PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Tarkoitus, tutkimus ja tasa-arvo - SSS ST -harrastajien sivuvirtausten pyörteissä


Matti Lund
02.01.08, 00:15
Tarkoitus, tutkimus ja tasa-arvo

- SSS harrastuksen sivuvirtausten pyörteissä


Selailin hieman alempien osastojen Hiskiin liittyviä viestinvaihtoja ja se sai minut mietiskelemään tovin niitä haasteita, mitä nyky-ympäristömme tarjoaa SSS:n toiminnalle.

Mielestäni löytyi hälyttävän paljon viestejä, joissa koko homman punainen lanka on hukkunut harrastelun harrastajien henkilökohtaisten mieltymysten ja ajankohdan keskeneräisten kehitysvirtausten pyörteisiin. Joissakin mielipiteissä on korostunut sellainen lyhytnäköiseltä vaikuttava ja oikoteitä tuloksiin tavoitteleva mielenlaatu, joka herättää ryhtymään jälleen kerran tutkimuksen puolustukseen.

Tämän viestiketjun lähtökohdaksi haluan ottaa SSS:n sääntöjen ytimen eli 2.§:n alun:

2 §
Tarkoitus ja toimintamuodot
Seuran tarkoituksena on:
1) edistää sukutieteellistä ja henkilöhistoriallista tutkimusta Suomessa sekä levittää sen tulosten tuntemusta;

..............................................


Tätähän on mahdollista tulkita hieman eri tavoin korostaen, mutta mielestäni jotkut ovat liittyneet SSS:ään haluten tukea sen tarkoitusta, mutta viesteistä päätellen sisäistämättä sen tutkimuspainoitteisuutta riittävästi, jolloin he ilmaisevat mielihaluja, jotka vähättelevät kohteitten huolellista tutkimista ja oikeellisuuteen pyrkimistä tuloksissa.

Aikakauttamme kuvastavaa on, että sanaa "sukutieteellistä" seuran säännöissä on alettu vierastaa niin, että jotkut ovat julistaneet pysyvänsä seuran jäseninä siitä huolimatta. Ei ole kaukana takana se aika, jolloin seuran jäsenillä ei tullut mieleen kyseenalaistaa tätä sanamuotoa.

Siksi en itsekään nyt vaivaa ketään millään muulla tutkimusprosessiin liittyvällä huomautuksella kuin, että uskon seuran tarkoittavan sellaisen tutkimuksen edistämistä, jonka tuloksena on huolellisesti muotoiltuja tuloksia, joiden esittelyjä voimme lukea luottavaisella mielellä. Lisäksi seuran tarkoitusta ajavat jäsenet miellettäneen enemmän harrastajatutkijoiksi kuin tieteilijöiksi, joka tapauksessa ammattitutkijat mukaanlukien monivivahteiseksi joukoksi, jota halutaan tukea tasapainoisesti sellaisiin saavutuksiin, että kaikkien ryhmien tulokset ovat enimmäkseen julkaisemisen arvoisia ja kestäviä.


Toivon kuitenkin, että itse kukin pysähtyisi vakavasti miettimään SSS:n tarkoituksen ilmaisun eri puolia ja yrittäisi vetää siitä vielä kerran omat johtopäätöksensä.

Tämän lisäksi SSS on korostanut toimintamuodoissaan erityisesti tietotekniikan osuutta ja huomioinut sen myös vahvasti omassa organisoitumisessaan. Tällä tavalla se on ottanut vastatakseen eräästä aikakauden suuresta haasteesta tarkoituksensa edistämiseksi. Haasteellisuus korostuu, kun huomioidaan seuran vähäiset resurssit siihen vastaamiseksi.

Oikeastaan tässä haasteellisuuden arvioinnissa aletaan jo lähestyä päivän kuumaa kysymystä, eli sitä, miten milloinkin on paras edistää sukututkimusta SSS:n tarkoituksen hengessä, kun elämme samalla nykyhetken nopealiikkeisessä murroksessa, jossa arkiston perinteisen täyden tutkimusedellytyksen rinnalla on vähittäin avautumassa uusi mahdollisuus tukeutua tutkimusprosessissa enemmän ja enemmän tutkimusedellytykseen verkottuneen tietotekniikan avulla.

