamhetsledare

Julle
24.01.08, 11:41
<Vaikuttaa siltä että tuo "panttaaminen" on yleinen ilmiö kun mukana on isommat organisaatiot. Ei aina ole kyseessä "fyysisestä panttaamisesta". >

Muutos on hidas ilmiö.
Itseämme ja asennettamme voimme muuttaa päivän - kuukauden ajanjaksolla.
Ryhmällä tai yksityisellä yrityksellä se kestää hieman kauemmin kuukausista - vuoteen.
Julkisella organisaatiolla vuosista - viiteen vuoteen.

Ensin jonkun pitää sisäisesti "myydä idea", jonka myynti voi kestää vuosia, ennenkuin päästään varsinaiseen toimintaan, jota te kärsimättömät jäsenet aina tuskailette. Yhdistyksessä lisäksi asian esilleotto ja päätöksen tekokin voida viedä ainakin vuoden!

Kärsivällisyyttä jäsenet. Uskoisin, että asioita viedään oikeaan suuntaan, mutta varmistaen sanalla, että jäsenten yhdenvertaisuus toteutuu ja rajoittavat lait ja asetukset ovat järkeviä.

Että silleen tällä kertaa!

Martin Josefsson
24.01.08, 20:35
Och ganska mycket nyttig info om HisKi-inmatning hittar man här (http://hiski.genealogia.fi/hiskitalkoot/).

kaari
26.01.08, 19:21
Ollaan vaan kiitollisia kaikesta aineistosta, mitä pöydän ja tietokoneen ääreltä löytyy.
HisKi ja kaikki muukin aineisto, mitä netistä nykyisin löytyy, on aivan hieno asia.
Olen 1950-luvulta asti hyvin läheltä seurannut ansioituneen sukututkijan, kotiseutuneuvos Aarne Rauvolan sukuselvitystyötä Euran Naarjoella hänen naapurinaan. Hän oli tavan takaa linja-autolla lähdössä Helsinkiin, Useimmiten kai silloiseen Valtionarkistoon selvitystyötä tekemään. Kaikki tapahtui käsin tallentamalla paperille, korkeintaan joitain kopioita hänellä oli. Tulokset olivat mahtavia, ei ollut tietokoneita, eikä nettiyhteyksiä.

Edelläolevalla tarkoitan, että osaisimme suhteuttaa asioita ja olla kiitollisia toisten tekemästä tallennustyöstä. Aina on tietysti parantamisen varaa kaikkissa asioissa. Ajattelee Kaarina.

Seppo Niinioja
15.03.08, 18:04
Kaarinan kiitollisuuteen on helppo yhtyä.

Kun HisKissä nyt puhaltaa uusia tuulia, haluan ottaa taas esille ikuisuuskysymyksen tallennettujen tietojen korjaamisesta. Onko ehkä tehty päätös, että se saa odottaa HisKin valmistumista? Olen merkinnyt huomaamiani virheitä muistiin, mutta en ole osannut niitä mihinkään lähettääkään. On ollut muistaakseni puhetta, että korjausehdotukset näkyisivät rinnan nykyisen HisKi-tekstin kanssa ja erillisen tarkastuksen jälkeen päätettäisiin, muutetaanko teksti. Sen täytyy tietysti tallennusperiaatteiden mukaisesti vastata Mustien kirjojen merkintöjä.

Seppo Niinioja

Jouni Malinen
16.03.08, 09:24
Kun HisKissä nyt puhaltaa uusia tuulia, haluan ottaa taas esille ikuisuuskysymyksen tallennettujen tietojen korjaamisesta. Onko ehkä tehty päätös, että se saa odottaa HisKin valmistumista? Olen merkinnyt huomaamiani virheitä muistiin, mutta en ole osannut niitä mihinkään lähettääkään.


Voin kohtalaisen pienellä vaivalla korjata virheitä hakutietokannassa, mutta tämä ei välttämättä ole työmäärän osalta kaikissa tapauksissa paras tapa edetä. Jos kyseessä on merkittävä virhe, joka voi todennäköisesti aiheuttaa ongelmia tietojen löytämiseen tai väärien tietojen käyttöön, on kyseinen virhe syytä korjata erikseenkin. Pienien virheiden osalta tätä ei tuskin kannata tehdä ennen kuin koko seurakunnan kirjan tallenteet on tarkistettu säännönmukaisesti.

Virheistä voi ilmoittaa historia*genealogia.fi -osoitteeseen tai minulle (jouni.malinen*genealogia.fi). Ilmoituksessa tulisi tosin olla selkeästi merkitty, mikä tieto on väärin ja mistä se on tarkistettu. Jos kyseessä on jo mustissa kirjoissa oleva virhe, tulisi tässä siis selvittää, miten tieto on tallennettu alkuperäismateriaaliin ja miten mustat kirjat ja HisKi-kanta poikkeavat tästä. Riippuen siitä, onko virhe selkeä vai vaatiiko se tarkastusta lähdemateriaalista, virhe voidaan joko korjata välittömästi tai se kirjataan ylös odottamaan seurakunnan tietojen laajempaa tarkastusta varten.

Lisäsin hakuohjelmaan myös mahdollisuuden lisätä tapahtumille kommentteja, mukaanlukien virheilmoituksia. Jatkokäsittelyn osalta tämä on tehokkain tapa ilmoittaa virheistä. Tällä hetkellä ei tosin kommentteja voi syöttää kuin muutaman seurakunnan tietojen osalta (esim. Jämijärvi), mutta ajan myötä tämä on tarkoitus saada käyttöön kaikille tiedoille. Tällöin voi siis hakutuloksesta valita tapahtuman tiedot esille (suurennuslasi-ikoni) ja lisätä sivun lopussa kommentin virheistä.

