PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Käytännesääntöprosessi tarkasteluvaihe käynnistyy


P. T. Kuusiluoma
14.03.12, 11:12
TIEDOTE
Suomen Sukututkimusseura
Helsinki 14.3.2012


Käytännesääntöprosessi tarkasteluvaihe käynnistyy


Suomen Sukututkimusseuran hallitus on päättänyt, että vuonna 2008 alkaneessa käytännesääntöprosessissa aloitetaan tarkasteluvaihe vuonna 2012. Seura on sopinut tarkasteluvaiheesta tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio kanssa. Tarkastelusta vastaa Seuran juridisen edunvalvontahankkeen ohjausryhmä.

Suomen Sukuhistoriallinen Yhdistys ja Sukuseurojen Keskusliitto osallistuvat käytännesääntöprosessin tarkasteluvaiheeseen Seuran edunvalvontahankkeen ohjausryhmän kautta. Kummankin järjestön edustaja on mukana hankkeen ohjausryhmässä.

Tarkasteluvaiheessa vuoden 2008 käytännesääntöteksti käydään läpi ja sitä muokataan selkeämmäksi. Lisäksi käytännesääntöihin saatetaan lisätä seikkoja, jotka tulevat esille viranomaisten kanssa käytävissä keskusteluissa.

Tietosuojavaltuutetun kanssa sovittiin sukututkimustoimialan käytännesääntöprosessin tarkasteluvaiheesta syyskuussa 2011. Tällöin myös arkistolaitoksen edustajat hallintojohtaja Anitta Hämäläinen ja arkistoneuvos Jaana Kilkki ilmoittivat kiinnostuksensa osallistua käytännesääntöjä muokkaaviin keskusteluihin.


Neuvotteluja Kirkkohallituksen kanssa

Suomen Sukututkimusseuran edunvalvontavastaava, hallituksen jäsen Jouni Elomaa ja toiminnanjohtaja P. T. Kuusiluoma tapasivat tammikuussa 2012 Helsingissä evankelis-luterilaisen Kirkkohallituksen korkeinta virkamiesjohtoa. Paikalla olivat Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo, hallinto-osaston päällikkö kirkkoneuvos Pirjo Pihlaja ja rekisterijohtaja Mikko Tähkänen hallinto-osastolta.

Neuvottelun taustalla oli arkkipiispa Kari Mäkisen toukokuussa 2011 esittämä kehoitus jatkaa kirkon ja sukututkijoiden välistä vuoropuhelua. Neuvottelua edelsi kansliapäällikkö Jukka Keskitalon ja toiminnanjohtaja P. T. Kuusiluoman keskustelu lokakuussa 2011. Jo silloin todettiin, että sukututkijoilla ja Kirkkohallituksella on edelleen hyvät lähtökohdat jatkaa keskustelua koskien 100 vuotta nuorempien kirkonkirjojen omaehtoista tutkimista.

Tammikuun neuvottelu käytiin hyvässä hengessä ja tulevaisuuteen katsovassa ilmapiirissä. Kansliapäällikkö Jukka Keskitalo ilmoitti, että Kirkkohallitus osallistuu yhdessä arkistolaitoksen kanssa käytännesääntöprosessin tarkasteluvaiheen puitteissa käytäviin keskusteluihin.