PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Syntymäpäivä kastepäivän jälkeen


kkylakos
20.01.12, 09:39
Kuuntelin eilen skotlantilaista sukututkimusohjelmaa Digging up you roots. Siinä todettiin toisinaan löytyvän tapauksia, joissa lapsen kastepäivä oli ennen syntymäpäivää. Kuullostaa omituiselta, mutta selitys piilee siinä, että paikallisessa käytännössä lapsi kiikutettiin kyllä vauhdikkaasti kastettavaksi, mutta kiireettömämmin maallisten viranomaisten eteen rekisteröitäväksi. Siellä oli sitten kiusauksena valehdella syntymäpäivä, ettei joutunut maksamaan sakkoja viivyttelystään.

Oudotkin asiat ovat selitettävissä eikä paperille kirjattu ole aina (koko) totuus.

Julle
20.01.12, 13:51
< Siinä todettiin toisinaan löytyvän tapauksia, joissa lapsen kastepäivä oli ennen syntymäpäivää. Kuullostaa omituiselta, mutta ... >

Näitähän on lukuisasti myös HisKissä sekä syntyneissä että haudatuissa!
Luonnollisin selitys lienee kuitenkin hajamielisyys. Sarakkeisiin on kirjoitettu päiväykset toisin päin kuin pitäisi tai kopiointivirhe - joskus jopa vuosilukukin on mennyt pieleen, kuten se vuodenvaihteessa voi lipsahtaa!

Tutkimisiin

kkylakos
20.01.12, 14:11
Suomalaisissa kaste- ja hautauslistauksissa on kyse yhdestä ja samasta asiakirjasta eöli siinä mielessä eri juttu. Ei kylläkään aina sekään suoraviivainen, jos syntymän&kasteen tai kuoleman&hautauksen välillä on kuukausi ehtinyt vaihtumaan. Tuijottelin tällä viikolla yhtä hautausaukeamaa pitkän aikaa, vedin johtopäätöksen ja löysin sitten yhdeltä verkkosivulta täysin päinvastaisen tulkinnan siitä koskiko kuukausiotsikko kuolemaa vai hautausta.