PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Torpparin allakan elokuu 1872


Tuulakki
30.01.12, 09:20
Kuvan allakkasivu esittää jonkun varsinais-suomalaisen torpparin elonkorjuuajan velvoitteita vuonna 1872. Mitä johtopäätöksiä tästä voisi tehdä? Oliko taksvärkki ankara jne.?

Allakka on muuten taitavasti "istutettu" vihkoon, johon on kynällä lisätty selityssarakkeet. Hauska ullakkolöytö! Henkilö, jolle tämä olisi voinut kuulua, oli syntynyt v. 1858, joten tämä opus lienee hänen isänsä kirjoittama. Tai sitten jonkun aivan muun.

Erkki T
29.02.12, 18:55
Oletko selvittäny torpan asukkaat siltä ajalta, että kenen allakka olisi voinut olla, torpan emäntäkin on voinut sitä täytellä, niinkuin minun suvussa tekivät mummoni ja sen äiti kaiken torpan kirjallisen työn ja torpan kontrahti kertoo velvoitteet isännälle, sellainen olisi huoneen tauluna torpassa tosi hieno. :)
t. erkki

Tuulakki
29.02.12, 20:48
En ole saanut alkuperästä mitään selville. V. 1858 syntynyt torppari asui suunnilleen vuosisadan vaihteeseen asti eri paikoissa samassa kylässä. Torpan asiakirjoja on jäljellä - huoneentaulu niistä on hieno ajatus.
Torpan asuinrakennus, josta tämä löydettiin, on rakennettu huomattavasti allakan vuotta myöhemmin. Tai ehkä silloin ei niin välitetty viikonpäivien nimistä ja vanhat allakat käytettiin uudestaan?

Olisi kiva kuulla kommentteja siitä, minkä kokoisesta torpasta merkintöjen perusteella on kyse. Ei taida olla kyseinen kahden hehtaarin torppa edes mahdollinen tällaiseen tuotokseen?