PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Hollywoodin tähtipariskunta osallistui sukututkimukseen - ikävä yllätys odotti!


Juha
14.01.12, 13:27
Liki 25 vuotta naimisissa olleet Kevin Bacon ja Kyra Sedwick kokivat ikävän yllätyksen amerikkalaisen Finding Your Roots -ohjelman kuvauksissa.
Pariskunta, jolla on kaksi yhteistä lasta, osallistui ohjelmaan, jossa selvitetään ihmisten sukujuuria. Sukututkija Henry Louis Gatesin Jr:n juontamassa ohjelmassa tutkitaan osallistujien sukupuita, ja tällä kertaa julkkisvieraat kuulivat ei niin mairittelevia tietoja omista taustoistaan.
Tutkimuksen päätteeksi Hollywoodin ihanneparina pidetyt näyttelijät saivat tietää olevansa serkuksia, jonka lisäksi he ovat entisten orjanomistajien jälkeläisiä. Baconin ja Sedwickin kerrotaan olevan yllättyneitä ja pettyineitä kuulemistaan tiedoista.


Lähde; Nelosen Uutiset

Laardi
14.01.12, 13:32
Kuinka monensia serkkuja?

Juha
14.01.12, 13:35
Of the surprising discovery in the Bacon-Sedgwick families the historian (Mr. Gates) explained, "It turns out they share two things -- they both are descendants from people who owned slaves, and they are indeed distant cousins."



Joten eipä tuossa sen kummemmin kerrota ja Nelosen "toimittaja" on tietysti kääntänyt asian turhan yksioikoisesti lukematta alkuperäisen tarinan sisältöä


Juha

JHissa
14.01.12, 15:39
http://www.huffingtonpost.com/megan-smolenyak-smolenyak/6-degrees-of-separation-k_b_900707.html
Kyra and her husband, Kevin Bacon, are 10th cousins once removed.

Juha
14.01.12, 16:22
No niin, tuolla perusteella puolet suomalaisista voisi räjäytellä vastaavia otsikoita.

Kiitos tarkennuksesta.


Viihdettähän tämä on



Juha

Sami Lehtonen
14.01.12, 19:17
Amerikkalaiset tuntuvat olevan juuri niitä, jotka kaikkein vähiten tuntevat omaa historiaansa. Pari anekdoottia:

1. Miksi kutsutaan amerikkalaista, jolla ei ole eurooppalaisia sukujuuria? - Amerikan alkuasukkaaksi (ent. amerikanintiaani, Native American)

2. Miksi kutsutaan amerikkalaista, jonka esivanhemmissa ei todennäköisesti ole orjanomistajia? - afroamerikkalaiseksi (African American)

Poikkeuksen jälkimmäiseen tekee tietysti vasta 1900-luvulla amerikkaan muuttaneet eurooppalaiset. Periaatteessa myös jokin pitempään amerikassa asunut, mutta varattomampi suku on kenties joutunut tyytymään orjattomaan elämään. Sen verran nopeasti esivanhempien määrä sukupolvissa taaksepäin mentäessä kyllä kasvaa, että koko lailla monelta useamman polven amerikkalaiselta orjat tai niiden omistaminen - ja tietysti muukin sikäläinen historia - tulee väkisinkin vastaan.

Heikki Jokipii
12.02.12, 07:13
Vexi Salmi yllättyi jo siitä, että hänellä oli pohjalaiset sukujuuret - kun oli kertomansa mukaan aina pilkannut pohjalaista uhoamista.

Asia selvisi telkkarin "Kuka oikein olet" -ohjelmassa.

Jossa ohjelmassa muuten selattiin alkuperäisiä kirkonkirjoja! Yli 10 vuotta sukututkimusta harrastaneena en ole ikinä nähnyt alkuperäistä kirkonkirjaa saati sellaiseen koskenut ...

Heikki Jokipii
12.02.12, 07:22
No niin, tuolla perusteella puolet suomalaisista voisi räjäytellä vastaavia otsikoita

Minun arvioni on, että 99%. :)

Hannu Numminen
12.02.12, 20:13
Jossa ohjelmassa muuten selattiin alkuperäisiä kirkonkirjoja! Yli 10 vuotta sukututkimusta harrastaneena en ole ikinä nähnyt alkuperäistä kirkonkirjaa saati sellaiseen koskenut ...

