PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Ruotsin perintöruhtinattaren syntymä


M.Sjostrom
23.02.12, 12:18
Hieman pölvästi suomalainen päivälehti nimeltään Helsingin Sanomat onnistui tänään ensikirjoittamallaan pöljäilemään uutisen, eli väitti perättömästi että Ruotsi olisi saanut "uuden kruununprinsessan".
http://www.hs.fi/ulkomaat/Ruotsiin+syntyi+kruununprinsessa/a1305556255060
(HeSa sitten kyllä korjaili virheellisiä sanamuotojaan nettiuutisessaan.)


Ruotsissa voi olla kerrallaan vain yksi kruununprinsessa. Vauvan äiti Victoria ei lakkaa olemasta se ainut kruununprinsessa, vaikka saikin vauvan. Uuden prinsessan asema kruununperimysjärjestyksessä on sellainen että häntä voidaan kutsua nimikkeellä Ruotsin perintöruhtinatar eli perintöprinsessa. Tämä johtuu siitä, että Ruotsissa on kruununperimysjärjestyksessä sukupuolten tasa-arvo, ja siten Victorian vanhimpana lapsena tämä vauva nousee aikanaan valtaistuimelle jos elää sinne saakka.

Kivipää
23.02.12, 12:43
Ajatusleikkinä jos tämä Ruotsin nykyinen kruununperimysjärjestys olisi ollut voimassa vaikkapa 140 vuotta sitten, niin kuningas Kaarle XV:n jälkeen hallitsijaksi olisi tullut hänen tyttärensä prinsessa Louise. No Louisesta tuli toki aikanaan kuningatar, mutta Tanskaan, jossa hänen miehensä Frederik (VIII) tuli kuninkaaksi. Louise on nykyisen Tanskan kuningattaren iiä.

Ja ajatusleikkiä jatkettaessa nykyisen kuninkaan vanhin sisar rouva Ambler voisi toisissa säännösolosuhteissa olla Ruotsin hallitsija kuningatar Margaretha Tanskan-serkkunsa tapaan.
_____________
Matti Pesola

Olarra
23.02.12, 13:10
Grattis, grattis till nyfödd i västra rikshalvan!

Ja mikä siis on tässä vaiheessa oikea tapa kirjata perintöruhtinatar ao. sukupuuhun?

N. Victoriantytär (vai suomalaisittain Viktoria) vai N. Danielintytär (vai suomalaisittain Taneli) vai N. Bernadotte vai N. Danielintytär Westling?:rolleyes:

t. Olavi A.
P.S. ei kai sentään N.N.

Juha
23.02.12, 13:23
Eikös ole jo virallisesti ilmoitettu, että tyttö saa sukunimen Bernadotte - ehkä lisäliitteellä Westling



Juha

kkylakos
23.02.12, 13:30
Jyväskylässä ymmärretään perinteiden päälle ja ammutaan lauantaina kunnialaukaukset tulokkaan kunniaksi: http://www.ksml.fi/uutiset/kotimaa/jyvaskylassa-ammutaan-kunnialaukaukset-prinsessalle/1170087

(Juhlinnasta vuonna 1782 blogissani tänään http://sukututkijanloppuvuosi.blogspot.com/2012/02/ruotsissa-syntynyt-kruununperillinen.html . Käytin otsikossa sanaa kruununperillinen luullen sen kattavan tämänpäiväisen tulokkaankin, mutta leikitään, että viittasin vain lehtileikkeisiini.)