PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Alisen Hollolan kruununvouti Johan Aspelund


Janne Asplund
14.02.12, 20:16
Kartoitan tietoja 1600-luvulla eläneestä kruununvouti Johan Aspelundista. Hän toimi aikoinaan ainakin alisen Hollolan kruununvoutina ja kuoli n. 1672.

Kruununvouti Aspelund omisti elämänsä ehtoopuolella Hauhon Rukkoilan kylän Niemen tilan. Ohessa lainaus:

”David Danielinpoika asui Rukkoilan Niemessä ja hallitsimyös Torvoilan tilaa. Hän osallistui 30-vuotiseen sotaan ratsumiehenä ja yleni vänrikiksi. Rukkoilan Niemi ei pysynyt suvulla, vaan sen osti vuonna 1654 katselmuskirjuri Johan Larsinpoika. David Danielinpoika ja vaimonsa hallitsivat Torvoilan Ylhäisten tilaa. Vuonna 1671 Niemenpään tila myytiin kruununvouti Johan Aspelundille, joka kuitenkin kuoli pian. Hänen leskensä avioitui Gustaf Johaninpojan kanssa, joka joutui vuonna 1682 luopumaan ratsumiehenpidosta köyhyytensä takia. Tila annettiin ratsumiehenpidon turvaamiseksi luutnantti Jöran Morasille, joka muutti tilalle. Katkeroitunut Gustaf Johaninpoika sytytti Niemenpään ratsutilan tuleen 9. joulukuuta vuonna 1683, ja Moras menetti koko omaisuutensa tulipalossa.”

Lähde: http://www.hamewiki.fi/wiki/Rukkoila (http://www.hamewiki.fi/wiki/Rukkoila)

SAY: http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=172728 (http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=172728)



Kyseessä lienee sama Johan Aspelund, jolle syntyivät Helsingissä seuraavat lapset: 7.10.1667 Thomas, 20.11.1668 Elisabet. Nämä lapset kuolivat luultavasti molemmat pieninä, mutta Aspelundillaoli ilmeisesti muitakin lapsia.

Ruotsin valtionarkistosta olevan kortiston mukaan kruununvoudin leski Elin Tomasdotterin asioissa on lähestytty kuningasta vuonna 1687 : ”Aspelund, Johan, befallningsman i Neder-Hollola, hans änka, Elin Tomasdotter, Kammarkollegium till Kungl. Maj:t, 1687 22/11.” Tätä lähdettä en ole vielä päässyt näkemään.



Kruununvouti Aspelundista lienee mainintoja useamman paikkakunnan historiikeissa, mutta minulla ei ole ollut vielä mahdollisuutta päästä niihin kaikkiin käsiksi (ilmeisesti ainakin Lammin, Padasjoen ja Hauhon-Tuuloksen-Luopioisten). Aspelund on esiintynyt myös jossakin 1990-luvun-2000-luvun alun Genoksessa, mutta minulle ei ole tällä havaa tietoa mistä numerosta / jutusta on kyse. Käräjäpöytäkirjoissakin hän esiintynee. 1700-luvun lääninhallinnon virkamiehistä on olemassa uudehko Matti Wallan matrikkeli vuodelta 2005, mutta onko 1600-luvun virkamiehistä olemassa mitään vastaavanlaista esitystä?



Kaikki tiedot kruununvouti Aspelundia, hänen vaimoaan ja jälkeläisiään koskien otetaan suurella kiitollisuudella vastaan.