Olemme nyt lähestymässä siirtymän keskivaihetta, tilannetta, jossa tietotekninen ja verkottunut tutkimusedellytys on vasta puolitiessä, ja tarjoaa siksi enimmäkseen vain puolinaisia/osittaisia lähestymistapoja tutkimuskohteisiin.

Tämän tilanteen haasteellisuutta koventaa SSS:n kannalta erityisesti se, että arkistolaitos ei ole enää kahteenkymmeneen vuoteen kyennyt ottamaan (aikaansa seuraten) tutkimusedellytyksen tarjoamisessa sitä päävastuuta, mikä sillä on ollut, vaan näyttää siltä, että arkistolaitokselta on suljettu lopullisesti kehitysresurssit sellaiseen vastuunottoon: sen etenemisväliineeksi tutkijoitten palvelemiseksi on suotu vain eräänlainen resiina, jolla se yrittää roikkua tietoyhteiskunnan veturin vetämän jälkijunan perässä (jättämällä tutkijat oman onnensa nojaan, priorisoimalla, arkistolaitos kykenee sitten palvelemaan muita asiakkaita ja henkilökuntaansa joten kuten ajanmukaisesti).

Jälleen kerran on korpivaelluksen aika, eli vaikuttaa siltä, että on vielä pitkä tie kuljettavana, ennen kuin tietoverkoissamme ovat valmiiksi digitoituina ja/tai massiivisiksi tietokannoiksi ajettuina vastaavat tutkimuslähteet niin, että tutkija voi harjoittaa pelkästään niiden perusteella yhdenvertaista, yhtä oikeaoppista ja yhtä luotettavaa tutkimustoimintaa kuin perinteisellä arkistomenetelmällä. Korpivaellus on tälle vaiheelle sikälikin osuva nimitys, että paitsi näillä näkymillä polku maaliin on pitkä ja mutkainen, se on täysin koordinoimaton, täysin vapaaehtoisuuteen nojaava ja sangen sekalaisista voimista kulloinkin koostuva; sanalla sanoen: se on enimmäkseen joukko erillisiä sangen vähävaraisia hankkeita, joista ei yritystä ja erehdystä puutu, mutta ohjausta puuttuu sitäkin enemmän.

SSS:n paikkansa ja tarkoituksensa puolustaminen ja edistäminen tällaisessa ympäristössä on erittäin haasteellista, koska omat resurssit riittävät niin pieneen osaan eli jo SSS:n nykyisten tietotekniikkahankkeiden täydentämisessä näyttäisi olevan yllin kyllin haastetta. Toisaalta SSS:ssä pitäisikin ehkäpä ennemmin harkita tarkoituksensa toteuttamiseksi, miten pääsisi paremmin vaikuttamaan tähän "sekalaisten seurakuntien hankekirjoon" niin, että eri tahoilla syntyvät digitaaliarkistot täyttäisivät tyydyttävästi tutkimukselliset kriteerit ja olisivat valmiit toteuttamaan lopullista päämäärää yhtä täydellisestä tutkimuksesta tietoverkon kautta kuin tapahtuu perinteisen arkistotutkimuksen kautta. Jos rahkeita löytyy, olisi tällöin paikka hyödyntää omaa suhdeverkkoa sekä ohjata ja yhteistoiminnallistaa intressenttienkin hankeprosesseja päätavoitteen suuntaan.

Otin otsikossa esiin myös tasa-arvon, siis tasa-arvoisten tutkimusmahdollisuuksien edistämisen maan eri puolilla asuville sukututkijoille. Tällöin tietotekniset hankkeet, kuten oma Hiski -projekti, ovat vaikutusten kannalta pääroolissa. Tietysti olisi hyvä, että nämä seuran omat projektit olisivat hyvässä ryhdissä niin, että ne olisivat malleina myös intressenttien projektien ryhdistämiseksi.

