Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Ridell | Missä syntynyt ja milloin
Erkki A Tikkanen
11.06.07, 15:12
Hukassa Michael Ridellin esivanhemmat. Michael oli entinen kersantti, syntynyt n. 1690, saanut eron 1724 (mistä?), nimitettiin Iin apulaisnimismieheksi, kuoli 1745. Puoliso oli Beata Lithovius, vht. Henrik L. ja Sofia Bång.
Michaelin jälkipolvet ovat tiedossa, mutta mistä hän itse oli kotoisin. Kuuluuko englantilaiseen Ridell-sukuun, vai onko vain sattumalta sama sukunimi.
Jouni Kaleva
14.06.07, 22:21
Hei Erkki
En osaa vastata kysymykseesi, mutta Ridellistä on parin sivun kirjoitus Pohj-Pohjanmaan maakuntaliiton vuosikirjassa XX (1963-64) artikkelissa: Paaso, Hannes: Iin nimismiehiä.
Sen mukaan Ridell sai maaherra Rålambilta 5.9.1733 ehdollisen valtakirjan Iin apulaisnimismieheksi, siten että jos Limingassa jäisi hänelle sopiva toimi avonaiseksi, niin hänen tulisi hakea sinne. Ridell oli Iin vt. nimismies lyhyen aikaa 1734-38 ja alk. 1739 siltavoutina. Jotakin omituista oli Ridellin toimissa pikkuvihan aikana, hän oli kasakoiden joukossa syksystä 1742 ja palasi Iihin vasta 1745. Poikia mainitaan kolme: Mikko (Iin siltavouti isänsä jälkeen), Heikki, Kajaanin kaupunginviskaali, Vilhelm, k. 21.7.1802 Ylikiimingissä 81-vuotiaana.
Erkki A Tikkanen
15.06.07, 09:19
Hei Jouni,
kiitos vastauksestasi, vaikka tämä oli kyllä jo minulla tiedossa.
Olen etsinyt Michaelin rykmenttiä turhaan, ei Pohjanmaan rykmentistä, ei myöskään Länsipohjan vastaavasta löydy kersantti Ridelliä. Dunckerin arkistossa on vielä maininta tuosta vuosiluvusta 1724, mutta ilman rykmenttiä.
Pitää jatkaa etsimistä :cool:
Häät löytyy Hiskistä, mutta alkuperä puuttuu herra Ridellin osalta. Todennäköisiä ovat Nurmijärvi ja Espoo, mutta tieto puuttu valiteetavasti. Löytyykö apua?
3.4.1870
Hoplax
Drg. Alexander Ridell
Pig. Emilia Wilh. Degert
Hoplax
Martin Josefsson
12.12.07, 01:43
Jos hän on syntynyt 1849, niin kuin webbisivussasi lukee, parempaa kuin tää (http://www.familysearch.org/Eng/Search/igi/individual_record.asp?recid=500179794370&lds=1®ion=2®ionfriendly=&juris1=&juris2=&juris3=&juris4=®ionfriendly=&juris1friendly=&juris2friendly=&juris3friendly=&juris4friendly=)ei löydy, Familysearchista.
Isoisäni kertoman mukaan suku on kotoisin Skotlannista, josta tuli merimies Suomeen, mutta hän ei maininnut, että se olisi hänen isoisänsä, vaan ymmärsin sen olevan etäisempää polvea. Täytyy tarkistaa asiaa rippikirjoista kun vaan joskus taas ehtisi kansallisarkistoon asti. Mielenkiintoinen linkki.
Hei,
Tuolta löytyy pari Riddell-nimistä, Skotlannista aikoinaan Ruotsiin tullutta:
http://www.st-andrews.ac.uk/history/ssne/res.php
Terveisin
Ossian Mesterton
http://koti.phnet.fi/ossian/
Mielenkiintoista ainoa vika ettei linkki avaudu.Yritin Expolrerilla, Firefoxilla ja Operalla ja kaikilla sama vastaus. Yritän nyt löytää sen jos sinne pääsisi yläkautta.
You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'LIMIT 0, 10' at line 1
Tietosi on sukulegendan mukainen. Tällä välin olemme saanet jatkettua sukua sotilas Johan Ridelliin Hausjärven Ridasjärvelle 1820 luvulle. Siellä ollaan menossa, mutta latu on ummessa. Emme tidä missä hän on syntynyt ja kenen lapsi. Tiesimme hänen olemassaolostaan pitkään, mutta nyt on saatu aukko parsittua. Vanhempiakin Ridellejä löytyy, mutta paloja välistä puuttuu. Pohjoisessa ovat Michel Ridellin jälkeläiset, mutta ovat ilmeisesti eri sukua, ainakaan yhdistävää henkilöä ei ole löytynyt.
Yritetään eteenpäin.
Kiittäen Seppo S
Hei,
Laitoin epähuomiossa väärän linkin. Tuo toimii:
http://www.st-andrews.ac.uk/history/ssne/
Laitan liitteenä teossarjan "The Scots Peerage" hakemistosta kuvan, jossa näkyy jokunen Riddell-niminen. Teossarja on ainakin SSS:n kirjastossa.
Terveisin
Ossian Mesterton
Kiitos vielä kerran
Nyt laitoin madon koukkuun skottien foorumiin ja katsotaan tietäätäkö joku jotain. Tiedän että Skotlannissa on Ridell nimisiä mm ylähuoneessa on lordi Ridell. Skotlannin Ridellit asuvat pääasiassa Englannin North-Humberlandin rajamaakunnassa. Kun Normannit valloittiva aikoinaan Engalnnin Ridellit saivat Nort Humberlandin läänityksekseen. Nimi Ridell löytyy Normandiasta jo vuonna 800, mutta en tavoittele ihan sinne asti. Kunhan pääsi pari pykälää taaksepäin. Täytyy mennä arkistoon penkomaan rippikirjoja.
Terv Seppo S
Kannattaisiko myös yrittää vaimon kautta, Emilia Wilhelmina synt. 27.11.1844 Vihtis, Suontake? Vai oletko jo yrittänyt?
Gunnel
Hei ja kiitos viestistä.