Minäpä olen nähnyt alkuperäisen kirkonkirjan, mutta en tietenkään ole päässyt sellaista koskemaan. Televisio-ohjelmaan tulevat julkkikset ovatkin erikseen...

Siispä vinkki kaikille sukututkijoille: tule julkimoksi, niin sukututkimus helpottuu. ;)

Juha
12.02.12, 20:26
Olen viimeksi selannut ihkaoikeita rippikirjoja Karjalohjan ja Kiskon kirkkoherranvirastoissa joskus vuosina 1989-1992. Aivan tarkkaa aikaa en enää muista.

Mitään muita sääntöjä ei ollut kuin valokuvauskielto - aikana ennen digikameroita tämän rikkominen olisi ollutkin hankalaa. Myöskään valokopioita en saanut - se oli tietenkin ymmärrettävää nidoksen luonteen huomioonottaen.

Karjaan kirkkoherranvirastossa pääsin vielä 1990-luvun puolivälissä selaamaan koko arkistoa täysin vapaasti. Siellä olikin kaikkea todella kiinnostavaa 1700-luvulta lähtien - tosin suurin osa puhtaaksikirjoitettuina kopioina.


Juha

JaskaS
12.02.12, 20:54
Alkuperäisiä kirkonkirjoja katselin vuonna 2004 Muurlassa seuratessani erään sukulaisperheen kohtaloa. Syynä oli se, että mikrokorttikoneelle ei ollut sopivaa tilaa. Ystävällinen virkailija käänsi sivut toisensa perään eteeni ja kopioin tarvitsemani tiedot. Lopuksi pyysin vielä nähdä merkinnät itsestäni, kun olin siellä asunut 50-luvulla. Oikein näyttivät olleen :D:

:) Jaska

Matti Lund
13.02.12, 00:15
Vexi Salmi yllättyi jo siitä, että hänellä oli pohjalaiset sukujuuret - kun oli kertomansa mukaan aina pilkannut pohjalaista uhoamista.

Asia selvisi telkkarin "Kuka oikein olet" -ohjelmassa.

Jossa ohjelmassa muuten selattiin alkuperäisiä kirkonkirjoja! Yli 10 vuotta sukututkimusta harrastaneena en ole ikinä nähnyt alkuperäistä kirkonkirjaa saati sellaiseen koskenut ...


Kyllä niitä joutui vielä 80 -luvulla silloin tällöin käyttämään, kun kaikki seurakunnat eivät vielä olleet vieneet kirkonkirjoja mikrokorteille ja olen joutunut muutaman kerran 90 -luvun alkupuolella käyttämään.

80 -luvulla oli kyllä ihan täydellinen tutkimisen vapaus pää- ja historiakirjoihin paria seurakuntaa lukuunottamatta.


Itse en ole yrittänyt pyytää sellaisista isoista niteistä valokopioita, mutta kyllä olen 80 -luvulla mm. saanut eräältä kolleegalta paksun nipun kirkonkirjojen valokopioita, tosin kysymyksessä oli lähinnä pitäjänkokousten pöytäkirjoja, eli nide on pienikokoisempi kuin rippikirjaniteet.

Itse en ole seurannut ko. ohjelmaa, kuin yhden kerran, kun vaimoni oli katsonut ohjelman Teija Sopasesta ja sanoi, että se oli kiinnostava.

Katsoin sen uusinnan lähtökohtaisesti sillä silmällä, että mikä siinä olisi voinut vaimoani niin kiinnostaa, että hän kehoitti minuakin sen katsomaan? - Ehkä häntäkin kiinnosti siinä vain vastikään edesmenneen Teijan eläväiset reaktiot, eli se, miten Teija suhtautui esivanhemmistaan kaivettuihin tietoihin, esimerkiksi hänen isoisänsä kuolinilmoitukseen sanomalehdessä?

Ja yleensä ottaen Teijahan oli luonnollisen supermiellyttävästi esiintynyt ihminen, jonka esiintyminen ei ollut kuitenkaan yliampuvaa, mutta lienee aiheuttanut kivikasvoisessa suomalaisessa katsojakunnassa yliampuvia sympatiareaktioita, eli ehkä pieniä suupielen värähtelyjä ja silmänsiristelyjä muuten elottomissa olohuoneitten pokerinaamakasvoissa?


terv Matti Lund