Itseni on vaikea ottaa kantaa tasa-arvokysymykseen ilmassa olevan ja Hiski -keskusteluista heijastuvan periferiaproblematiikan kannalta, koska olen asunut koko "tutkijanurani" aikana aina jossain arkistopaikkakunnalla, jossa olen turvautunut tietojen saavuttamiseksi lähes 90 -prosenttisesti arkistomateriaalin kaukolainaukseen Helsingistä. Lisäksi ilmeisesti sattuma on osuttanut minut aina syrjemmällä liikkuessani vain hyvin varusteltuihin kunnankirjastoihin, joista saadut kokemukset eivät alkuunkaan tuo mieleen niitä vaikeuksia, joita esimerkiksi Hiskin hoputtajien viesteissä heijastuu. Siten itselleni on jäänyt epäselväksi se, onko periferiakokemus ennemminkin tehtyä ja kumpi taustalla enemmän painaa, pelkkä mukavuudenhalu, vai vähävaraisuus ja/tai henkilökohtaisesti mahdottomat tutkimusolosuhteet joillakin paikkakunnilla???

Lopuksi vielä totean, että jälleen kerran intressenteistä mormoonikirkko on ollut se ainoa toimija kentällä, joka on käyttänyt mainittavasti resursseja uudenaikaisiin hankkeisiin sukututkimuslähteitten saatavilleasettamiseksi ja lähtenyt niitä toteuttamaan vaivoja säästämättä jo muutamia vuosia ennen kuin muut ovat ryhtyneet toimeen. Kiitos heidän, SSS:n oma Hiski -projektikaan ei ole tutkijan näkökulmasta kriittinen ja kiireellinen, koska IGI -kortistokanta on jo tarjonnut tutkijan käyttöön pitkän aikaa kutakuinkin vastaavat tiedot kasteiden ja vihkimisten osalta kuin sitten Hiskikin, kun se on täydentynyt. Toki Hiski tulee sitten joskus valmistuttuaan olemaan monipuolisempi ja helppokäyttöisempi vaihtoehto. Kun ei pidetä liikaa kiirettä, ehditään käyttäjiäkin kasvattaa tutkivaan asennoitumiseen käytettävissä olevien lähteiden hyödyntämisessä.

Tietoverkon nykyinen keskeneräisyys, siis lähdetarjonnan fragmentaarisuus, asettaa SSS:lle myös kovan haasteen kasvatusvastuun kantamisessa.

terveisin Matti Lund

Risto
02.01.08, 11:35
Moi Matti.

Kiitos yrityksestäsi selittää parhain päin vellovaa tutkimus asiaa ja
siinä sivuavaa HisKi:ä.

Arkistojen tarjonnan jälkeen jääntiin digitointi palveluna, en ota kantaa,
kun en sitä hallitse enkä tunne.

Vaan elämä on rajallinen, ja kukin sen aikana haluaa mielenkiintonsa
mukaan saattaa harrastuksensa loppuun sinä aikana, kun hoksottimet
pelaa jollain tavoin.

Tutkimus menetelmät ja tavat ovat, etten sanoisi ”riemun kirjavat” eikä
absoluuttiseen totuuteen aina päästä vaikka sitä tavoitellaan.
Virheitä ja virheellisiä tulkintoja tulee aivan varmuudella kaikille.
Eikä siinä asiassa kukaan voi olla tuomari miten sen tekee, pää asia on,
että harrastus tuo tyydytystä ja iloa tekijälleen.

Sukututkinta harrastus pitäisi olla pelkästään iloinen asia.

Lopuksi jää useita vaihtoehtoja niin tutkijalle kuin harrastajalle.

Menkäämme kuoppaan, jonne lopulta joudumme luonnon lakien mukaan
ennemmin tai myöhemmin, elämää kyllikseen saaneena, tyytyväisenä
oman sukututkimus-harrastuksen loppuun saattaneena.

Sitä ennen:
Tuosta siellä kunnalliskodissa, jos kyllin vanhaksi elää, kunnia huoneessa
pelottavia kertomuksia mummoille ja papoille kertoilee suvun vaiheista.

Meniköhän liian synkäksi, mutten muuten osaa lyhyesti elämän filosofiaa
ilmaista.

Keskeinen asia on SSS jäsenistön, plus ylesön pinostuksesta, haluama
valmis HisKi juuri nyt tällä kertaa.
Joku muu varmuudella tulee myöhemmin.

Miksemme voi tarjota vaikka vähäisenä perintönä jälkipolville tuota HisKi:ä.