Vaimo on omaa sukuaan Degert(h) ja heistä on tehty täydellinen sukuselvitys jo 1948 johtaen Saksasta Mustion kartanoon tuleeseen mylläriin. Degert ei tosin ole saksaa ja Euroopassa Degerttejä on kahdessa paikassa. Pohjoisempi on Elsassissa siis Ranskan puolella Reinin jokea, mutta Saksan kielistä aluetta. Toinen paikka jossa heitä on, on etelä Raskassa. Jonkun munkin tutkimuksen mukaan nimi onkin sieltä peräisin ja tarkoittaa tasaista kangasmetsää, jota siellä on runsaati. Nimen alkuperäinne kieli on gascoigne. Juttelin kerran sieltä kotoisin olevan ydinfyysikon kanssa, joka oli Degert. Hän kertoi, että nimi on ollut heillä ainakin 1700 luvun alusta asti ja hän oli Bordeaxin eteläpuolelta kotoisin, missä Degerttejä onkin eniten Ranskan puhelinluettelon mukaan.
Terv SeppoS
Rauno Rosenqvist
16.02.08, 21:43
Hei, itse hakisin ensin molempien sukujuuria huomattavasti lähempää:
Esim. Vihdissä (suunnillen nykyisen Nummelan taajaman kohdalla) oli kylä/kylänosa Ridal. Ridal-alkunimisiä taloja, kyliä, kylänosia löytynee rannikkoalueelta enemmänkin.
Esim. Siuntiossa on kylä Degerby. Deger tarkoittaa samaa kuin nykyruotsin "diger", eli "suuri, massiivinen". Rannikkoalueella on "Deger"-alkuisia paikkakunta- tai maastonimiä runsaastikin.
Rauno
Hei kiitos vastauksesta.
Degerttien osalta on kuten kerroin tehty jo aikojen alussa selvitys, (löytyy Genoksesta) joka vie Saksaan. Saksassa ei kuitenkaan ole kuin pari Degerttiä vaan ne asuvat Ranskassa ja heitä on siellä 582 kpl. Ruotsissa on tällä hetkellä 10 puhelimen omistavaa Degerthiä (hitta.se)
Myös Ridellien osalta jäljet johtaa Normandiaan vuoteen 800. Meillä on kyllä melkoinen työmaa ennekuin kaikki puuttuvat palat on löydetty. Täytynee mennä kysymää lordi Ridelliltä asiaa. Hänellä on varmaan täydellinen sukupuu. Tosin missä haaraudumme on epäselvää. Haasteita riittää
Terv Seppos
Rauno Rosenqvist
16.02.08, 22:52
Joten palaamme siihen iänikuisen, mutta aah niin mukavaan sukututkimustodellisuuteen. Lähde yksi polvi kerrallaan taaksepäin. Aloita vaikkapa tästä:
3.4.1870
Hoplax
Drg. Alexander Ridell
Pig. Emilia Wilh. Degert
Hoplax
Rauno
Näin on tehty ja on päästy jo pari sukupolvea Ridelleitä taaksepäin. Degerttejä ei maksa vaivaa tutkia, kun Gräsbeck on jo tehnyt sen. Ridelleissä ollaan siirtymässä 1700 luvulle. Ruotsin puhelinluettelossa (hitta.se) on muuten 280 Ridelliä, joista osa on kyllä suomalaista alkuperää ja joiden suvun tiedän yhtä hyvin kuin omani. Ii:n varavallesmanni Michell Ridell oli taas vuorostaan Ruotsin armeijan kersantti, mitä ilmeisimmin skottien jälkeläisiä.:)
Alkuperäinen kysymys on edelleen voimassa vain sukupolvi on vaihtunut. Mielenkiintoinen oli tuo skotlantilainen sotilaskirjanpito, jonka mukaan Ruotsi-Suomeen tuli Skotlannista Ridell nimisiä sotilaita. Useat vanhemmat Ridellit ovat olleet sotilaita.
Edelleen aiheesta yhtä kiinnostunut ja nyt autettuna tutkimuksessa eteenpäin päässyt
SeppoS
Rauno Rosenqvist
16.02.08, 23:40
Kun nyt kerran ollaan päästy jo pari sukupolvea Ridelleitä taaksepäin, niin missä me silloin ollaan?
Ketkä olivat Helsingin pitäjän Huopalahdessa 1870 avioituneiden drg. Alexander Ridellin ja pig. Emilia Vilhelmiinan Degertin isovanhemmat?
Olen vakuuttunut, että tältä palstalta saa vastauksia mitä kummoisimpiin kysymyksiin, jos vain laittaa kysymykseen kaikki taustatiedot.
Rauno
Tässä Emilian puolelta
Vihti - Vichtis - vihityt
Miehen sukunimi: DEGERT => Degert, Degerth, Degert , Degert
Vaimon etunimi: ULRIKA => Ulrika
Vaimon sukunimi: SUNDQVIST => SundqvistKuul. Vihitty Kylä Talo Mies Vaimo Kylä Talo
http://hiski.genealogia.fi/historia/sl.gif (http://hiski.genealogia.fi/hiski/r10n92?fi+0622+vihityt+3366) 21.5.1844 S:ne skom. Henr. Joh. Degert Pig. Ulrika Sundqvist Sko
Karkkila (ent. Pyhäjärvi Ul) - Högfors - kastetut
Isän etunimi: CARL => Carl, Carl?, Carlsson
Isän sukunimi: SUNDQVIST => Sundqvist, Sundqvists, Sundqvist ,gift, Sundqvist, og.
Lapsen etunimi: ULRIKA => Ulrika, UlrikaCarolina Syntynyt Kastettu Kylä Talo Isä Äiti Lapsi
http://hiski.genealogia.fi/historia/sl.gif (http://hiski.genealogia.fi/hiski/r10n92?fi+0426+kastetut+2758)25.7.1817 27.7.1817 Havisto skräd Carl Sundqvist Gretha Stina Palm 24 Ulrika
Hausjärvi - vihityt
Miehen sukunimi: RIDELL => Ridell Kuul. Vihitty Kylä Talo Mies Vaimo Kylä Talo
http://hiski.genealogia.fi/historia/sl.gif (http://hiski.genealogia.fi/hiski/r2yn7q?fi+0067+vihityt+1039) 26.12.1823 Ridasjärvi Tiensu sold. No 65 u.k. Joh. Ridell p. Eva Johans dr. Ridasj.Tiensu
http://hiski.genealogia.fi/historia/sl.gif (http://hiski.genealogia.fi/hiski/r2yn7q?fi+0067+vihityt+1467) 14.10.1838 Riddasjärvi F.d.Sold.Inh.Enkl. Johan Ridell Skredde Eau. Maria Margareta Kaskulin Riddasjärvi
2 tapahtumaa löytyi.
