PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Petroskoi


vendere
15.03.12, 18:55
Vihtori Henrikinpoikka Kaikkonen s. 23 lokakuuta 1876 Lapinlahdessa, k. 1 syyskuuta 1934 Petroskoissa, Venäjällä. Lähti Venäjälle vaimonsa, Anna-Leena Kaikkosen kanssa (s. Tikkanen 17 heinäkuuta 1877 Lapinlahdessa, k. 16 heinäkuuta 1957 (luultavasti Kemissä). Heidän mukaan lähti myös tytär Anni Helena Viktorintyttö s. Kaikkonen (tuntematon synnyin- sekä kuolinpäivä), ja hänen aviomies Urho Surtsi (tuntematon synnyin- sekä kuolinpäivä). Annilla ja Urholla oli kaksi poikaa, joista vanhin (Veijo) oli syntynyt Suomessa, ja toinen (Veikko) syntyi Venäjällä. He kaikki lähtivät Suomesta luultavasti vousi 1932 tai 1933. Vihtori ja Anna-Leena olivat kommunisteja.
Vihtori kuoli Petroskajassa,1 syysk. 1934. Anna-Leena K. pääsi virallisesti takaisin Suomeen, Kemiin. Sanotaan että hänta kuulusteltiin takasintultua, ja näistä kuulusteluista voisi saada tietoja jos on jälkeläinen, mikä vaimoni on. Mihin kääntyisi jos toivoo saada tietoja näistä kuulusteluista?
Anni pääsi myös virallisesti takaisin Suomeen, mutta pojat jäivät Venäjään koska lapset oli evakoitu Petroskojsta muualle sodasta suojaan. Urhosta on sanottu että hän ”loikki salateitä” takaisin Suomeen, ja meillä ei ole muita tietoja hänestä.
Onko mahdollisuuksia saada tietoja heidän olemisista Venäjällä, esimerkiksi kuolinsyytä, hautapikkaa Vihtorin puolesta? Onko mahdollisuuksia saada tietoja poikien kohtaloista Venäjällä? Tai tietoja Urho Surtsista? Olisi tosi kiinnostavaa jos joku tietää jotakin tai vosi opastaa miten etsii tietoja.
Kiitollinen vastauksesta!

Lukkari
15.03.12, 21:28
Mielestäni paras tietolähde on EK;n (Etsivän Keskuspoliisin) arkistot, heillä oli hyvät verkostot loikkareiden seuraamiseen rajan takana 30-luvulla.Tämä Vihtorin kuolemakin on ilmeisesti ns. luonnollinen kuolema ja koska se on tapahtunut ennen Stalinin vainojen alkamista joten vainojen uhrien luetteloista häntä ei ilmeisesti löydy.
Jos hänen leskensä on palannut Suomeen kuten kerroit on häntä varmaankin kuulusteltu pitkään ja hartaasti ja hänestä on olemassa oma kortti EK;n arkistoissa.

vendere
15.03.12, 22:38
Kiitos paljon tiedoista! Etsitään eteenpäin. Tiedätkö onko se maksullista?

Terveisin
Håkan

Ritva Winter
16.03.12, 08:36
För information om polisregister, se denna link

http://wiki.narc.fi/portti/index.php/Valtiollinen_poliisi#EK-Valpon_arkisto

Tuula Cu
16.03.12, 09:16
Hei!

Täällä tietoa Etsivästä keskuspoliisista ja materiaalin käytöstä (valitettavasti näin tarkasti vain suomeksi), on käyttörajoitettua:
http://wiki.narc.fi/portti/index.php/Etsiv%C3%A4_Keskuspoliisi
- eli on pyydettävä lupa tutkimiseen ja selvitettävä, miksi ja mitä tutkii. Lupa kannattaa pyytää etukäteen, ennen kuin menee arkistoon varsinaisesti tutkimaan. Nopeasti näitä katsoessa näyttää siltä, että osa aineistosta on digitoitu ja niitä voi katsoa arkiston sisäverkossa, osa on mikrokorteilla ja myös ihan papereina mapeissa. Aineistossa on myös valokuvia. Siispä paras paikka näiden tutkimiseen on Kansallisarkisto Helsingissä. Huomaa, että myös materiaalin tilaamiseen voi mennä aikaa, http://www.arkisto.fi/se/palvelut/ensi-kertaa-arkistossa/.

Arkistossa itse tutkiminen ei maksa, vain mahdolliset kopiot asiakirjoista maksavat.

MVH
Tuula K

bernhard
16.03.12, 11:13
Hei

Tilasin vuonna 2009 Kansallisarkistosta Henkilötietokaavakkeen Neuvosto-Venäjältä Suomeen evakuoitavia varten. Neljäsivuinen lausunto 21 kysymystä ja mielenkiintoista luettavaa.Lisäksi muutama liite rikosrekisteri ja onko osallistunut kapinahommiin yms..Henkilö tuli 1920 luvulla takaisin Venäjältä Suomeen. Maksoi noin 30 Euroa.

Terveisin Mika Silventoinen