Pitääkö heidän odotella kuin lapset namua olemalla tietyn lailla kiltti
ja alistuva.

Tuo on juuri kaiken kehityksen jarru.

Olarra
02.01.08, 11:55
Matti Lundin puheenvuoro oli erinomainen avaus uuteen vuoteen. Tieteellisen seuran suhde sukututkimusharrastukseen on monitahoinen kysymys, enkä tunne seurassa aikanaan tehtyjä linjauksia asiassa. Arkistoaineiston digitointi Suomessa on todellakin edennyt luvattoman hitaasti ja tähän ovat monissa yhteyksissä kiinnittäneet huomiota sekä Kansallisarkiston, että Kansalliskirjaston johto. Digitoidun sanomalehtiarkiston käyttö on oiva esimerkki siitä, mitä käytännön apua sähköinen taltiointi tuo aineistohaussa sekä tutkijoille, että harrastajille. Valitettavasti VM ei ole lämmennyt asialle huolimatta tietoyhteiskuntapolitiikan näyttävästä esilläolosta juhlapuheissa.

Toinen asia on tuo tieteellisyyden ja harrastuksen raja sukututkimuksessa, se on varmasti liukuva kuten humanistisissa aloissa yleensäkin. Tutkijan koulutus ja kyky tuottaa tieteelliseen julkaisuun kelpaavaa aineistoa luonevat yhden kriteeristön, mutta tälläkin alalla noustaan usein portaittain. Mitä sitten tulee viittaamaasi HISKI-keskusteluun, niin siinä kai useimpia puheenvuoron käyttäjiä huoletti tilanteen epäselvyys. Osalla oli vaatimuksia nopeammista tuloksista (kenties tarkoitit heitä puhuessasi halusta saada valmista materiaalia?), mutta huolestuttavan paljon oli niitä, jotka olivat olleet mukana vapaaehtoistyössä tai halusivat vapaaehtoisiksi tallentajiksi. Mielestäni tällaiset henkilöt ovat kullan arvoisia seuralle ja minua suuresti oudoksuttaa se, jollei heille ole annettu asiallisia vastauksia. Tiedottaminen koetaan yleensä aina puutteelliseksi. Asiaa näin sivusta tarkastellen tässä ei nyt olisi kyse pelkästä savusta, vaan jossain myös kytee. Toivottavasti kyse ei nyt juuri tässä kohden ole halusta alkaa vetää rajaa tieteellisen tutkimuksen ja harrastuksen välille sillä ajatuksella, että ajatellaan vakavan tutkimuksen tekijöiden ja HISKIin pohjautuvan harrastelun välillä olevan niin suuren kuilun, ettei HISKIä koskeviin kysymyksiin kannata edes vastata.

No, ehkä kyse onkin vain loma-ajan kitkasta, nettiajan ihmisillä on taipumus kiirehtiä asioita usein aivan liiaksi - tosin aika monet kysymykset oli tehty jo paljon ennen Joulunaikaa... Odotellaan, ehkä se siitä?
t. Olavi Arra

Martin Josefsson
02.01.08, 20:24
Hyvin kirjoitettu Matti!

Tämmöisistä asioista pitäisimme keskustella enemmän. Parasta olisi jos strategiaasioita käynistettäisiin ihan SSS:än johdon puolelta, enemmän kuin tähän asti on tehty, mutta kyllä voi täältä foorumiltakin aloittaa semmoisia keskusteluja.

Erityisesti tästä sun lauseestasi pidin:

... se on enimmäkseen joukko erillisiä sangen vähävaraisia hankkeita, joista ei yritystä ja erehdystä puutu, mutta ohjausta puuttuu sitäkin enemmän.

On hyvä että Internet on tuonut paljon uusia mahdollisuuksia meille. Mitalin takapuoli on kuitenkin sen että miten enemmän mahdollisuuksia on olemassa, sitä enemmän meillä on myös "velvollisuuksia" mitä käytännössä tarkoittaa että meidän on pakko panostamaan enemmän tiedottamiseen, siis tutkimusmenetelmistä. Minusta tämä ei ole liiallista kontrolloiminen. Usein toivon että SSS panostaisi enemmän tutkimusmetodien suosittelemiseen. Ehkä SSS:än tuleva kirjallisuus kohta auttaa tässä asiassa.