Täytyy jatkaa toisessa viestissä, kun oli systeemille liikaa kuvia.
Tämän pariskunnan vanhemmat ovat nyt haussa ja se edellyttää kansallisarkiston reissua tai joka tapauksessa mikrofilmien lukua. Väliin kirjaamattomat hekilöt ovat meillä tallessa. Onneksi käyttivät muuttokirjassa sukunimeä eikä patronymiä, mikä helpotti paljon.
Per aspera ad astra
SeppoS
Jouni Kaleva
19.02.08, 20:09
Hei
Forumilla oli 2 Ridell-ketjua, toinen Pohjanmaalla ja toinen Uudellamaalla. Kun Ridell-suku ei näy noudattavan maakuntarajoja, yhdistin ao. ketjut ja toin tänne Yleisen keskustelun alafoorumiin.
tellervoranta
20.02.08, 07:56
Nyt, kun Ridellit on suloisessa sekametelikeitossa :D:, niin minun viestistä 296 voi myös yhden Ridellin siirrellä.......:)
Mitä tiedämme tällä hetkellä Ridelleistä
Ridellit ovat mielenkiintoinen tutkimuskohde, varsinkin kun sattuu olemaan äidin puolelta sukua.
Kansainvälinen alku
Nimi Ridell löytyy ensi kerran vuonna 800 Normandiasta. Se on ilmeisesti viikinkinimi. Tällä hetkellä Ranskassa asuu yli 2000 nimeä kantavaa (de Ridel). Hastingsin taistelussa 14. lokakuuta 1066 normannit valloittivat Englannin ja Ridellit saivat läänityksekseen North Humberlandin maakunnan, joka on Skotlannin rajalla. Tästä lähtien on Englannissa merkintöjä Ridelleistä. Nykyisin suurin osa heistä asuu Skotlannin puolella, mutta Englannin ylähuoneessa on lordi Ridell. Skotit kirjoittavat nykyisin nimen niin kuin ääntävät sen eli Riddell tai Riddle.
Skottilaisen St Andrewsin yliopiston tutkimusten mukaan http://www.st-andrews.ac.uk/history/ssne/index.php Ridell nimisiä sotilaita tuli Ruotsi-Suomeen taistelemaan 1580-1707 luvuilla. Heistä ilmeisimmin osa asettui tänne pysyvästi.
Ruotsissa puhelinluettelossa on nykyisin noin 285 (www.hitta.se), joista luonnollisesti osa on suomalaista alkuperää ja kymmenkunta heistä on minulle sukua. Vrk:n nimipalvelun mukaan Suomessa asuu 77 Ridell nimistä.
Suomen Ridellit
Olen hahmottanut, että täällä on useampi suku Ridellejä, mutta kaikki voi tietysti olla luuloa, kunnes toisin todistetaan.
a)Michel Ridell Ii:n varavallesmanni, josta löytyy merkintä 1734 Oulusta (lapsen kaste). Hänen poikansa Henrik toimi Kajaanin linnanvoutina ja hänestä Kajaanin Ridellin kuja on saanut nimensä. Suku on levinnyt laajasti Pohjois-Suomessa
b)Niels Ridell sotilas Ikaalinen 1737 (häät) Myös hänen poikansa Bertil sotilas Tiedot loppuvat siihen
c)1774 Tammisaaressa kastetaan lapsi, jonka äiti on Ridell Ei enepää tietoa
d)Hausjärvellä vihitään tarkk’ampuja sotilas numero 65 Heinolan pataljoona Johan Ridell 25vuotta ikää ja vuosi on 1823. Hänestä eteenpäin pystymme selvittämään meidän sukumme aukottomasti isä ketjussa. Sivuhaaroja ei ole tutkittu.
e)Siikainen Pyndäis kaste 1824
f)Turku häät 1770
g)Helsinki avioton lapsi 1836 äiti Ridell syntyisin Heinolasta
h)Kokkola 1832 lapsi kastettu.
i)muita löytyy vähän myöhemmin, joista useimpien jäljet oletettavasti johtavat Ii:hin
Olemme pitäneet laiskasti yhteyttä Michel Ridellin jälkeläisten kanssa Utajärveltä, emmekä ole vielä onnistuneet löytämään yhdistävää linkkiä. Mahdollisesti sitä ei Suomen maaperältä löydykään.
Yksi selkeä yhteinen tekijä on se, että suurin osa varhemmista on sotilaita ja maattomia.
Usea on lisäksi vaihtanut sukunimeä mm seuraaviin Rikula, Riihilampi, Salmela, Suvanto, Ristoranta,
Tässä ollaan tämän sekametelin kanssa. Löytyykö apuja keltään? Kaikki tieto on tervetullutta.
Kiitokset yksityisviesteinä tulleista arvokasta tietoa sisältävistä viesteistä. Michel Ridellistä löytyy tähän päivään katkeamattomia ketjuja, mutta muista varhaisista Ridelleistä aino katkeamaton on oma ketjumme vuonna 1796 syntyneestä sotilas 65 Johan Ridellistä alkava ketju.
Irtonaisia Ridell mainintoja löytyy sieltä täältä, mutta yhteyttä niiden välille ei ole pystytty osoittamaan. Emme jouda kaikkia rippikirjoja läpikäymään siksi saamamme posti on erittäin arvokasta. Teimme Exceliin kronologian 1700-luvun Ridell tapahtumista, mitkä ovat tiedossamme eli löytyneet Hiskistä ja digiarkistosta ja se osoittautui varsinaiseski sekameteliksi. Irtomainitoja siellä täällä etäällä toisistaan. Tässä vaiheessa on hyvä muistuttaa itseään siitä, että Ridellit olivat pääasiassa sotilaita ja maattomia, joten heidän liikkuminen on ollut varmaan suurta.
Kiitämme tähän asti saamastamme avusta ja jäämme odottamaan uusia yhteydenottoja.
