PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Sallan Kairalat ja Ulkuniemet


spegu
08.03.12, 14:23
Olli Ollinpoika Ulkuniemi syntyi Kuolajärven kylän Ulkuniemi No 11 talon poikana vuonna 2.3.1797. Hän polveutui Kuhmitsa suvusta. Hänen isä, Olli Matinpoika Salmijärvi muutti lapsena Johan veljen ja äitinsä kanssa ( joka oli jäänyt leskeksi) Salmijärveltä Kuolajärven kylän Keskiniemeen noin 1775. Äiti avioitu uudelleen Akansalmen taloon. Näistä kahdesta veljeksestä Olli Matinpojasta ja Johan Matinpojasta syntyi Sallaan Ulkuniemen ja Kairalan suvut. Mutta mistä tilat syntyivät? Olisiko mahdollista, että äidin uuden liiton kautta Akansalmesta muodostettiin myöhemmin tilat näille veljeksille. Monissa yhteyksissä on mainittu, että Akansalmen tila kuihtui ja hävisi. Minne se kuihtui?

jtm57
15.03.12, 20:20
Maaherra Carpelanin luettelossa vuodelta 1787 Tennon kylästä mainitaan tila Tenniö № 7 1/8. Tätä kruununtilaa isännöi Akansalmen Hannu. Peltoa oli 4 tynnyrinalaa, yksi hevonen 10 lehmää. Tila ja tilan rakennukset on sijainneet Kuolajärven Keskiniemellä. Alajärven eteläpäässä on Akanlahti niminen lahti.

Kuolajärven henkirjan vuodelta 1865 samaista kruunutila Tenniö № 7 1/8 manttaalin tilaa isännöi Ulkuniemi Jakob Johaninpoika vaimonsa Annan kanssa. Veli Olli Kairala vaimonsa Saaran kanssa mainitaan.


http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=581967


Henkikirjan vuodelta 1870 mukaan tilan isäntä oli Ulkuniemi Jakob Johaninpoika kumppaninaan ja kanssa-asujana Olli Kairala Saara vaimon kanssa. Tilan koko oli edelleen 1/8 manttaalia.


http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=586725


Tämä yhteisasuminen tilalla oli pakon sanelema juttu, koska isojako toimitus oli alkutekijöissään. Uudistilojen perustaminen oli kielletty isojaon alkamiseen vedoten 1859. Kun tiloja ei saanut perustaa, sallittiin kuitenkin torppien perustaminen kruunun liikamaille. Näitä torppia perustettiinkin lukuisia jo seuraavana vuonna 1860.

Asetus knihtikontrahti sopimuksen ruotujaon muuttamisesta annettiin vuonna 1879.Laki knihtikontrahti pitäjien isojaosta tuli voimaan vuonna 1898.Isojako toimet aloitettiin vuonna 1902 ja samalla alkoi tilusten mittaus. Tämä on se ajankohta, jolloin alkuperäinen Akansalmen kruuntila Tenniö № 7 1/8 ”katosi” ja tilalliset tosiasiallisesti omistivat tilansa. Minulla ei ole tiedossa, jakaantuiko 1/8 manttaalin tila kahdeksi 1/16 tilaksi.

spegu
15.03.12, 21:22
Näin itsekin olen päätellyt tilojen (Akansalmi, Ulkuniemi ja Kairalan) osalta, sillä Akansalmi, Kairalahti ja Ulkuniemi ovat aivan vierekkäin Kuolajärven kylän (nyk. Kairala) Keskiniemessä. Kävikö Akansalmen alkupeäisten asukkaiden osalta vaan niin, että suku kuihtui luonnollista tietä. KorpiKari on jossakin yhteydessä todennut, että suku meni Venäjälle.