PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Tietosuojasäännöt uudistuvat?


Erkki Järvinen
25.01.12, 16:13
EU:n tietosuojasäännöt ajanmukaistetaan

julkaistu tänään 25.1. klo 15:31, päivitetty tänään 25.1. klo 15:56


EU:n komissio on antanut ehdotuksen yhteisön tietosuojasäännösten uudistamisesta. Tarkoitus on saattaa vuodelta 1995 peräisin olevat säädökset ajan tasalle. Lisäksi on tarkoitus yhdenmukaistaa EU-maiden tietosuojasäännöt.

Uudistuksen jälkeen verkkopalveluiden käyttäjät voisivat hallinnoida nykyistä helpommin verkossa olevia tietojaan ja poistaa niitä verkosta, ellei niiden tallentamiseen ole perusteltua syytä.
Poistamisoikeus koskisi esimerkiksi nimeä, valokuvaa, pankkiyhteystietoja ja verkossa julkaistuja postauksia riippumatta siitä, liittyvätkö ne yksityiselämään vai ammatilliseen tai julkiseen toimintaan.
Määräysten rikkomisesta internet-yritykset voisivat saada jopa miljoonan euron sakot.
Jatkossa henkilötietojen käsittelyyn tarvittaisiin aina asianomaisen henkilön lupa. Pelkkä oletus, että asianomaisella ei ole mitään tietojenkäsittelyä vastaan, ei riitä. Ehdotus linjaa myös henkilötietojen käyttöä oikeustoimitapauksissa.
Ehdotus velvoittaisi yritykset ja organisaatiot ilmoittamaan niihin kohdistetuista vakavista tietoturvaloukkauksista viranomaisille mahdollisimman pian, mahdollisuuksien mukaan vuorokauden sisällä niiden tapahtumisesta.
Komission ehdotus menee Euroopan parlamentin ja EU:n ministerineuvoston käsittelyyn. Voimaan ehdotus tulee kahden vuoden kuluttua hyväksymisestä.
YLE Uutiset, AFP

Antti Järvenpää
25.01.12, 22:49
Luin uudestaan jonkin aikaa sitten - ja nyt alkukielellä - Orwellin 1984-kirjan, jonka hän kirjoitti 1945-48.

Kun luen Erkki tätä postaamasi uutista, on oikeastaan pakko viitata tuohon Orwellin kuvitteellisen yhteiskunnan kuvaamiseen. Kirjahan lähtee siitä, että maailma on jakaantunut kolmeen suurvaltaa, jotka ovat jatkuvasti sodassa toisiinsa, ja siinä yhteiskunnassa, jota Orwell kuvaa on, yksi puoluevalta, jossa kaikki on kännetty päälaelleen. Rauhan ministeriö käy sotaa, historia kirjoitetaan koko ajan uudestaan nykyaikaan sopivaksi jne.

Yksi ydinpilari Orwellin kuvaamassa yhteikunnassa on se, että henkilötiedot eivät ole kuin hallinnon tiedossa ja käytössä. Siis kukaan ei tiedä toisten osoitteita ei puhelinnumeroita eikä oikeastaan mitään toisten henkilöllisyydestä ja heidän sukuhistoriastaan - oikeasti ei edes monasti vanhemmistaankaan.

On pelottavaa katsoa, että EU:n lainsäädäntöä ollaan ohjaamassa aivan tähän samaan suuntaan. Kaikkea tätä kehitystä perustellaan ihmisten henkilötietojen turvallisuudella, mutta jokaisella kolikolla on kääntöpuolensa. Halinnon hallitsemien henkilötietojen määrä kasvaa pelottavalla vauhdilla ja kaikilla muilla elämän saroilla se vähenee vähenemistään.

Olen varmaankin sanonut jo aikaisemmin kaiken, mitä tästä kehityksestä ajattelen, mutta toistan nyt edelleen, että yksilö tarvitsee henkilötietoturvaa pääasiassa vain hallintoa vastaan, eikä juuri millään muulla areenalla muutamia poikkeustapauksia lukuunottamatta. Valitettavasti kehitys menee aivan päinvastoin.

Pienenä yksilönä tietenkin on mukavaa kieltää omia henkilötietojaan siellä ja täällä, mutta tällöin ei nähdä metsää puilta siinä suuressa kehityksessä joka monopolisoi henkilötiedot viranomaisten ja hallinnon mielivallan käyttöön. Kaikessa tässä sukutukimus on pieni kivi kehityksen rattaissa, enkä juuri enää jaksa intoilla sen takia suuremmalti.

Joka tapauksessa kiitos tuosta uutisvinkistä.

PS: Tuon uutisen utopia omien henkilötietojen hallitsemisesta verkossa on toki kaunis unelma.