Per aspera ad astra
Seppos
Rauno Rosenqvist
26.02.08, 22:15
Onko jokin erityinen syy olettaa, että kaikki Suomen (ja Ruotsin) Ridellit ovat sukunimensä perusteella sukua toisilleen?
Tai että Hausjärven Ridasjärvellä 1800-luvun alussa asunut sotilas Johan Ridell oli jälkeläinen samannimisille englantilaisille/skoteille/normanneille/viikingeille?
Sinänsä tämä asia ei kuulu mitenkään minulle, mutta haluaisin varmistaa asian, sillä oletukset muuttuvat netissä helposti faktaksi.
Rauno
Vastauksena Raunolle
Ei ole mitään syytä olettaa, että kaikki Ridellit olisivat sukua toisilleen. Olemme yrittäneet sitä selvittää, eikä Suomesta ole löydetty yhdistävää tekijää ja tuskin löytynee. On kuitenkin muutamia mielenkiintoisia faktoja.
Ridell on nimenä erittäin vanha ja löytyy jo vuonna 800 eli sukupolvia on aika vinhasti. Jos laskemme noin neljä sukupolvea sadassa vuodessa niin se tekee lähes 50 sukupolvea. Toisekseen vain naisen puolelta voidaan olla varmoja ja me seuraamme miesten puolta. Mormonien listoista löytyy Ridellejä heti Hastingsin taistelun jälkeen ja nimi myös mainitaan historiankirjoissa.
Skotlannista tuotettiin Ridell nimisiä sotilaita Ruotsi-Suomeen Britannian armeijan kirjanpidon mukaan useampia. Siis kaikki Ridellit Ruotsi-Suomessa ovat tuskin olleet koskaan ihan lähisukulaisia keskenään. Ridasjärven sotilas 65 Ridellin alkuperää etsimme parhaillaan, mutta meillä ei ole harmainta aavistusta siitä missä. Syntymävuoden tiedämme kutsuntaluettelojen perusteella.
Isöisäni (syntynyt 1887) kertoi sukulegendaa, jonka mukaan nimi on tullut Skotlannista. Arvaus olisi tuskin osunut kohdalleen, mutta se on edelleen todistamatta..
Emme usko mihinkään ennenkuin se on todistettu. Yritämme löytää totuuden ja siksi tutkimme tätä sukua muiden esivanhempiemme sukujen ohella. Tämä tosin on yksi kiinnostavimmista ja kansainvälisimmistä. Olisi meillä tuo Degertin sukukin, mutta kun Gräsbeck on sen tutkinut jo 1948 ja se löytyy Genoksesta niin emme uhraa siihen panoksia. Siinä tosin olemme löytäneet pikkuisen pidemmälle kuin Gräsbeck, jolla ei ollut nettiä käytettävissä.
Per aspera ad astra
SeppoS
tellervoranta
15.02.09, 10:12
Oikein hyvää huomenta ;), lisäänpäs yhden Ridellin....
Nyt, kun Ridellit on suloisessa sekametelikeitossa :D:, niin minun viestistä 296 voi myös yhden Ridellin siirrellä.......:)
Tämä on ihan lehdestä luntattu. Juhana Hiltunen eli Ridell s. Muhoksen Kylmälän kylässä; isä ja eno myös sotilaita. Juhana oli Suomen sodan viimeinen veteraani, kuoli 22.7.1881 Oulu. Meni sotaan 15-vuotiaana.
OULUN VIIKKOSANOMAT julkaissut J.H.n haastattelun 1868.
Olisiko Ylikiimingin Ridelleiden jälkeläisiä????
jos lainaukseni lehdestä rikkoo jotain ukaasia, poistettakoon
Oikein hyvää huomenta ;), lisäänpäs yhden Ridellin....
Tämä on ihan lehdestä luntattu. Juhana Hiltunen eli Ridell s. Muhoksen Kylmälän kylässä; isä ja eno myös sotilaita. Juhana oli Suomen sodan viimeinen veteraani, kuoli 22.7.1881 Oulu. Meni sotaan 15-vuotiaana.
OULUN VIIKKOSANOMAT julkaissut J.H.n haastattelun 1868.
Olisiko Ylikiimingin Ridelleiden jälkeläisiä????
jos lainaukseni lehdestä rikkoo jotain ukaasia, poistettakoon
On Ii:n vallesmanni Michel Ridellin jälkeläisiä (Ylikiiminkiläiset ovat Michelin jälkeläisiä) eikä ole vielä löytynyt mitään, mikä liittäisi meidät ja heidät. Heitä on runsaasti Oulun seudulla ja Kainuussa.
Hei Erkki
En osaa vastata kysymykseesi, mutta Ridellistä on parin sivun kirjoitus Pohj-Pohjanmaan maakuntaliiton vuosikirjassa XX (1963-64) artikkelissa: Paaso, Hannes: Iin nimismiehiä.
Sen mukaan Ridell sai maaherra Rålambilta 5.9.1733 ehdollisen valtakirjan Iin apulaisnimismieheksi, siten että jos Limingassa jäisi hänelle sopiva toimi avonaiseksi, niin hänen tulisi hakea sinne. Ridell oli Iin vt. nimismies lyhyen aikaa 1734-38 ja alk. 1739 siltavoutina. Jotakin omituista oli Ridellin toimissa pikkuvihan aikana, hän oli kasakoiden joukossa syksystä 1742 ja palasi Iihin vasta 1745. Poikia mainitaan kolme: Mikko (Iin siltavouti isänsä jälkeen), Heikki, Kajaanin kaupunginviskaali, Vilhelm, k. 21.7.1802 Ylikiimingissä 81-vuotiaana.
Onko tuo sotilas n:o 533/82 Wilhelm http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=16772&pnum=539 Iin apulaisnimismiehen poika? Näyttää olevan Ruotsin puolelta kotoisin.
Jouni Kaleva
24.09.11, 13:51
Onko tuo sotilas n:o 533/82 Wilhelm http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=16772&pnum=539 Iin apulaisnimismiehen poika? Näyttää olevan Ruotsin puolelta kotoisin.
Epäilemättä on sama mies. Synt.arv. 1721. Jos ja kun Härnösand pitää paikkansa, niin siellä perhe siihen aikaan oli, ehkäpä isä-Mikael oli ruotsalainen. Vaimo Beata Lithovius olisi voinut joutua sinne sotapakolaisena?
