PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Lappviks Sanatorium


Blondie992
16.12.07, 15:07
Hej!

Jag skulle vilja ha uppgifter om vart man skall vända sig för att få tag på sjukjournal från tiden då min mamma var inlagd på Lappviks sanatorium.
Hon vill inte berätta om denna tid, men jag har fått reda på att hon har varit intagen där och skulle nu villa ha mera reda på varför, och hur länge!
Kan någon hjälp mej???
:confused:

Martin Josefsson
16.12.07, 19:59
Jag Googlade lite och kollade i arkivdatabasen angående saken. Inget direkt svar har jag på din fråga, men information som kan leda dig vidare kanske kan hittas bakom länkarna här nedan. Jag antar att det är frågan om Högsand sanatorium. Bl.a. det här står det om det:

"Lähellä Hankoa toimi Tenholan kunnan Lappohjassa Högsandin parantola risatautisia lapsia varten, lähinnä siis imusolmuke- ja niveltuberkuloosia sairastavia lapsia varten. Parantolan oli perustanut 'Föreningen Sanatorium för skrofulösa barn — Risatautisten lasten parantolayhdistys'."

"The first public sanatorium to be founded was the Högsand Sanatorium for children with bone, joint and glandular tuberculosis, founded in 1901."

http://www.saunalahti.fi/arnoldus/lagerbor.html

http://www.folkhalsan.fi/default.asp?path=28;32;34;6838;6839;6841;9097

Kirsti Ervola
16.12.07, 21:23
Hej,
kan det ändå vara frågan om Lappviks sjukhus i Helsingfors? Lappviken är en psykiatrisk sjukhus, vilket kan väl förklara din mors förtegenhet.

Hur som helst: lagar beträffande patientuppgifter och deras sekretess är strikta. Sjukvårdspersonalen har ingen rätt att lämna uppgifter som ingår i jourhandlingar utan patientens skriftliga samtycke. Om patienten saknar förutsättningar att bedöma betydelsen av ett sådant samtycke, får uppgifterna lämnas med skriftligt samtycke av patientens lagliga företrädare. Om en avliden persons sjukdom kan man få uppgifter bara med tungt vägande skäl och en väl motiverad, skriftlig ansökan. Detta kan komma i fråga om t.ex. en anhörig vill ha en utredning över eventuell felbehandling av den avlidne patienten, eller behöver uppgifterna för att pröva giltigheten av den avlidnes testamente eller annan rättslig handling, eller om en släkting vill reda ut den eventuella risken för en ärftlig sjukdom som den avlidne hade.

Det kan löna sig att kontakta en patientombudsman. Helsingfors och Nyland läns sjukvårdsdistrikts ombudsmän (som är kvinnor, förstås) finns här:
http://www.hus.fi/default.asp?path=58,374,4060,4069,8194 (http://www.hus.fi/default.asp?path=58,374,4060,4069,8194)

Med vänlig hälsning,
Kirsti

Blondie992
18.12.07, 09:27
Hej

Tack för svaren jag vet nu inte exakt hur jag skall gå vidare. Men så mycket kan jag säga att det inte rör sig om Lappviks sjukhus i Helsingfors. För min mamma hade rygg tuberkulos när hon var liten och låg i gipsvagga, men så mycket har jag och mina syskon fått reda på att hon hade rymt från Lappvik i Hangö, men det är fråga om sjukdomen och botande som vi är ute efter, då vi alla syskon lider av ryggbesvär.

Kirsti Ervola
18.12.07, 10:46
Hej,
då är det ju säkert frågan om Högsands sanatorium - precis såsom Martin framförde - i Lappviken (Lappohja på finska), halvvägs mellan Hangö och Ekenäs. Under krigsåren fortsatte sanatoriets verksamhet i Pargas. Byggnaderna i Lappviken blev förstörda och verksamheten fortsatte inte mera efter kriget. Men vad hände med patientjournalerna, och om de överhuvudtaget ännu finns arkiverade någonstans, kan vara knepigt att reda ut - Pargas? Hangö? Tenala? Kanske det lönar sig att fråga efter råd från Riksarkivet. Lycka till!
Mvh Kirsti

Blondie992
18.12.07, 12:02
Tack Kirsti! Jag skall höra mig för på Riksarkivet!

Martin Josefsson
18.12.07, 15:38
Och om Riksarkivet inte kan hjälpa så kan du prova med att kontakta Barnavårdsföreningen i Finland (http://www.bvif.fi/index2.html)

I tidigare nämnda text stod nämligen "Parantolan koko omaisuus lahjoitettiin vuonna 1960 Suomen lastenhoitoyhdistykselle".