PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Mistä lisätietoa kuolemasta väkivallan uhrina?


katsu74
15.01.12, 14:39
Esi-isäni Matts Kemppainen on ilmeisesti kuollut väkivallan uhrina Viitasaarella 1775. Mistähän voisin etsiä lisätietoa tapahtuneesta ja kenties syistä?

Heljä Habermann
15.01.12, 16:22
Hei,

Hiskin mukaan Viitasaaren Taimoniemellä kuoli 22.9.1775 bondson Mats Kempain (37) 'ihjälslagen af våda af dess farbror Påhl Kemppainen'.

Juha
15.01.12, 17:17
Tuon vuoden käräjien pöytäkirjoista löytyy sitten varmasti seikkaperäiset selostukset miksi, missä ja miten.

En tunne aluetta, joten en tiedä miten hyvin ao. materiaalit ovat tallella.


Juha

katsu74
15.01.12, 17:37
Harmi kun ruotsinkielentaito on niin kehno. Mutta täytyy yrittää katsella löytyykö pöytäkirjoja.

Henkilö on oikea. Eli isoisä on lyönyt kuoliaaksi? Ei kovin mieltäylentävä tieto, mutta kiitoksia.

Matti Lund
15.01.12, 17:42
Tuon vuoden käräjien pöytäkirjoista löytyy sitten varmasti seikkaperäiset selostukset miksi, missä ja miten.

En tunne aluetta, joten en tiedä miten hyvin ao. materiaalit ovat tallella.


Juha

Aika pintapuolisesti tunnen minäkin. Joitakin tuon alueen tuomiokirjarullia ja perukirjarullia olen kyllä käynyt joskus läpi, mutta en juuri tätä vuotta.

Kun kysymyksessä on kuolinsyyn kirjauksen perusteella nähtävästikin miestappo, niin asiaahan on puitu kaikissa oikeusasteissa, mutta tältä vuodelta saattavat ylempien oikeusasteitten pöytäkirjat olla tuhoutuneita, joten todennäköisesti tapausten kulku selviää vain vuosien 1775 ja 1776 ko. kihlakunnankäräjien pöytäkirjoista.


Jos asut Jyväskylän tai Vaasan arkistojen läheisyydessä, pääset tutkimaan ko. rullia niissä. Muussa tapauksessa, ellet asu Helsingin lähistöllä, Sinun pitää selvittää arkistoluetteloista vuosien 1775 ja 1776 Viitasaaren käräjäniteitten rullat ja tilattava ne KA:sta kaukolainana lähimpään ulottuvillasi olevaan toimipisteeseen.


Huomioi selaillessasi, että tätä tapausta varten on saatettu kutsua hyvin nopeasti erikseen välikäräjät (jopa vain muutamia päiviä tapauksen jälkeen), joilla on ehkä yksinomaan käsitelty vain tätä tappoa.

Rullien alussa tai lopussa on käräjien sisällysluettelot sivunumeroineen, joten ne kannattaa ensin huolella käydä läpi, jottei hukkaa tutkittavana olevia käräjiä.

Elleivät rahkeesi riitä sotkuisen vanhan ruotsin arkistotekstin tulkintaan, Sinun kannattaa ottaa ko. asiakirjoista (tapaustahan on voitu käsitellä useammilla käräjilläkin) kuvat esim. digitaalikameralla (tai toimipaikan skannerilla) ja pyytää jotakuta ne Sinulle tulkitsemaan.


terv Matti Lund

Essimi
15.01.12, 17:56
Eli isoisä on lyönyt kuoliaaksi?

Oikeammin setä, farbror = isän veli.

katsu74
15.01.12, 18:24
Kyllä asun Jyväskylän lähellä ja olen menossa arkistoon lähiaikoina muissa asioissa, täytyypä sitten katsoa selviääkö tämä. Minulle on vielä kaikki muut asiakirjat kuin kirkonkirjat aika vieraita.

Kiitos myös Essimille tarkennuksesta, setähän se olikin...