Tällä sivulla vihkimisen aikaan värvätty sotilas nro 65 Johan Ridell, s. 3.9.1804 Ryttylässä ja vaimonsa Eva Johansdr, s. 3.9.1798 Marieforsissa:
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/hausjarvi/rippikirja_1825-1831_tk258/198.htm
Helposti tulee mieleen ajatus, että Ridell olisi aiemmin mainitusta Ridasjärvestä johdettu sotilasnimi, eikä välttämättä periytyvä sukunimi, mutta asiasta en tiedä yhtään mitään, joten tämän kommentin voi ohittaa.
Tässä lisää sivuja, joilta Hausjärven Johan Ridellin tausta selviää (uudemmasta vanhimpaan)
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=10480&pnum=169
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=10480&pnum=161
W. sold. Johan Lindberg > Ridell, bor på Tiensu, tullut Lavinnosta 1822, till Tiensu 1823.
Lavinnossa Johan Andersson oli suutari Lindbergin oppipoikana > (tästä ensin nimi Johan Lindberg), mutta ”antagit wärfning 13.5.1822:
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=10480&pnum=253
Syntymä selviää jo Hiskistä, kun hakee syntymäajalla, ja yllä mainitut rippikirjasivut ovat melko yksiselitteistä jatkoa.
3.9.1804 4.9.1804 Ryttylä Silakkamäki trp Anders Anderss: Lena Matts d:r Johannes
Syntyessään tämä Johan ei siis ollut Ridell, vaan Antinpoika.
Yksi Michel Ridellin jälkeläinen on teettänyt 67 markkerin dna-testin ja näyttää että tuo Skotlanti-teoria saattaa pitää paikkansa:
http://www.semargl.me/en/dna/ydna/query/
Tällä haulla hänelle tulee 4 osumaa, kun hakee niillä 13 markkerilla joita Kalevi Wiik käsittelee tässä:
http://www.jfpalmen.nl/files/Wiik_Haplogroup_R1a.pdf
Osumat:
Matheson Scotland
McDonald Scotland
Ingelbrightson Norway
MacArthur Scotland
Osumat www.ysearch.org haettaessa 25 markkerilla ja ero enintään 4:
BQXRU McArthur Isle of Mull, Argyllshire, Scotland 27 4
ECRBW Norberg Sweden 25 3
JA6J3 Norum Nord-Trøndelag, Norway 25 3
S8UYH Cook Unknown 25 3
3YXKX Siewert Unknown 25 4
BMHC4 McLean North Carolina, USA 25 4
T9QAJ MACDONALD Western Isles, Scotland 25 4
YS495 Somerled Unknown Unknown 25 4
94P5X MacDonald Highland, Scotland 25 4
C77WH MacDonald Malpeque, Prince Edward Island, Canada 25 4
H5X75 MacDonald Bailey's Brook/Ardness, Nova Scotia, Canada 25 4
5B6KY MacDonald Bailey's Brook/Ardness, Nova Scotia, Canada 25 4
WYRXD MacDonald Bailey's Brook/Ardness, Nova Scotia, Canada 25 4
DNA-testi teetetty täällä: http://www.familytreedna.com
Onko kenelläkään tiedossa Michel Ridellin (syntynyt noin 1690) vanhemmat ja mistä he ovat kotoisin?
Erkki A Tikkanen
02.11.13, 15:31
Ei ole Micheliä löytynyt vielä. Tässä erään ruotsalaisen havaintoja Ridell-suvusta ja Englannin suunnan hypoteeseja. Tämäkin vahvistaa tuota skotlantilaisuutta.
"Family Name History
RIDDELL
The surname Riddell, which is found in both England and Scotland, is derived from both a personal name and also from a place name. In early records it is relatively easy to distinguish the exact origin of Riddell as in instances where the name is of place name origin it is invariably prefixed by "de" meaning "of or from"."
http://hem.passagen.se/ridell/historia.htm
Inga D'Arcy
10.01.14, 16:15
Hei.
En tieda kuuluuko tahan sukuun mutta... vastaan on tullut tammonen nimi kun Olga Wilhelmina Ridell s.2.8.1877 helsinge. Oli naimisissa Algot Ferdinand Hedbergin kanssa.
Etsisin siis Olgan vanhempia. En ole loytanyt hanta netin kautta joten kokeilen tata kautta sattuuko joku "tuntemaan" hanet.
Kiitos.
Yksi Michel Ridellin jälkeläinen on teettänyt 67 markkerin dna-testin ja näyttää että tuo Skotlanti-teoria saattaa pitää paikkansa:
http://www.semargl.me/en/dna/ydna/query/
Tällä haulla hänelle tulee 4 osumaa, kun hakee niillä 13 markkerilla joita Kalevi Wiik käsittelee tässä:
http://www.jfpalmen.nl/files/Wiik_Haplogroup_R1a.pdf
Osumat:
Matheson Scotland
McDonald Scotland
Ingelbrightson Norway
MacArthur Scotland
Osumat www.ysearch.org haettaessa 25 markkerilla ja ero enintään 4:
BQXRU McArthur Isle of Mull, Argyllshire, Scotland 27 4
ECRBW Norberg Sweden 25 3
JA6J3 Norum Nord-Trøndelag, Norway 25 3
S8UYH Cook Unknown 25 3
3YXKX Siewert Unknown 25 4
BMHC4 McLean North Carolina, USA 25 4
T9QAJ MACDONALD Western Isles, Scotland 25 4
YS495 Somerled Unknown Unknown 25 4
94P5X MacDonald Highland, Scotland 25 4
C77WH MacDonald Malpeque, Prince Edward Island, Canada 25 4
H5X75 MacDonald Bailey's Brook/Ardness, Nova Scotia, Canada 25 4
5B6KY MacDonald Bailey's Brook/Ardness, Nova Scotia, Canada 25 4
WYRXD MacDonald Bailey's Brook/Ardness, Nova Scotia, Canada 25 4
DNA-testi teetetty täällä: http://www.familytreedna.com
Onko kenelläkään tiedossa Michel Ridellin (syntynyt noin 1690) vanhemmat ja mistä he ovat kotoisin?
Tuolle DNA-testille löytyi osuma:
Jon Hansson, ca1600, Lidböle, Nordingrå, Sweden
37:stä markkerista 34 samoja.
