PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Philip Sesemann


Jokimies
04.02.12, 14:23
Lainaus Biografiakeskuksen tekstistä.

Philip Sesemann ( 1683-1747 ) kauppias ja sahanomistaja

" Philip Sesemann oli viipurinsaksalainen valtaporvari, joka pysyi kotikaupungissaan sen jäätyä 1700-luvun alussa osaksi Venäjän valtakuntaa. Hän harjoitti menestyksekästä tervan ja puutavaran vientiä sekä Venäjän että Alankomaiden kasvaville markkinoille."

Philipin saha sijaitsi Lahdenperän kylässä Uudenkirkon pitäjässä. Henkikirjoissa v. 1738 Lahdenperä oli merkitty kuuluvaksi Muolaaseen.
Hän omisti myös yhden manttaalin kartanon Säkkijärven Muhulahdessa. Vuotta ennen varsinaista pikkuvihaa vuonna 1741 kartano jätettiin kuitenkin autioksi ja pellot kesannolle. Tämä siitä huolimatta, että Philip oli elossa vielä tuohon aikaan.
Mikä tuohon voisi olla syynä. Henkilökohtaisia murheita vai rahahuoliako.
Kartanon sai haltuunsa autiona imissiokirjeellä Thomas Persson ja Michell Andersson vuonna 1744. Tila oli huonossa kunnossa tuolloin ja rakennukset asuinkelvottomia.

Jokimies
05.02.12, 15:47
Näyttää olevan lähes tuntematon henkilö Viipurista muillekin tutkijoille.
Philipillä oli useita veljiä ja hän näytti olleen heistä vähiten kuuluisa. Hänellä ei ollut todennäköisesti yhtään lasta, joka viittaa tilan pääsemiseen autioitumaan. Kuitenkin vielä vuoden 1741 henkikirjoissa oli Philipin saha voimissaan Lahdenperässä, joten ehkä raha ei tuottanut ongelmia tuossa vaiheessa. Voisi veikata, että hänen terveytensä alkoi reistailemaan ja aiheutti täten ongelmia asioiden hoitamisessa. En nyt saanut käsiini myöhempiä henkikirjoja, joten en tiedä miten sahan kävi sitten hänen kuoltuaan vuonna 1747.

Essimi
05.02.12, 19:27
Katiha http://www.karjalatk.fi/katiha/index.php löytää 13 osumaa saman nimiseen henkilöön liittyen.