Toinen tapa ilmaista tätä kokonaista lähderunsaisuus-/digitointi-/metodiongelmaa on se mitä minä muutamia viikkoja sitten kirjoitin artikkelissani "Det lönar sig att samarbeta", Ansatsen nimisessä lehdessä:

"Under den senaste tiden har jag i flera situationer konstaterat att människan har svårt att samtidigt greppa tankar på både makronivå och mikronivå. I samband med informationsbehandling och användarvänlighet tar det sig ofta i uttryck på så sätt att ett informationssystem kan vara väl utvecklat på detaljnivå medan de omgripande ramarna är bortglömda."

Kokonaisuus on siis yhtä tärkeä kuin yksittäiset projektit.

kkylakos
03.01.08, 07:25
Strategian muodostaminen on johdon asia, mutta jäsenistön mielipiteitä kaivataan mielestäni myös. Minkälainen toiminta on 2000-luvulla sukututkimusta edistävää?

Hallitus ymmärtääkseni yritti muodostaa strategiaa viime kevätseminaarissaan, johon en lomamatkan vuoksi päässyt paikalle. Kuulemma keskustelua oli käyty akselilla tieteellisyys - harrastaminen pääsemättä paljoakaan eteenpäin, paitsi, että molempien piti olla mukana.

Viime vuoden ensimmäisessä kokouksessa päätettiin painopistealueet toiminnanjohtajalle lähivuosiksi. Valitettavasti dokumentti oli pöytäkirjan liitteenä, eikä minulla ole sitä tallessa. Ulkomuistista mukana oli tiedotus, internet ja sukututkijain kirjakauppa sekä todennäköisesti myös julkaisutoiminta, sillä siitä puhuttiin eniten seuraavissa kokouksissa.

Tuoreena läsnäolijana yritin aloittaa kokouksessa keskustelua ehdotetuista painopistealueista. En silloin tiennyt, että hallitus pääsääntöisesti hyväksyy työvaliokunnan esitykset ilman eri pulinaa. Yritin nostaa esille tallennusprojekteja, joista koen olevan rivitutkijalle etua, mutta en saanut kannattajia. "Pääsin" tallennustyön ohjausryhmään, mutta se ei kokoontunut viime vuonna kertaakaan, kun "tarvetta ei ollut". Missään hallituksen kokouksessa ei tuotu esille tallennushankkeiden edistymistä, niissä työskentelevien työllistettävien määrää tms.

Tallennusprojektit eivät ole SSS:n olemassaolon tarkoitus, sukututkimustyötä ja -harrastusta voidaan tukea monella muullakin tavalla. Mutta on rasittavaa roikottaa niitä keskeneräisenä. Ja Hiskin suhteen, niinkuin täällä on jo todettu, käytettävissä olisi vapaaehtoisia ja on vaikea ymmärtää (vaikka olen asiasta toiminnanjohtajan kanssa, tosin viimeksi syksyllä 2006, keskustellut) missä mättää.

Kaisa Kyläkoski
SSS:n hallituksen varajäsen 2007, jäsen 2008-2009

Erkki
03.01.08, 11:30
Minkälainen toiminta on 2000-luvulla sukututkimusta edistävää?

Kaisa Kyläkoski
SSS:n hallituksen varajäsen 2007, jäsen 2008-2009

Otan osaa pelkästään tähän yksilöityyn kysymykseen tässä vallan ansiokkaassa viestiketjussa:

Mielestäni SSS:n yksi tärkeimmistä tehtävistä on puolustaa ja edistää jäsentensä harrastusmahdollisuutta virkavaltaisten viranomaisten sulkiessa meiltä mahdollisuuden päästä arkistotietoihin käsiksi tai tekemällä tiedonhankinnastamme itsellen bisneksen. Tällä tiellä Seura on mielestäni edennyt ihan siedettävästi, mutta matkaa on vielä.

Jos joku mahdollinen lukija ei ymmärrä tuota nyt, niin se selviää kunhan on asioinut muutaman kerran missä tahansa kirkkoherranvirastossa.

