PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Tunnistatko paikan?


Lars Henriksson
24.06.07, 19:06
Isoisäni Artur Henrikssonin valokuvien joukosta löytyy liitteenä olevat kolme valokuvaa 1920-luvulta, jotka on otettu jossain Suomenlahden rannikolla, todennäköisesti välillä Porvoo - Hanko (hän oli itse helsinkiläinen ja yksi kuvissa olevista). Tunnistatko paikan?

Lars Henriksson
25.06.07, 22:50
Kuvat on otettu 1923-1930, todennäköisemmin ajanjakson alkupuolella. Arvaukseni on, että paikka ei ole hirvittävän kaukana Helsingistä. Tässä vielä yksi kuva, jossa ylpeä nuori mies poseeraa purjeveneensä edessä.

rostebe
03.02.08, 20:45
Tuon 055.jpg kuvan perusteella paikka voisi olla Espoon Vasikkasaaren itäpuoleinen niemenkärki, paikassa N 60 08 32,72 E 24 45 54,16. Ajan kesäisin usein tämän kärjen ohi ja sekä kallion muodot että taustalla olevien saarten muodot täsmäävät muistikuviini aika hyvin. Kun veneilykausi taas alkaa voinen tarkistaa.
Terveisin
Bengt

Lars Henriksson
03.02.08, 21:47
Kiitos palautteesta. Jään mielenkiinnolla odottaamaan kesäkautta. Liitteenä on eräs toinenkin kuva. Vaikka kuvan nimi on "okända", oikealla on isoisäni ja edessä joku hänen veljistään. Paikka on kuitenkin tuntematon mutta ei liene kaukana Helsingistä, koska puku päällä on tuskin lähdetty vallan pitkälle matkalle.

Lars Henriksson
03.02.08, 22:39
Bengtiltä saamani palautteen innoittamana lähdin lentämään Google Earthillä Espoon saaristoon ja uskon löytäneeni äskeisen piknik-valokuvan esittämän paikan. Seurue näyttää olevan Espoon saaristossa Rövaren -nimisen saaren lounaiskärjessä (N 60 04 57 74, E 24 40 47 75). Taustalla on Kaparen -niminen saari. Kuva on otettu aikaisintaan kesällä 1923 ja viimeistään kesällä 1931. Arvelen sen kuitenkin otetun ennen isäni syntymää eli viimeistään kesällä 1928 eli keskellä kieltolain aikaa.

Helena V.
04.02.08, 09:31
Hei,

Kyllä se tuolta Rövarelta Kapareen päin näyttää. Aiemmin retkeiltiin siellä usein silloiselta mökkisaarelta viereisestä Stora Herröstä käsin.

t. Helena V.

Lars Henriksson
04.02.08, 21:21
Löysin vielä yhden valokuvan, joka on ilmeisimmin otettu samassa paikassa kun viestiketjun alussa olevat. Veneen perän kohdalla taustalla olevalla rannalla näyttää olevan siirtolohkareita ja niidenkin perusteella paikka on tunnistettavissa.

Helena V.
05.02.08, 11:40
Hei,

Piti kaivaa omat vanhat albumit esiin muistinvirkistykseksi ja kyllä alkaa vahvasti näyttää siltä, että herrat veneilevät Stora Herrössä.

Google Earthista, kun haet "Herrö, Esbo, Finland", niin löydät paikan.

Stora ja Lilla Herrön välisestä "lahdenpoukamasta" on otettu osa kuvista (kivenmurikat taustalla näkyvät Lilla Herrön puolelta). Saaret erottaa veden korkeudesta riippuen vain pienen pieni uoma. Loput, joissa retkeillään mereen ulottuvalla kalliolla, on otettu Suvisaaristosta päin sisäväylää saarta lähestyttäessä ensimmäisellä tulijaa tervehtivällä kallioulokkeella (pohjoinen), josta matkaa saarten muodostamaan lahdenpoukamaan ehkä puoli km.

Nykyään aika lähellä ko. kalliota on käsittääkseni myös Espoon kaupungin kesäisin liikennöimä saaristovenelaituri = G.E.:ssa ensimmäisenä näkyvä laituriuloke - se seuraava kapeampi ja pidempi oli se meidän laituri:)). Saaressa ei ole montaa mökkiä ja tämän kyseisen mökin rakensi -30-luvulla Maamme-laulun säveltäjän Fredrik Paciuksen pojan poika.

