PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Savon tuomiokirjatietokanta julkistettiin


Kirjastonhoitaja
19.03.12, 14:58
Valtakunnallisilla Sukututkimuspäivillä Kuopiossa julkistettiin Varkauden Seudun Sukututkijoiden tuottama Savon Tuomiokirjatietokanta (http://www.sukuhistoria.fi/savontk/), joka on koekäytössä Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen (http://www.sukuhistoria.fi/sshy/index.htm) sivuilla. Haku ja tulokset ovat sivuilla kaikille avoimet, hakutulosten linkit vievät SSHY:n jäsensivujen kuviin, joista voi lukea alkuperäisen tekstin.

Hankkeen kotisivut (http://suvut.genealogia.fi/varkaus/sivut/tuomiokirja.htm) ja taustaa ja tavoitteita (http://suvut.genealogia.fi/varkaus/sivut/tiedostot/Sarana.pdf).

Käykääpä kokeilemassa! Ja sama savoksi!

Vuokko Pärssinen-Tainio
Suomen Sukututkimusseura

Erkki A Tikkanen
19.03.12, 15:38
Kiva, kiva. Heti löytyi 100 uutta tuomiokirjaa esivanhempien toilailuista! Tässähän se kevät hupenee tihruja tutkiessa :cool:

Veikko45
20.03.12, 15:56
On todella suuri ilo, että vapaaehtoisten nimenpoimijoiden monen vuoden työ on saatu julkisuuteen. Nyt on jo valtava määrä sukunimiä, joille on saatu yksi tai useampi tuomiokirjamaininta, ja tutkija pääsee arvioimaan ja analysoimaan tekstejä. Esimerkiksi haku Räsänen tuottaa jo yli 300 mainintaa.

Poimijat ovat käsitelleet nyt 12.500 sivua käräjäpöytäkirjojen tekstejä. Lähdemateriaalin kokonaisuus on kuitenkin tavattoman laaja: 175 mikrofilmirullaa, arviolta 360.000 - 400.000 sivua. Ja voidaan arvioida, että 1700-luvun puoliväliä edeltävät tekstit ovat tutkimuksen kannalta tärkeimmät ja kiireellisimmät. Nyt saavutettu tulos on siis ehkä vain 3 - 6 % tavoitteesta. - Iisalmen ja Kuopion alueelta on koottu ihailua herättävä määrä, ja hyvin paljon Leppävirralta ja Rantasalmeltakin. Säämingin-Kerimäen alue on hyvässä menossa ja Puumala, Sulkava, Pieksämäki ja Joroinen on aloitettu; muutama käräjäkunta on vielä aloittamatta.

Yhteistyö on kuitenkin merkillinen voimavara. Eikö olisi hiukan epäviisasta, että vaikkapa 100 tutkijaa yrittäisi kukin lukea läpi nuo 400.000 sivua saadakseen selville kaikki yhden heitä kiinnostavan sukunimen maininnat. Saadaanhan siinä valtava ajan ja työmäärän säästö, jos kukin lukee teksteistä yhden sadasosan ja poimii sieltä kaikki nimet ja sitten tulokset vaihdetaan keskenään.

Savon tuomiokirjahankkeessa on organisaatio jo valmiina. Kirjastonhoitajan edellä mainitsemista linkeistä jokainen halukas nimien poimija pääsee ilmoittautumaan työhön ja asiaan kiinni. Haluaisin haastaa erityisesti etelän (ja muidenkin ilmansuuntien) tutkijat, joilla on vaikkapa vain yksikin savolaisniminen esivanhempi, mukaan talkoisiin. Ja kukin poimija antaa juuri sen työpanoksen, minkä voi hyvillä mielin antaa, ei enempää.

Veikko Räsänen

Sari H
21.03.12, 09:21
Aivan loistava systeemi tuo hakutoiminto! Suuret kiitokset tekijöille ja skannaajille!

Movitz
23.03.12, 19:31
Aivan upea tietokanta kaikkiaan! Suosittelen silti käyttämään hakutoiminnon asemesta selailutoimintoa, sillä ainakin Leppävirran osalta huomattavan paljon nimiä on tulkittu väärin. Mutta kun tuntee alueen nimistön, käy selailu melkoisen jouhevasti.


Jens