Jos taas SSS haluaa edistää tiedettä niin sitä olisi esim. sellaisen Suomi-sukutietokannan luominen, joka olisi tutkijoiden konsensus täällä esim. 1500- ja 1600 luvuilla asuneista esivanhemmistamme.

Olarra
03.01.08, 12:49
Strategian muodostaminen on johdon asia, mutta jäsenistön mielipiteitä kaivataan mielestäni myös.
Tallennusprojektit eivät ole SSS:n olemassaolon tarkoitus, sukututkimustyötä ja -harrastusta voidaan tukea monella muullakin tavalla. Mutta on rasittavaa roikottaa niitä keskeneräisenä. Ja Hiskin suhteen, niinkuin täällä on jo todettu, käytettävissä olisi vapaaehtoisia ja on vaikea ymmärtää (vaikka olen asiasta toiminnanjohtajan kanssa, tosin viimeksi syksyllä 2006, keskustellut) missä mättää.

Hei!
Leikkasin tuohon ylle pari Kaisan ajatusta, joista olen pitkälti samaa mieltä. Jokainen, joka on ollut mukana eri yhteisöjen strategiatyössä tietää, että strategian ydinkysymys on sitouttaminen strategian toimeenpanoon. Mitä laajemmat joukot ovat mukana strategian luonnissa (jollain tasolla), sen laajempi on myös sitoutuneiden määrä. En toki tarkoita sitä, että mikään sukuforumi päättäisi yhdistyksemme linjasta. Mitä sitten tulee itse HISKIin, niin sehän ei tietenkään ole yhdistyksen päätoimintamuoto ja tavoite, onpahan vain aika hyvä hanke. Ongelma on juuri siinä, missä Kaisakin sen totesi olevan, epätietoisuudessa asian etenemisestä ja vapaaehtoisten turhautumisessa.

Kirkonkirjojen skannaus erään toisen yhdistyksen toimesta on mielenkiintoinen hanke myös, mutta sen ei pitäisi kilpailla HISKIn kanssa. HISKIn voima on sähköisessä haussa ja tämä ominaisuus on auttanut monia ratkaisemaan avoimeksi jääneitä asioita, jotka muutoin olisivat olleet äärimmäisen työläitä, jopa mahdottomia. Tätä toimintaahan ei nykytekniikalla ole saatavissa skannattuihin kirkonkirjoihin (sehän edellyttäisi vanhojen käsialojen tulkitsemisohjelmaa). Tilastollisena hakemistona HISKI on kelpuutettu myös tieteellisten julkaisujen lähteeksi.

Mitä seuran tiedotukseen tulee, niin vuoteen 2005 asti löytyvät toimintakertomukset kiitettävästi kotisivuilta ja jopa päiväkirja toiminnasta.
Ks. linkki http://www.genealogia.fi/sss/tiedotus/index.htm
Tämän jälkeen ei. Noihin aikoihin alkoivat nähdäkseni myös HISKIn ongelmat. Siis ongelmien alkaessa myös tiedottaminen perisuomalaiseen tapaan vaikeni. Ongelmat kuitenkin pikemminkin kasvavat kuin katoavat tiedottamisen loppuessa, liikkeelle näet lähtevät silloin huhut. Mielestäni tästä on jo ollut nähtävissä piirteitä eräissä aihepiiriin liityvissä Forumin kirjoituksissa. Oikea tieto on paras tapa katkoa siivet huhuilta, kiitos siis Kaisalle avoimmuudesta.
t. Olavi Arra
P.S. Erkin ajatus 1500-l esipolvistosta on hyvä, tämä voitaisiin toteuttaa esim. HISKIn valmistuttua...

tellervoranta
03.01.08, 12:59
Hei Kaisa :) ja kiitokseni asiallisista kirjoituksistasi ja Onnea uudelle jäsenyydelle.




Tuoreena läsnäolijana yritin aloittaa kokouksessa keskustelua ehdotetuista painopistealueista. En silloin tiennyt, että hallitus pääsääntöisesti hyväksyy työvaliokunnan esitykset ilman eri pulinaa.

Edellä kuvattu toiminta "kuuluu" kokouksiin, joissa on virallisena edustajana. Nyt vaan työvaliokunnan edustajaksi ja ajamaan asioita, joita pidät tärkeinä.:cool: