Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Aspegren Erik, maanmittari
tellervoranta
27.12.07, 19:56
Itärajan vartijat kirjassa on esitetty Vehkalahden asemakaava vuodelta 1640. Kartan on tehnyt maanmittari Erik Aspegren. ( Sota-arkisto, Tukholma).
Onko tällaisesta herrasta tietoa? :confused:
Hei Tellervo,
Esim. Yo-matrikkelin mukaan viipurilainen maanmittari Erik Aspegren kuoli 1762 ja pso oli Anna Margareta von Konow. Heillä oli ainakin lapset
- Nils, yo Tartossa 1653
- Anna Elisabet, k. 9.7.1722 Rantasalmella, pso tullikirjuri Magnus Hielman (Hjelmman) - Hjelmman-suvun kantavanhemmat.
t. Helena V.
Hej
Kirja ”Suomen maaanmittarit 1628-1928, nimi- ja henkilöluettelo” (1929)
kertoo lyhyesti vain:
”Aspegren, Erik Nilson, toimitti mittauksia Viipurin ja Savonlinnan läänissä
jo 1643. Asui Viipurissa. Kuoli 1672. Puoliso: Anna Margareta von Konow."
t Pertti Vuorio
Hei,
Samasta miehestä on varmasti kyse. Minun ed. viestissäni vuosisadat heittäneet kuperkeikkaa... kuolinvuosi po. tietenkin 1672 (ei 1762).
t. Helena V.
tellervoranta
28.12.07, 11:32
Hei :)
jo minä pikkuisen ihmettelin...arvelinkin asian näin olevan. Tekevälle sattuu.:rolleyes: Kiitos vastauksesta/vastauksista.
Hei,
Samasta miehestä on varmasti kyse. Minun ed. viestissäni vuosisadat heittäneet kuperkeikkaa... kuolinvuosi po. tietenkin 1672 (ei 1762).
t. Helena V.
Laitoin kyselyn kahdestakin syystä. Ensinnäkin vuosien mittaan on ollut Pohjoisenpalstalla ja muutoin puhetta noista Aspegreneista ja Aspeista sekä lisäksi viime aikoina Lapin palstalla noista mittauksista ja kartoista.
Esim. Olaus Magnuksen v.1539 Venetsiassa julkaistu Carta Marina ( Charta gothika) ja siihen liittynyt teos v.1555. Myös astemittaus Torniojokilaaksossa v. 1736-37.Matkalla mm. Maupertuis, Camus, le Monnier, Clairaut, Sommereux, Herbelot, Outhier, Celsius, Helland.
Erik Aspegren oli Andreas Bureus'in (saa taivuttaa toisinkin jos haluaa) maanmittarikoulun kasvatti ja 1643 nimitettiin Viipurin lääniin maanmittariksi. Aspegrenin karttoja Viipurin läänistä on virtuaaliyliopiston maakirjakarttojen kokoelmassa 178.
Lisäksi Kymenlaakson historiallisten karttojen kokoelmassa http://kartat.kotka.fi/Standard/index.jsp on Lappeen kihlakunnan ja Kymenkartanon läänin kartoista kuvat. (Noita karttoja saa levykkeellä suurikokoisina ja hyvänlaatuisina digitaaliversioina kohtuullista korvausta vastaan) Myös täältä löytyvä Vehkalahden asemakaavakartta lienee sama kuin ensimmäisessä viestissä mainittu?
Maanmittauslaitoksen arkistossa on (ainakin 1980-luvulla) ollut Aspegrenin laatima 170-sivuinen karttasarja Uudenkirkon, Kivennanvan ja Muolaan tiloista, jota en ole nähnyt mutta se lienee sama aineisto joka on virtuaaliyliopiston karttoinakin.
Vuodelta 1642 on olemassa Aspegrenin laatimat Viipurin linnan ja kaupungin kartat. Muitakin karttoja lienee Kansallisarkiston kokoelmissa ja Ruotsin sotilasarkistoissa.
Nuo vähäiset tiedot noukin sieltä täältä.
Seppo Töllikkö
tellervoranta
28.12.07, 13:51
Hei Seppo :) ja kiitos
Eipäs ne tiedot vähäisiä olleet.....mutta käyttäjä oli vähän :eek:...kun ei löytänyt ko karttaa. Mutta hyviä karttoja löytyi paljon. Pitää kaivella lompsan pohjaa, näkyykö killinkejä ostaa jokin niistä.
Yhenlainen karttahan se on tuo sukutaulu oksistoineen tuossa edessä, kokoakin on.
ei löytänyt ko karttaa.
Oikean ylänurkan hakuikkunaan Aspegren. Kolme karttaa pitäisi löytyä...
S.T.
tellervoranta
28.12.07, 18:41
Heips :)
Oikean ylänurkan hakuikkunaan Aspegren. Kolme karttaa pitäisi löytyä...
S.T.
Pitäisi löytyä ja löytyi... Siis kartta, josta alussa mainitsin, oli se ensimmäinen.
Minä hain liian vaikeasti laittaen ensin Sota-arkisto,Tukholma, sitten asemakaava jne.
Nyt vaan kukkaroa pöyhimään. :cool:
Olisi mielenkiintoista tietää miten ja liittyykö edes tämä Erik Aspegren näihin Aspegreneihin? http://suku.genealogia.fi/showthread.php?t=1631
Sari
Terho Asikainen
26.11.19, 09:24
Itärajan vartijat kirjassa on esitetty Vehkalahden asemakaava vuodelta 1640. Kartan on tehnyt maanmittari Erik Aspegren. ( Sota-arkisto, Tukholma).
Onko tällaisesta herrasta tietoa? :confused:
Tämä vuosien takainen informatiivinen keskusteluketju muistui nyt mieleeni, kun tein juttua Erik Nilsson Aspegrenista blogiini. Tilasin Riksarkivetista digikopion tuosta Vehkalahden kaupungin asemakaavasta juttua varten ja liitin blogin alaviitteisiin joitakin listauksia Erikiä koskevista lähteistä.
Erikin naimisiimenosta Anna Margareta von Konowin kanssa on mielenkiintoista tietoa von Konowin sukukirjassa. Ja Kansallisbiografian artikkelin mukaan Erik ei olisikaan ollut enää Bureuksen maanmittarikoulun oppilas, vaan mahdollisesti Olof Gangiuksen oppipoika.
https://entisaikaanitasavossa.blogspot.com/2019/11/sukumme-kartanpiirtajat-erik-aspegren.html
terveisin Terho
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.