PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Saksalainen siirtokunta Volgalla


hilmaemilia
26.02.12, 13:50
Hilmaemilia kysyy , onko kenellekään tuttu seuraava pariskunta:
Friedrich Hlelmer tai Helwer, 25 v. luterilainen, maataltyönt, Tarttila
vaimo Eva, 27 v. , lapset Konrad 2,5 v ja Margartetha 1, 5 v.
Saapuivat 1. 7.1765 Galka, Volga, Venäjä saksalasieen koloniaan
Heinrich ollut 1762 vielä Hampurissa.

Mikä tämä Tarttilan vaihe voisi olla. Kauttakulkupaikka vaan? Ikään kuin Friedrich olisi ollut kuitenkin Tarttilassa( Sääksmäen srk ?) työssäkin. Onko muita Tarttila-paikkoja kuin tuo Valkeakosken?

Vastatkoon ken tietää:confused:
hilmaemilia

Heljä Habermann
26.02.12, 15:45
forum.wolgadeutsche.net/viewtopic.php?f=102&t=1480 (http://suku.genealogia.fi/forum.wolgadeutsche.net/viewtopic.php?f=102&t=1480)

Hei!

Forumilla
on käyty keskustelua Gelwer/Helmer/Helwereistä.

Friedrich Helwert tuli 1762 Schleswig-Holsteiniin Christian Ulrich Lorenzin renkinä. Hän on ollut vielä 1763 Lorenzin luona, mutta jo avioituneena (saadakseen siirtolaisaseman). F.H. muutti Tarttilasta Galkaan 1.7.1765 mukanaan vaimo Eva (27 v.), poika Konrad (2,5 v.) ja tytär Margaretha (1,5 v.).
Friedrich Gelwer/Helwer/Helmer/Helwertin mainitaan olleen yksi ensimmäisistä Galkan koloniassa; jälkipolvia on Siperiassa, sukulaisia Saksassa.

Miksi Friedrich on ensin (ja milloin) matkustanut Suomeen ja Tarttilaan, on hämärän peitossa, eli arvailujen varassa.

hilmaemilia
26.02.12, 17:10
Onkohan tuo nyt sitten Valkeakosken Tarttila, ei siellä kirkonkirjoissa kyllä löytynyt. Eva on luultavasti Saksasta kanssa??

Heljä Habermann
26.02.12, 22:59
Hei,

Eva saattoi olla saksalainen, mutta saattoi hän olla tanskalainenkin; vuonna 1762-63, jolloin Friedrich oleskeli Schleswigissä Friedrichaussa, se kuului Tanskalle.
Christian Ulrich Lorenz halusi aloittaa uuden elämän Tanskan kuninkaan 'Moorkolonistina' (suotamuokkaava/-viljelevä uudisasukas?) ja hän saikin tutkittaessa hyvät arvosanat, luvan jäädä ja maatilan.
Friedrich Helwer/Helmer/Gelwer (mahdollisesti kotoisin Derdingenistä) ei läpäissyt tutkimusta, vaan joutui lähtemään maasta; ehkä hän silloin päätti lähteä Suomen kautta Venäjälle?
Tarttilan löysin kyllä Vihdistäkin (googlaamalla), mutta saksalaisilla sukututkimusfoorumeilla ovat Friedrich Helwerin tutkijat sitä mieltä, että kysymyksessä oli nimenomaan Valkeakosken Tarttila.
Mielenkiintoista on myös, että C.U. Lorenz jätti tilansa ja lähti salaa Galkaan, jonne saapui 12.4.1766...

Prof. I. Pleve on kirjoittanut neljä kirjaa Volgalle muuttajista.

hilmaemilia
29.02.12, 21:15
Onko nämä tiedot noista Pleven tutkimuksista? Eräs saksalainen sukututkija näitä minulta kyselee..Joka tapauksessa, kirkonkirjoissa ei ole tästä perheestä tietoja, vaikka niitä luin moneen kertaan.
Kiitos Heljä !