PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Tykistöä Viaporissa ja Laitilassakin?


Hannu Numminen
08.01.12, 16:21
Tässä on oikeastaan kaksi kysymystä. Aloitan uudemmasta päästä, Viaporin tykistöseurakunnasta. Mistäköhän siitä löytäisi tietoja?

Hiskissä näyttää olevan Viaporin tykistöseurakunnan syntyneiden luettelo vuosilta 1779-1808 ja sieltä löytyy mm. ”Artill: Sal: Backman”, joka ajankohdan puolesta voisi olla iiiiii:n veli Salomon Adaminpoika Backman. 6.4.1782 syntynyt Salomon lähti Laitilasta Vesilahdelle 1802 ja hukkasin hänet Vesilahdelle. Hiskistä löytyi siis tämä rivi:

Syntynyt Kastettu Kylä Talo Isä Äiti Lapsi
20.4.1807 20.4.1807 Artill: Sal: Backman. Joh:a Munter 22 år Johanna Sophia.

(Laitilan Salomonin isä-Adam oli hänkin välillä tykistössä, mutta palaan häneen hieman alempana.)

SSS-korteillakin on Viaporin tykistösrk -aiheista tietoa, mutta minulle on kerrottu, ettei niissä ole kuin tuo em. syntyneiden luettelo. Onko näin?

Suomen sodan jälkeen tykistösrk:n miehet taisivat hajaantua kuka kunnekin eli yhtä tiettyä miestä voi olla vähän vaikea löytää. Onko kukaan sattunut törmäämään Salomon Backmaniin?


Salomonin isä-Adam oli siis hänkin välillä tykistössä, joten nyt seuraa kysymys numero 2:

Ensin vähän johdantoa: Adam Backman (sukunimi periytyi hänen rakuuna-isältään) muutti Mynämäestä Laitilankylään pitäjänräätäliksi 1770, kunnes muutti 1775 Raumalle ja luultavasti sieltä Helsinkiin. Adam palasi Laitilaan 1777, jolloin hänestä olettaakseni tuli värvätty sotilas tykistön sotamiehenä (eri rippikirjoissa lukee wärfde soldaten, handtlangare, artilleri karl). Viimeistään vuodesta 1782 kuolemaansa asti vuonna 1809 hän oli Vidilän kylässä räätälinä. Laitilan rippikirjoissa ei ole vuoden 1777 jälkeen mainintaa muutosta.

Adam näyttää asuneen vuoden 1777 jälkeen jatkuvasti Laitilassa. Olen kuullut, että autonomian aikana Laitilassa olisi ollut tykistöä, mutta oliko siellä sellaista jo Ruotsin vallan aikaan? Mistä löytyisi tuosta tietoa?

Timo Verho
08.01.12, 18:08
Handtlangare oli armeijan sisäänostaja, siis tässä tapauksessa tykistön ostaja. Tykistö tarvitsi myös esim. heinää hevosilleen ja sitä ei voinut ostaa kaupungeista, vaan se oli etsittävä maaseudulta. Siksi sisäänostajat useimmiten asuivat maaseudulla. Handslangareita on muuten tutkittu yllättävän vähän.
Nykyisinhän hanslankari tarkoittaa jonkinlaista kouluttamatonta apumiestä.
Timo Verho

Hannu Numminen
08.01.12, 18:33
Niin se vain on, että joka päivä oppii jotain uutta. Handtlangaren merkitys sisäänostajana oli minulle aivan uutta. Kiitos, Timo!

Kun kerran armeija käytti rahaa ostoihin, kai ostot myös kirjattiin jonnekin. Löytyvätkö nuo merkinnät jostakin päin sotilasrullia? Eikä kai sisäänostajakaan aivan pelkästä ystävyydestä toiminut vaan varmaan sai jotain korvausta. Mistä tiedot löytyvät?