Seppo Niinioja
16.03.08, 18:35
Kiitos vastauksesta. Yritin syöttää Jämijärven vihittyihin 30.9.1855 uuteen lomakkeeseen sulhasen nimen korjausehdotukseksi Riihiviita, mikä olisi tarkistettava rippikirjasta, mutta en onnistunut tallentamaan sitä.

Seppo Niinioja

Jouni Malinen
16.03.08, 19:45
Yritin syöttää Jämijärven vihittyihin 30.9.1855 uuteen lomakkeeseen sulhasen nimen korjausehdotukseksi Riihiviita, mikä olisi tarkistettava rippikirjasta, mutta en onnistunut tallentamaan sitä.


Näiden kommenttien käsittely oli näemmä jäänyt korjaamatta, kun päivitin tietokantojen merkistöt ääkköstyksen korjaamiseksi ja tämän seurauksena tuo ei toiminut, jos tekstistä oli å, ä tai ö -kirjaimia. Korjasin tämän nyt ja kommentteja pitäisi taas pystyä lisäämään.

Mitä itse korjaukseen tulee, en ole aiemmin tutustunut Jämijärven tietoihin muilta osin kuin vihittyjen luetteloon tallennuksen yhteydessä.. Riihiviita näyttäisi kyllä sopivan vihittyjen luettelon tahran alle ja kyseinen nimi esiintyy Jämijärvellä. Nopeasti rippikirjasta katsottuna sulhanen näytti muuttaneen Huhtasaloon, mutta en tiedä, mihin kirjaan tulopaikan sivu 394 viittaa. Riihiviidan sivulta en kyseistä henkilöä kuitenkaan löytänyt.

Kyseiset rippikirjan sivut ovat SSHY:n palvelimella saatavilla:

Huhtasalo:
http://www.digiarkisto.org/sshy/kirjat/jamijarvi/rippikirja_1855-1861_jk639/97.htm

Riihiviita:
http://www.digiarkisto.org/sshy/kirjat/jamijarvi/rippikirja_1855-1861_jk639/158.htm

Seppo Niinioja
16.03.08, 22:54
Sain toivoakseni nyt Riihiviita-ehdotukseni tallennetuksi ylläpitäjien nähtäväksi. Sivu 394 viittaa Ikaalisten rippikirjaan 1852-1858. Tässäkin näyttää olevan tavallinen tilanne, jolloin historiakirjoihin on merkitty "sukunimiä", joita ei rippikirjoissa näy.

Kun systeemi on selvä, täytyypä käydä urakalla Mustien kirjojen kortteja läpi ja tarkistaa virheitä, joita on HisKistä tulllut merkityksi muistiin. Tallentajien työlle on syytä antaa suuri arvo. Virheet ovat eri syistä olleet väistämättömiä ja inhimillisiä. On tallentajan kannalta ikävää, jos niitä vähätellen repostellaan ja arvuutellaan. Itse en ole tallennusta tehnyt.

Seppo Niinioja

Jouni Malinen
17.03.08, 09:19
Sain toivoakseni nyt Riihiviita-ehdotukseni tallennetuksi ylläpitäjien nähtäväksi. Sivu 394 viittaa Ikaalisten rippikirjaan 1852-1858. Tässäkin näyttää olevan tavallinen tilanne, jolloin historiakirjoihin on merkitty "sukunimiä", joita ei rippikirjoissa näy.


Nyt on tieto tallessa kommenttina.

Kun Ikaalisten puolella jatkaa vielä pari sivunvaihtoa, löytyy lopulta Riihiviita-nimellekin lähde. Mikko Matinpoika on 1845-1851 rippikirjassa sivulla 364 Suurimaan Riihiviidassa. Vaihdan sukunimen HisKi-kantaan ja lisään tallentajan kommentin viitaten näihin rippikirjan tietoihin.

http://www.digiarkisto.org/sshy/kirjat/ikaalinen/rippikirja_1845-1851_jk772-773/727.htm

Seppo Niinioja
17.03.08, 09:33
Vielä hiukan ihmettelen, miksi tapaus on vihittyjen tapahtumanumero 3, mutta kommenttilomakkeessa on tapahtumatunniste 4.

Voiko tiettyyn tapaukseen liittää myös useampia korjauksia/täydennyksiä?

t. Seppo Niinioja

Jouni Malinen
17.03.08, 11:37
Vielä hiukan ihmettelen, miksi tapaus on vihittyjen tapahtumanumero 3, mutta kommenttilomakkeessa on tapahtumatunniste 4.

Voiko tiettyyn tapaukseen liittää myös useampia korjauksia/täydennyksiä?



Kyseiset numerot ovat täysin eri asioita. Vihittyjen tapahtumanumero on kyseisen kirjan (siis Jämijärven vihittyjen tässä tapauksessa) sisäinen järjestysnumero ja kommentin tapahtumatunniste on kaikkien HisKi-hakukannan tapahtumien osalta yksikäsitteinen tunniste. Jämijärven vihittyjen tapauksessa nämä sattuvat olemaan lähellä toisiaan, koska tämä tallenne sai ensimmäisenä tapahtumilleen tunnisteet.

Tapahtumille voi lisätä useita kommentteja (korjauksia/täydennyksiä/muuten vain huomioita).