Tuolle DNA-testille löytyi osuma:
Jon Hansson, ca1600, Lidböle, Nordingrå, Sweden
37:stä markkerista 34 samoja.
Ja 67 markkerista 64 samoja. Nordingrå on Härnösandista 60km Uumajaan päin.
Onkohan Stigsjön kirkonkirjoista vuodelta 1719 löytyvä Michael sama henkilö:
http://aijaa.com/T58GQk
http://aijaa.com/21FSql
Margareta Sirenia lienee Ikaalisten kappalaisen neljäs vaimo:
http://www.kansallisbiografia.fi/paimenmuisto/?eid=672
Miten noiden muiden todistajien nimet olisi tulkittavissa?
Todennäköisesti sillä hän oli Ruotsin armeijan kersantti ei Suomen.
Erkki A Tikkanen
29.03.15, 17:52
Todennäköisesti sillä hän oli Ruotsin armeijan kersantti ei Suomen.
Katselin tuota ensimmäistä kummia Evalle, kapteeni Linckiä ja löytyi eräs kapteeni Steffan Linck, joka oli Vesternorrlands entergasteregementen kapteeni 1717-19 ja vuodesta 1719 lähtien kapteeni Kronobergs regementissa, josta erosi palveluksesta 30.9.1719.
Tämä oli ainoa kapteeni Linck, jonka Lewenhaupt tunsi Karl XII:s officerare -kirjassaan.
Nyt on vain ongelmana toistaiseksi se, että tuota ensimmäistä rykmenttiä ei mikään lähde tunne. Mikael voisi olla ollut samassa rykmentissä kersanttina, tämähän oli normaalia, että esimiehet olivat alaisilleen useastikin kummeina heidän lapsilleen.
Pitää alkaa kaivelemaan Ruotsin arkistosta noita Militaria-asiakirjoja.
Katselin tuota ensimmäistä kummia Evalle, kapteeni Linckiä ja löytyi eräs kapteeni Steffan Linck, joka oli Vesternorrlands entergasteregementen kapteeni 1717-19 ja vuodesta 1719 lähtien kapteeni Kronobergs regementissa, josta erosi palveluksesta 30.9.1719.
Tämä oli ainoa kapteeni Linck, jonka Lewenhaupt tunsi Karl XII:s officerare -kirjassaan.
Nyt on vain ongelmana toistaiseksi se, että tuota ensimmäistä rykmenttiä ei mikään lähde tunne. Mikael voisi olla ollut samassa rykmentissä kersanttina, tämähän oli normaalia, että esimiehet olivat alaisilleen useastikin kummeina heidän lapsilleen.
Pitää alkaa kaivelemaan Ruotsin arkistosta noita Militaria-asiakirjoja.
Voisiko nimi olla Lind vaikka kyllä se enemmän Linckiltä näyttää. Saatko selvää tuosta välskärin nimestä? Siitäkin voisi saada johtolangan.
http://aforum.genealogi.se/discus/messages/370865/385043.html?1369033150
Flottans arkiv:sta voisi jotain löytyä.
Tuolla keskustelua Steffan Linckistä ja muistakin Linckeistä.
http://aforum.genealogi.se/discus/messages/576/57925.html?1294873593
Steffan Linck född i Lifland
- volontär vid Guvernörsregementet i Riga 4/9 1694;
- korpral där 1696;
- furir där 1700;
- sergeant där 1703;
- löjtnant där april 1707;
- fången vid Riga;
- kapten vid Vesternorrlands entergasteregemente 25/11 1717;
- kapten vid Kronobergs regemente 1719;
- avsked och resepass 30/9 1719.
Olisiko se tämä Södrä Ångermanlands -komppanian kapteeni?
http://aijaa.com/YEe51B
Erkki A Tikkanen
31.03.15, 16:41
Olisiko se tämä Södrä Ångermanlands -komppanian kapteeni?
http://aijaa.com/YEe51B
No onhan se! Vester Norlands Entre Karla Regemente lukee ihan selvästi. Näkyykö muita upseereja ja aliupseereja lueteltuna? Siellähän voisi olla se Mikaelkin kersanttina.
En ole itse ehtinyt vielä kaivamaan näitä Militaria-luetteloita läpi, mutta sinulla näyttää olevan mahdollisuus tutkia näitä jo nyt. Odottelen kuulumisia muistakin henkilökuntaan kuuluvista. :)
Seuraan mielenkiinnolla, joko Mikaelista alkaisi löytyä lisästietoa. Itse en oikein osaa käyttää enkä tulkita sotilaslähteitä, joten toivottavasti te taitavammat jaatte mahdolliset löytönne :)
Ritva Ridell
No onhan se! Vester Norlands Entre Karla Regemente lukee ihan selvästi. Näkyykö muita upseereja ja aliupseereja lueteltuna? Siellähän voisi olla se Mikaelkin kersanttina.
En ole itse ehtinyt vielä kaivamaan näitä Militaria-luetteloita läpi, mutta sinulla näyttää olevan mahdollisuus tutkia näitä jo nyt. Odottelen kuulumisia muistakin henkilökuntaan kuuluvista. :)
Tuossa rullassa taisi olla vain miehistö, mutta pitää tutkia muita. Siellä oli Rijdel -niminen, mutta ei ollut sama etunimi eikä ollut kersantti. Noita "entrausrykmenttejä" on ollut vain 1717-1719. Muilta ajoilta yksi vaihtoehto on Andra Norrlands båtsmanskompanis 1:a del.
Erkki A Tikkanen
31.03.15, 20:53
Tuossa rullassa taisi olla vain miehistö, mutta pitää tutkia muita. Siellä oli Rijdel -niminen, mutta ei ollut sama etunimi eikä ollut kersantti. Noita "entrausrykmenttejä" on ollut vain 1717-1719. Muilta ajoilta yksi vaihtoehto on Andra Norrlands båtsmanskompanis 1:a del.
Hei, laitatko koko sivun eo. sivusta, niin voidaan tulkita mitä näkyy.
Hei, laitatko koko sivun eo. sivusta, niin voidaan tulkita mitä näkyy.
Tuolla sivulla ei ole enempää tietoa, mutta jos sinulla on pääsy arkistoon laitan tiedot niin voit selata rullaa pidemmälle:
Rullor flottan 1635-1915 XIIIc2 (1715-1719) Image 721
Rullor flottan
SE/KrA/0500-0503/0503/036/XIII c/2
Stockholm station. Manskap.
