PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Evakkotaival Suomussalmelta


Sari H
18.12.07, 11:44
Hei

Mummoni lähti Suomussalmelta aikoinaan perheinensä Lumijoelle evakkoon. Onko jollakin kokemusta tutkimisesta miten saisi tietoon mitä kautta yleensä ovat kulkeneet sieltä ja olisi mielenkiintoista tietää missä ovat majailleet sen matkan aikana? Harmittaa vietävästi kun en ehtinyt koskaan tätä mummoltani kysyä.

Onko esim. Suomussalmen evakoista tehty mitään kirjaa tai muuta materiaalia.

Sari

Keekku
20.12.07, 18:57
Onko olemassa evakossa olleita muita sukulaisia? He saattaisivat tietää myös mummosi tarkan reitin.

Käsittääkseni evakot ovat tulleet paljolti Puolangan kautta. Mieheni isä on lähtenyt perheineen evakkoon Suomussalmen Tiikkajanvaaralta ja taivaltaneet Puolangan kautta Tyrnävälle. Äitini Aune, os. Holappa asui sodan aikaan Utajärven Sanginkylän "Paavon talossa" (isoisäni oli ko. Paavo), joka oli aivan Utajärvi-Puolanka -tiessä kiinni. Äiti kertoi, kuinka sota-aikana evakkoon lähteneet Suomussalmelaiset tulivat letkoina tietä myöten, pysähtyen sitten lepäämään ja jääden yöksi tienvarren taloihin. Eräänä yönä Paavon talon eteiseen oli majoitettu vastasyntynyt vasikka, jotta se ei kylmettyisi. Ei taitaisi tulla nykypäivänä kuuloonkaan - hieman erilaista on ollut siis elämä tuohon aikaan.

Merja Moilanen
19.01.08, 19:22
Sari H

Hei,

Toivo Tolonen kertoo kirjassaan ( Anneli ja Toivo Tolonen: Sinun tiesi ja minun 1938-1945, Myllylahti Oy Suomussalmi 1999) evakkotaipaleesta seuraavaa:

Kiannan kylän väki käveli noin 10 kilometriä nykyiselle 5-tielle ja odotteli kuorumautoja Haaralan talossa. Haaralasta ihmiset kuljetettiin kuorumautojen lavoilla Utajärvelle. (Kylmää kyytiä joulukuussa!)
Toivo Tolonen perheineen sijoitettiin Utajärvellä Uksilan taloon jossa heillä oli sukulaisia.

Kiantalaisten evakkotaipaleesta on muistaakseni kerrottu myös Kiannan kyläkirjassa. Suomussalmella on viime vuosina tehty myös muita kyläkirjoja, joissa voi olla tietoja evakkotaipaleesta. Ehkä sinunkin isoäitisi taipaleesta löytyy tietoja.

Sari H
21.01.08, 09:15
Hei

Kiitos näistä vinkeistä. Pitää yrittää jostain saada nämä kirjat lainaan luettavaksi.
Sen tiedän oman mummoni taipaleesta, että ovat lähteneet Piispajärveltä ja menneet Lumijoelle.

Sari