PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : HisKiin odotettavissa?


Make
31.12.07, 18:40
Jos joku tietää milloin ehkä suunnilleen on odotettavissa Pieksämäen maaseurakunnan ja Taipalsaaren tallennettavana olevat tiedot HisKiin, olisin kovasti kiinnostunut tietämään. Jaksan odottaa, mutta en viitsisi turhaan tehdä maakunta-arkistomatkaa, jos tiedot alkavat olla julkaisukunnossa.

Seppo Niinioja
01.01.08, 11:06
Jos joku tietää milloin ehkä suunnilleen on odotettavissa Pieksämäen maaseurakunnan ja Taipalsaaren tallennettavana olevat tiedot HisKiin, olisin kovasti kiinnostunut tietämään. Jaksan odottaa, mutta en viitsisi turhaan tehdä maakunta-arkistomatkaa, jos tiedot alkavat olla julkaisukunnossa.

En tiedä, mutta maakuntakirjastoissa on myös mikrofilmejä ja niitä voi tilata esim. kunnankirjastoihin, joissa on lukulaitteet. Tampereen kaupunginkirjasto toimii Pirkanmaan maakuntakirjastona ja siellä on mm. Pirkanmaan alueen kirkonkirjojen mikrofilmejä ja -kortteja. Lisäksi käsikirjastossa on Suomen sukututkimusseuran historiakirjakopiot mikrofilmeinä sekä Suomen ja Ruotsin IGI-kortit. (ks. http://www.tampere.fi/kirjasto/tieto/sukututkimus.htm ). Itse käytän "HisKittömien" seurakuntien Mustien kirjojen mikrokortteja Kansallisarkistossa. Ne on alunperin kuvattu rullafilmeille, jotka on KA:ssa tilanpuutteen vuoksi poistettu käytöstä, mutta olivat viimeksi ainakin Espoon kaupunginkirjaston maakuntayksikössä Leppävaarassa saatavilla. Kortit on nähtävästi osaksi tehty konvertoimalla rullista ja ne ovat joskus heikkolaatuisia. Osa lienee uusintakuvattu kirjoista korteille.

Mustat kirjathan ulottuvat noin vuoteen 1850, uudempia tallennetaan HisKiin alkuperäisistä historiakirjoista. Viimeksi mainittuja alkaa olla jonkin verran myös SSHY:n Digiarkistossa.

Kaikkein kiehtovinta, vaikka tietysti hidasta oli kuitenkin aikanaan runsaat kolme vuosikymmnetä sitten selailla alkuperäisiä isoja Mustia kirjoja.

t. Seppo Niinioja

Make
01.01.08, 11:48
Kyllä kyllä Seppo. Tiedossa on, että maakunta-arkistoista saa tilattua aineistoa paikallisiin kirjastoihin. Ja myös linkittämäsi Tampereen
kaupunginkirjaston materiaalilista on käytössäni. Nyt vaan on niin, että kysymiäni seurakuntia siellä ei ole. Ja muutenkin isomman aineiston tilaus tulee myös sen verran kalliiksi, että tuntui ihan järkevältä kysyä milloin tallennettavana oleva aineisto mahtaa valmistua. Asiassa kun ei olla ns. hevosen selässä.

Kun on uskottavaa, että joidenkin aineistojen avulla pääsisi aika pitkälle taaksepäin, olisi tilattava aika rutkan iso määrä kortteja kerralla tai sitten monta kertaa pieni määrä. HisKin aineisto on minusta hyvä lähtökohta, siitä voi koota tarkistamattomat tiedot, jonka jälkeen tietää minkä vuosien kortteja voi tilata omaan kirjastoon jne... Ja siksi kysyin näitä tallennettavana olevan parin seurakunnan tietoja. Pieksämäen msrk:n kohdalla tosin on kyse vain pienehköstä aukosta HisKissä.

Myös SSHY:n tiedot ovat käytössäni ja tiedossani myös eri aineistojen alkamis- ja päättymistiedot. Kuten myös se, että 100 vuotta nuorempia tietoja ei saa edes kaukolainaan.

Kiitos kuitenkin asiantuntevasta vastauksesta, siitä varmaan hyötyä joillekin tällä palstalla kävijälle. Ei kuitenkaan nyt minulle.

Oikein antoisaa vuotta 2008 kaikille "sukulaisille" !