PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Laitasaaren kylän historiablogi: www.laitasaari.net


jah
27.03.12, 06:51
Laitasaaren kylän historiaa kerätään verkkoon

Muhoksen Laitasaaren kylän historiaa kerätään Laitasaari-blogiin, joka on juuri avattu osoitteessa www.laitasaari.net (http://www.laitasaari.net). Blogista on tarkoitus muodostua Laitasaaren kylän historiasivusto, johon kaikki halukkaat voivat tuottaa sisältöä.

Blogiin kirjoitetaan tarinoita talojen ja asukkaiden vaiheista aina kirjoitetun historian alkuajoista 1900-luvulle saakka. Laajimmillaan Laitasaaren kylä kattoi lähes koko nykyisen Muhoksen alueen. Blogissa rajoitutaan kuitenkin ns. maakirjakylän alueelle, joka ulottuu Koivikosta Oulun rajalle ja Sanginjoelta Lanin Sosolle.

Kyläläisten muistitietoa talteen

Blogin tähän astinen sisältö on muutaman Laitasaaren historiasta kiinnostuneen henkilön parin kuukauden työn tulos. Nyt myös muut pääsevät kirjoittamaan blogiin ilmoittautumalla blogin päätoimittajille, joita ovat allekirjoittaneen (http://suku.genealogia.fi/member.php?u=107764) lisäksi Solja Holappa (http://suku.genealogia.fi/member.php?u=102020) ja Sari Heimonen (http://suku.genealogia.fi/member.php?u=101394). Myös ne, jotka eivät innostu bloggaamisesta tai internetistä ylipäänsä, ovat tervetulleita tuottamaan sisältöä Laitasaari-blogiin. Kommentit lukijoilta ovat tervetulleita, ja kuka tahansa voi kommentoida blogin tekstejä omalla nimellään.

Historiatietoa löytyy arkistoista, mutta suullinen perimätieto, joka on vain ihmisten muistissa, katoaa heidän mukanaan. Blogiin halutaankin saada mahdollisimman paljon muistitietoa ja aluksi keskitytään 1900-luvun alkupuoliskoon. Blogin kirjoittajat haastattelevat laitasaarelaisia, jotka muistavat kylän tapahtumia ja tunnistavat vanhoissa valokuvissa olevia paikkoja ja henkilöitä. Valokuvia tallennetaan skannaamalla ja niitä julkaistaan blogissa.



Talollisten ja maattomien historiaa

Laitasaari-blogissa on tarinoita sisältävien postausten lisäksi sivut jokaiselle kylän talolle. Kullekin sivulle kirjoitetaan talon ja sen asukkaiden vaiheista. Myös halotuille ja lohkotuille taloille voidaan tehdä omat sivut. Toistaiseksi vasta muutamasta talosta on tekstiä ja kuvia, joten jokainen halukas pääsee kirjoittamaan juuri itseään kiinnostavista taloista, ihmisistä ja tapahtumista. Blogissa ei kerrota vain talollisten historiaa, vaan myös Laitasaaren itsellisistä, mäkitupalaisista ja torppareista pyritään löytämään tietoa arkistoista.

Blogin tekijät haluavat tarjota kaikille avoimen, riippumattoman ja puolueettoman sivuston, jolle kylähistoriaa kootaan. Tulevaisuudessa blogin sisällöstä saatetaan koostaa myös painettu kylähistoriikki, mikäli sellaiselle nähdään tilausta.

Yksityisyyden suoja säilyy

Blogissa ei julkaista edelleen elävien henkilöiden henkilötietoja tai valokuvia ilman heidän lupaansa, eikä mitään sellaista materiaalia, joka katsotaan arkaluontoiseksi. Blogin kirjoittajat pyrkivät myös ottamaan yhteyttä kyseisten sukujen edustajiin, kun he kirjoittavat 1900-luvulla eläneistä henkilöistä. Mikään blogissa julkaistu tieto ei ole kiveen kirjoitettua, vaan sitä voidaan muuttaa, kun uutta tietoa löydetään.

Avoin esittelytilaisuus

Vaikka blogi on lähtenyt liikkeelle yksityisten historianharrastajien voimin, se on myös kotiseutu- ja kyläyhdistysten ja sukuseurojen käytössä. Esimerkiksi kylän historian keräystä tukevan Laitasaari-seuran kokouksessa Muhoksen kunnantalolla 2.4. kello 18 alkaen blogia esitellään, ei vain seuran jäsenille, vaan kaikille Laitasaaren historiasta kiinnostuneille. Blogiin voi tutustua osoitteessa www.laitasaari.net (http://www.laitasaari.net)ja lisätietoja blogista ja kokouksesta saa osoitteesta info at laitasaari.net.