PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Eräiden Perniön säteritilojen omistussuhteista


Kivipää
12.03.12, 17:24
Perniön historia I:ssä (s. 254-255) kerrotaan Perniön säterien omistajista 1600-luvulla. V. 1599 Melkkilä ja Laukka olivat molemmat Karin Eriksdotterin (Stiernkors) omistuksessa. Karinin isäksi ja Sigfrid Mattsonin (Sigfrid i Laukko) pojaksi sopiva Erik Sigfridsson näkyy (SAY) Laukassa v. 1553. Samaan aikaan siellä vaikutti Henrik Henriksson (Dufva), jonka omistus oli ilmeisesti äidin ja äidinäidin peruja.

Henrikin äidinäiti oli asemies Bengt Hammarin puoliso Anna till Laukko. Mikä lienee ollut tämän Annan yhteys siihen Perniön Laukan Peder Nilssoniin, joka Gödik Fincken perillisenä v. 1445 kuittasi Kaarle Knuutinpojalta saadun maksun Perniön Pyhäjoen (Helgå) kartanosta? Ja miten Laukan omistus- ja sukulaissuhteisiin sopii Sigfrid Mattson, joka vuosina 1551-70 vaikutti Turun porvarina ja Kaarinan Ispoisten omistajana?

Karin Eriksdotterin puoliso Erik Bertilsson (Slang) oli sukua em. Henrik Henrikssonille, sillä hänen äidinäitinsä Ebba Jacobsdotter (Dufva) oli Henrikin serkku. Erikin isän sisar Brita Håkansdotter oli naimisissa Muurla-sukuisen Olof Hanssonin kanssa. Hänen omistuksessaan oli Perniön Pohjan kartano. Sen omistus kulki pojanpojan lesken (Sara Thomasdotter) uuden avioliiton kautta vävylle eli tyttären miehelle Henrik Tönneson Wildemanille.

Slangin vävy Anders Boije perusti v. 1614 koko Perniön Förbyn kylän käsittävän säterin. Anders oli myös Kaarinan Ispoisten omistajana ennen kuin entinen omistajasuku (Fogelhufvud) lunasti sen takaisin.
__________________
Matti Pesola