1715 - 1719 Diverse Mönsterrullor. Officerare, Underofficerare och Manskap.
Kuvan nro luultavasti noin 721
Erkki A Tikkanen
01.04.15, 18:06
Tuolla sivulla ei ole enempää tietoa, mutta jos sinulla on pääsy arkistoon laitan tiedot niin voit selata rullaa pidemmälle:
Rullor flottan 1635-1915 XIIIc2 (1715-1719) Image 721
Rullor flottan
SE/KrA/0500-0503/0503/036/XIII c/2
Stockholm station. Manskap.
1715 - 1719 Diverse Mönsterrullor. Officerare, Underofficerare och Manskap.
Kuvan nro luultavasti noin 721
Ei löytynyt tuolta mitään. Ei myöskään aliupseeriluettelosta, eli Mikael ei ehkä ollut laivaston puolella, koska siellä ei kersantteja ollut ollenkaan. Pitää katsella pääsiäisen aikaan muita yksiköitä tarkemmin.
Katsoin myös nuo Stigsjön kirkon arkistot läpi, ei näkynyt muita lapsia syntyneen siellä kuin tuo Eva Elisabeth.
Kirkon tileissä näkyi eräs kersantti Johan Ridell maksaneen 1719 lapsen hautauksesta, eli juuri tämä Eva olisi kyseessä ja pappi kirjannut etunimen vain väärin Johaniksi. Tuskin siellä toista kersanttia olisi samaan aikaan ollut, jonka sukunimi olisi ollut Ridell ja jolla olisi lapsi kuollut samaan aikaan.
Nuo on olleet tilapäisiä laivastosta muodostettuja jalkaväkirykmenttejä ja näyttävät olleen laivaston organisaatiossa. Linckin muut palveluspaikat on olleet jalkaväkirykmenttejä. Ilmeisesti ainakin osa päällystöstä on hankittu laivaston ulkopuolelta noihin rykmentteihin. Käsittääkseni muinakin aikoina on ollut pienempimuotoista "merijalkaväkeä" joista kersantin arvoisia löytyy. Myös bösseskyttar muistuttivat jalkaväkeä, mutta en tiedä minkälaisia sotilasarvoja heillä oli käytössä silloin kun muodostivat komppanioita. Nuo rykmentit on lakkautettu 1719, mutta Michael on ollut tuolla alueella vielä 1720 -luvun alkupuolella, koska Wilhelm on syntynyt Härnösandissa: http://aijaa.com/K0DV2r
Ångermanland ja Medelpad on olleet laivaston aluetta, mutta onhan siinä vieressä esimerkiksi Hälsinge regementen alue jos Michael on tullut muualta, vaikka tietyt seikat viittaavat että olisi tuolta alueelta kotoisin.
Båtsmanskompanierna i Västernorrland: http://www.algonet.se/~hogman/militaria.htm
Tuon Västernorrlands Änterkarlsregementen komppanioissa on näköjään ollut kersantteja: http://aijaa.com/dgllOc
Sama rykmentti, sama vuosi, eri komppania.
Ei vaan ole löytynyt sellaista dokumenttia mistä näkyisi Linckin komppaniasta vastaavat tiedot.
Voiko Dunckerin kokoelmassa olevasta maininnasta päätellä kummalla puolella Pohjanlahtea Michael oli vuonna 1724?
Tyrnävä 1726-1731: http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=18060&pnum=59
Pystyykö tuosta vuotta arvioimaan?
Oikeassa reunassa mainittu Abraham Lithovius lienee Beata Lithovian veli.
Tyrnävä 1732: http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=18060&pnum=122
Heips !
Näin tämän keskustelun kun syötin googleen "Ridell Kajaanin linnanvouti" ja lopulta uskaltauduin kirjautumaan. Tiedä häntä osaanko käyttää, ohjelmaa ja konetta ylipäätään.
Äidin mummi Paltamon Lantossa oli Sofia Ridell. Puoliso Juho Karppinen, "unien näkijä ja verenpysäyttäjä". Eilen aloin viimein tutkia 2v sitten kuolleen äitini tavaralaatikoita ja löysin lappusia Sofia Ridellistä.
Jossain luki veroluettelo, ilmeisesti tiedot sieltä.
Lappusista näyttäisi että Michael Ridellin (tämän kesk.perusteella ilm. Skotlannista..Ruotsinko kautta? Suomeen tullut, vaiheiden jälk. Iin siltavouti) ja p. Beata Lithoviuksen(?) pojista Henrik s. 1724-1790, oli Kajaanin kaupunginviskaalina ja yleisenä syyttäjänä 40v. Puoliso Kristiina Heikitär s.1727). Heillä poika ,Michel Ridell, s.1748, nimismies (Kajaanissako?), puoliso Anna Karjalatar s.1753. Heidän poikansa (mahtaako lapussa lukea kotikunta?? : Mainua) Samuel Ridell s.14.08.1782, puoliso Carin Korkatar s.1783. Näillä poika Axel (Akseli) Ridell s.20.01.1821(-1892) joka oli äitini mummin, Sofian, isä. Puolisona Axelilla Mathilda Haataja s.29.04.1822. Axel Paltaniemen pappi,"Rechardilla työnjohtajana=isäntärenki, tuli vävyksi "Kontioon", Mathilda Haatajan kotiin. Sofia heidän ainoa tyttärensä, veli Aate/Adolf mainittu.
Lisäksi lappu jossa merkintä: Qveflander+Ridell sama kirkonpenkki...Mathias Qveflander, raatimies, Kajaani.
Sofia Ridell,myöh. Karppinen s. 02.07.1857-07.04.1942. Hänen tyttäristään Lydia Armida, äidinäiti, diakonissa, kylpylaitoksen pitäjä.
En tiedä oliko näistä kenellekkään muulle iloa, minulle kyllä...!
Ilmeisesti kuuluisi esittää vain eksakteja kommentteja ja vastauksia , mutta suonette noviisin tehdä riemuissaan virheensä, kun on löytänyt tiedon jyvän.
Niistä Michael Ridellin varhaisemmista/Skotlannin vaiheista mielelläni kuulisin lisää jos joku löytää.
