PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Lars Bock ja Karin Beurraeus - linkki?


Heikki Jokipii
23.01.12, 19:51
Löysin Ylioppilasmatrikkelista tällaisen ”langanpään”. Ehkä.

Harvialan vouti Lars Jonasson Bock oli kuollut (ennen 1659) ja hänen leskensä Katarina Jakobsdotter oli mennyt uudelleen naimisiin professori Axel Kempen kanssa (http://www.helsinki.fi/ylioppilasmatrikkeli/henkilo.php?id=168).

Josta tuli siis Katariinan (ja Larsin) kahdelle lapselle, Lars (Bock, myös Bockius) ja Katariinalle, isäpuoli.

Kempen kohdalla kerrotaan, että:

”(Professoren Höglärde Mag: Axelius Kempe inlade Wälborne H:r Landzhöfdingens Vicarij immission opå Sahl. Wälb:gh Fru Carin Burræus Erfwingars godz här i Reeso Sochn och Pilkola sampt Mellikälä byar belägne, hwilka honom för hans af sine Stiufbarns medell giorde försträckning, som är 2000 D:r Km:t immitterade äro at få niuta deras räntor in till des bem:e capitahl medh sit interesse fulleligen betalt blif:r), Ylim. käräjät Janakkalassa 30.8.1675” f. 74–76vMistä tässä on kyse, en ole ihan varma. Mutta jotain hallintaoikeutta (immission) siirretään, asiaan liittyy eräänlainen velkajärjestely (försträckning) ja eikö ole niin, että professori toimii lapsipuolensa edustajana (medell)? Ja toisena osapuolena on Karin Beurraeusin perikunta.

Karin Beurraeus oli neiti-ihminen ja kuollut v. 1668, sanoo Elgenstierna - vaikka tuossa kyllä sanotaan ”Fru”.

Mikä yhteys voisi olla hänellä ja Lars Bockilla?

Oletan, että yhteys (jos sellainen on) on hänen kauttaan, koska professori edustaa lapsipuoltaan, ei vaimoaan (joka oli tiettävästi tuolloin yhä hengissä).

Vai onko tuo vain jonkinlainen kauppa, hiukan erikoisin järjestelyin?

Ingeborg Palmén
23.01.12, 23:37
En usko, että tässä välttämättä ole mikään sukulaisuussuhde; Kempe on antanut lainaksi lapsipuolena varoja joko Carinille tai kuolinpesälle ja saanut vakuudeksi main. tilojen tulot, kunnes pääoma on maksettu.
Sivuhuomio, voihan niitä Carin Burraeus nimisiä olla useampiakin.
Terveisin Ingeborg

Heikki Jokipii
24.01.12, 19:02
Noin taitaa olla. Toisesta kohtaa Ylioppilasmatrikkelista selviää, että Katarina Jakobintytär on lainannut - panttia vastaan - eräälle aateliselle. Eli perhe oli ilmeisesti varakas, ja sijoitti omaisuuttaan näin.

Mutta kun tämän "triidin" aloitin, niin kysynpä nyt yleisesti, mitä muuta tietoa meillä on tuosta pariskunnasta, Lars Jonaksenpoika Bockista ja Katarina Jakobintyttärestä.