Eri ketjussa kysymäsi kallionlohkareetkin sijoittaisin Stora Herrön koillisnurkkaan. Niiden jälkeen saaren itäpuolella on upea luonnon hiekkaranta, jonne tyynellä aurinkoisella ilmalla ainakin -80-luvulla löysi turhankin moni veneilijä. Veneet he kiinnittivät tietenkin sinne suojaisemmalle länsipuolelle.

Kesää odotellessa,
Helena V.

rostebe
10.02.08, 16:58
Hei, olin itse tullut samaan tulokseen tuon Rövaren lounaiskärjestä otetun kuvan suhteen, sieltä se on otettu. Katso oheinen karttaote.
Mutta nuo kolme ensimmäistä, ja kaksi viimeistä. Muutan kyllä käsitykseni tuosta Iso Vasikkasaaresta, eipä taida olla sieltä. Mutta minulle ei oikein selvinnyt mistä Stora Herrön paikasta Helena V:n mielestä ne ovat. Oletan että perusajatus että kaikki viisi ovat samasta paikasta. Mikä on taustalla näkyvä saari kuvassa 055.jpg?

Terveisin
Bengt

Helena V.
10.02.08, 20:05
Hei,

Hei, olin itse tullut samaan tulokseen tuon Rövaren lounaiskärjestä otetun kuvan suhteen, sieltä se on otettu. Katso oheinen karttaote.
Mutta nuo kolme ensimmäistä, ja kaksi viimeistä. Muutan kyllä käsitykseni tuosta Iso Vasikkasaaresta, eipä taida olla sieltä. Mutta minulle ei oikein selvinnyt mistä Stora Herrön paikasta Helena V:n mielestä ne ovat. Oletan että perusajatus että kaikki viisi ovat samasta paikasta. Mikä on taustalla näkyvä saari kuvassa 055.jpg?

Terveisin
Bengt

En suinkaan tarkoittanut, että kaikki olisivat samasta paikasta, mutta Stora Herrössä otettuja 2-3 eri paikoin saarta. Sitä yhtä eri ketjussa ollutta kuvaa kun myös epäilin Stora Herrön koillisnurkan kallioilta otetuksi. Bengtin kartassa näkyy valitettavasti vain Stora Herrön eteläosat ja omat merikartat ovat mökillä, mutta koitetaan selittää uudestaan.

- Viestin nr 1 kuvat 1 ja 3 ovat siis Bengtin kartassa xxxvikenin (en saa selvää, mutta syvyys on 1.3 m) kohdalla Stora ja Lilla Herrön välissä samoin viestin nr. 2 kuva.

- Viestin nr. 4 kuva oli se Rövarelta otettu kuva - pistäiskö vielä arvausta, että juhannuksena, kun on peitot lämmikkeenä ja ilta-/yöhämärä, mutta pitää vaan sinnitellä;)

- Viestin nr 1 keskimmäinen kuva (se ...55.jpg) on Stora Herrön luoteisnurkalla olevalta kallioulokkeelta (ei näy Bengtin kartassa) n. 500 m ennen saarten välistä "lahdenpohjaa", taustan saari Pentala. Viestin nr 7 kuva ehkä luoteisnurkalla seuraavalta kallioulokkeelta, kuvakulmana Lilla Herröön rantaan päin, joka toinen kallio on loivempi kuin edellä mainittu ensimmäinen saarta lähestyessä ja jossa main käsittääkseni nykyään sijaitsee Espoon saaristovenelaituri.

Selkisikö yhtään lisää? Tästä on jo yli parikymmentä vuotta, kun tuolla päin pyörittiin, mutta sen verran paljon siellä tuli oleiltua, että maisemat ovat jääneet mieleen - ja ikuistettu jokuseen kuvaankin.

Niin kai se ennenkin meni, että jos veneilyä harrasti, niin aika usein pursi vei samoihin mukaviksi osoittautuneisiin ankkuripaikkoihin yöpymään. Oi niitä aikoja! Nyt ei tule juuri veneiltyä kuin mökkisaareen ja takaisin. Oliskohan mukavuudenhalu voittanut suuret seikkailunhalut?

t. Helena V.

rostebe
06.10.08, 20:09
Hei,
eilen kävin vihdoin katsomassa tuota Stora Herrön koilliskärkeä ja poukamaa sen ja Lilla Herrön välissä. Valitettavasti en sieltä pystynyt tunnistamaan paikkaa jossa nuo kuvat olisi voitu ottaa. Taustan metsän puita tarkastelemalla itse päätyisin siihen että ne ovat samassa paikassa otettuja, kenties eri aikoihin.

Terveisin,
Bengt