Pitäisi myös löytää isäni isänisästä, valjaskauppias Santeri Jalosesta tietoa. Loimaalla Santerille Fransi-poika jonka Alho otti nimelleen Kuusiston tilalle Santerin jatkettua matkaansa raskaudesta tietämättä. Olisi vuoden, parin? kuluttua palattuaan ja pojan löydettyään halunnut viedä äidin vihille , mutta tämä oli jo Alholla vaimona. Santeri halusi joka tapauksessa maksaa elatusrahaa pojan kouluttamiseksi. Rahat kuluivat kuitenkin tilanhoitoon ja Fransista tuli postinkantaja ja postimestari Loimaalle, "Loimaan-pappani". ...Onkohan tarkoitus olla virallisempi tällä foorumilla?!? - No, ei kai galaktisesti ottaen kovin mittava moka ? Talvinen tervehdys,Outi
Ei tämä mikään virallinen sivusto ole :). Persoonallisuus on valttia. Nuo sinun Ridell-tietosi liippaavat läheltä omaa sukuani, Kajaanin kaupunginviskaalin jälkeläinen olen. Joitain pikku heittoja on omiin tutkimuksiini nähden. Jos haluat saada lisätietoja, voin lähettää privana.
Iin nimismies Mikael Ridell pysyttelee edelleen mysteerimiehenä. Mistä hän Suomeen ilmestyi, sitä tietoa moni yrittää metsästää, minä muitten mukana. Toivottavasti asia joskus selviää.
terv. Ritva Ridell
Sukututkija JaSKa
19.12.16, 21:04
"Vanhan" Michel Ridellin poikina mainitaan alussa kolme: Michel, Henrik ja Wilhelm. Voisiko olla myös Johan s.1735? Kajaanissa on Johan Ridell mutta hänen alkuperänsä on minulle tuntematon. Sopisi ikänsä puolesta samaan veljessarjaan ja lapsista löytyy sopivasti Beata, Michel ja Wilhem monen muun lapsen lisäksi.
Sukututkija JaSKa
19.12.16, 21:20
Ääh, vastaankin itse heti. Löysin jo Johanin ja muutaman muunkin mainitsemattoman lapsen Iistä.
Jouni Kaleva
19.12.16, 21:37
Mikael Ridell näkyy Iin rippikirjassa 1744-50 perheineen, lapset Henrich Michel, Josef, Johan, Margeta.
http://www.digiarkisto.org/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/ii/rippikirja_1731-1750_ik251/169.htm
Laitan tähän oman epävarman "kokoelmani" lapsista (ei välttämättä ikäjärjestyksessä):
Mikael Ridell, kuollut 1745, Ii.
Puoliso Beata Henrikintr. Lithovius, syntynyt 1688, kuollut 14. maaliskuuta 1762, Ii,Etelä-Ii (ikä kuollessa 74 vuotta vanha), lapset
Anna Margareta, syntynyt 17. maaliskuuta 1736, Ii, kuollut 15. huhtikuuta 1736, Ii.
Henrik, kuollut 6. marraskuuta 1789, Kajaani. Oli isänsä mukana "Savon matkalla" pikkuvihan aikana. Jäi Kajaaniin ja kuoli siellä kaupunginviskaalina. (Paaso: Iin nimismiehiä)
Dorde Mikaelintr., syntynyt 1717, kuollut 15. marraskuuta 1796, Ylikiiminki (ikä kuollessa 79 vuotta vanha). Näkyy perheessä RK Ii 1753-59. Kuolee ruotuköyhänä vanhanapiikana 79v iässä
Vilhelm Mikaelinpk., syntynyt 1721, Härnösand, kuollut 21. heinäkuuta 1802, Ylikiiminki (ikä kuollessa 81 vuotta vanha).Vilhelm oli aluksi varasotilaana eli nostomiehenä (vargerningsman) Kemin komppanian ruodussa N:o 82. Vuoden 1750 katselmuksessa mainitaan hänen syntymäpaikakseen Härnösand (mf ES 2289). Myöhemmin Vilhelm oli Kemin komppanian ruotusotilaana vuosina 1759-1775 ruodussa N:o 80.
Juho Mikaelinpk., syntynyt 1725, kuollut 1780, Kajaani (ikä kuollessa 55 vuotta vanha). Rippimerk. Iissä ainakin jo 2.3.1744 alkaen, joten lienee synt. 1720-luvulla. Joko Johania tai hänen sisartaan Dordea tarkoittaa RK 1753-59 merkintä: till Cajana om hösten 1753.
Puoliso Liisa Hurskainen.
Sven Mikaelinpk., syntynyt 3. syyskuuta 1734, Oulu.
Josef Mikaelinpk., kuollut 5. maaliskuuta 1762, Ii. Kuolee kirkonvaivaisena (k:fatt.) 27v1kk2pv iässä kaatumatautiin. (Hiski)--olisi siis synt n. 1735, mutta tässä suhteessa epätarkkuutta ainakin sisarusten osalta.
Mikael, kuollut 6. toukokuuta 1763, Ii,Etelä-Ii. Hautausmerkinnän mukaan kuollessa 26v10kk1pv, kuolinsyy lugnsot..
Mainittu kuolinikä (=synt. n. 1736) ei voi pitää paikkaansa, koska oli ripillä jo ainakin 1.6.1744, joten täytyy olla synt. 1720-luvun lopulla.
Puoliso Margareta Kristina Palmgren, syntynyt 1731.
Margareta, syntynyt 6. elokuuta 1738, Ii, kuollut 13. elokuuta 1756, Ii (ikä kuollessa 18 vuotta vanha).
Gertrud. Kerttu-tytär oli Iistä ripillä 25.3.1737-2.2.1738 ja muutti siten Ouluun ja edelleen Tornioon. Etelä-Iin Raution talon RK 1731-1743
Sukututkija JaSKa
19.12.16, 22:43
Kiitos Jouni! Suurimman osan onnistuinkin löytämään heti kysymykseni esittämise jälkeen mutta kiitos puuttuvista tiedoista. Henrikin syntymäajaksi on Kajaanissa merkitty rippikirjaan 1724 ja voi pitää jopa paikkansa. Johanin Kajaanin rippikirjaan merkitty syntymäaika on, kuten totesit, hieman liian myöhäinen, tuo 1725 sopii paremmin.
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.