PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Botvid ja nimenmuutokset - sukututkimus on kivaa.


_eOw_
14.03.12, 13:19
Isoisäni isä, Viktor Botvid Hjorth kirjasi nimekseen rippikouluikäisenä (eli n.1875) Veurlander. Nimi muuttui 1900 alussa Weurlander'iksi eli kirkkoherra Flege (Espoo) kirjasi Botvidille olemassaolevan sukunimen - Botvidin mielestä väärän, mutta "jag skrev va ja skrev". Isäni kertoi nimenmuutoksen olevan muotoa: "otti äitinsä/isänsä? nimen". Miksi rippikouluikäinen kirjaa muun kuin perheensä nimen (dokumenttimerkinnät muutoin aukottomia perheen suhteen) siis haluten olla jotakin muuta kuin on? Nimenmuutokseen voisi löytää erilaisia syitä, mutta ei nimen valintaan.
Werlander/Verlander-nimi esiintyi Nurmijärvellä 1800-luvulla. Mielenkiintoiseksi asian tekee a) Vanhemmilla ainoanaan tuo Botvid. b) isällä merkintä ofärdig, äidillä fel på synen. c) Botvidin vanhin poika on Viktor Vilhelm.
Nurmijärvellä oli (oikeaksi isäksi) sopiva, lapseton? Viktor Vilhelm ja vaimonsa Hilda Gustava Johansd. Hilda Gustava ei näytä lapsivuoteeseenkaan menehtyneen (rippikirjoja selaillen). Botvidin asiakirjoihin merkitty äiti, Ulrika Forss, oli Nurmijärveläinen (Lepsämä) ja muutoinkin pohjois-espoolaislla oli yhteyksiä Nurmijärven puolelle. Haku Hiski: Viktor-Vilhelm-Nurmijärvi tukee ajatustani - olisiko asikirjoilla, perimätiedolla, käyttäytymistieteellä ja (piilotetulla) todellisuudella sukututkimuksessakin sijansa. Mielipiteitä?. No dokumenttien mukaanhan on tapana edetä - jollie muuten todisteta :cool:

Edellä ajateltu katkaisisi yhteyden Riikin Heikkiin eli Nurmijärven rosvoihin, mutta jäisihän Forssin Antti (Ulrikan äiti), porukan pelimanni vielä "geenistöön". Niin ja Veikkolin-Werlander-nimikin liittynee rosvotarinaan :rolleyes:

P-L H
08.04.13, 14:43
Hei
Asiaa käsiteltiin aikaisemmin nyt kadonneessa ketjussa ”Nurmijärvi Lepsämä Labbart” ja sieltä löytyvästä Christiina Juliana Werlanderista, Gustaf Werlanderin tytär.

Löysin vanhat muistiinpanot sotilasrullasta mf Wa 1214
alkaa sivulta 640 Nylands Infanteri regemente Helsing comppani,katselmus 8.6.1726

sivu 655 Sibbo socken (ruotunumero on jäänyt kirjaamatta)
Nurmijärvi Föraren Gustaf Werlander 10.10.1721 transport ifron Åbo lähn Cavalleri regementte. Vapautunut 1723??
seuraava sotilas ruodussa Anders Ahlgren

sama mf Wa 1214

sivu 669 Nyland Öfre Hollola socken Tännilä? (Tennilä)
Nro 258 ruotu Nro 1 Saaris Petter Kylling eronnut? 19.10.1721?
seuraava sotilas Gustaf Werlander (Nro 45) transport ….....

Nämä molemmat tiedot kannattaa vielä tarkistaa mikrofilmiltä. Tämä Öfre Hollolan sotilaista löytyvä Gustaf Werlander taitaa olla eri henkilö, vaikka nimi onkin samanlainen.

Ruotsista 1721 siirretyistä sotilaista löytyy Thomas Werlander, siirretty Uudenmaan rakuunarykmenttiin Raaseporin komppaniaan (URR Ra)

t. Pirkko