Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Lainhuuto
Paimion historia -teoksessa mainitaan Pakurlan tilaan liittyen, että se "lainhuudatettiin Paimion kirkolle 1742, mutta pysyi kuitenkin suvussa, sillä sen seuraava omistaja oli Erkki Jaakonpoika".
Mitäköhän tällä tarkoitetaan? Eikö lainhuuto kuitenkin tarkoita aina (ja jo silloin 1700-luvulla) omistusoikeuden vaihdosta?
Jouni
Leo Suomaa
05.01.12, 11:37
Lyhyesti sanottuna laissa eli käräjissä huudattaminen tarkoitti, että kiinteistön kauppa, vaihto tai lahja laillistettiin. Taustalla oli vanha sukulaisten oikeus määräajan kuluessa sukulunastaa myyty kiinteistö takaisin suvulle. Jotta se olisi ollut mahdollista, kaupasta piti sopivalla tavalla tiedottaa eli se piti "huudattaa" laissa eli käräjillä. Kysymyksessä mainittuna aikana olivat jo voimassa vuoden 1734 lain maakaaren tätä koskevat säännökset.
1.§. Jos jocu myy maans maalla; nijn pitä ostajan Oikeuden edes, sijnä kihlacunnasa cuin maa on, näyttämän cauppa-kirjans, ja maan julkisesti cuulutta andaman, colmesa yhteisesä Käräjäsä. Jos ei sen maan päälle puhuta yön ja wuoden sisällä, colmannen cuulutuxen jälken; eli sijnä Käräjäsä, cuin colmas cuulutus tapahtu, sijnä maanpaicasa, josa ainoastans yxi Käräjä wuodesa pidetän; nijn andacon Kihlacunnan Tuomari sen päälle kijnne-kirjan, nimens, kihlacunnan ja oman sinettins canssa. Jos se cuin myyty on, macaa usiammasa Kihlacunnasa; nijn pitä cukin cuulutettaman oikiasa Kihlacunnan Käräjäsä, ja kijnnekirja sen päälle otettaman: Kirjoitettacon myös kijnnekirja kihlacunnan tuomio-kirjaan sisälle.
http://agricola.utu.fi/hist/kktk/lait/1734/l175907.html
Leo Suomaa
05.01.12, 11:46
V. Lucu. Cuinga maa maalla / huonet / cartano ja tontti caupungisa / mahta tacaisin pericundaan lunastettaa.
http://agricola.utu.fi/hist/kktk/lait/1734/l175907.html
eeva häkkinen
05.01.12, 12:11
Lainhuuto ei vielä tarkoita omistusoikeuden muutosta, niinkuin edellä on käynyt ilmi, lainhuudatusten tarkoituksena oli julkistaa aiottu omistuksen vaihdos jotta "se tai ne jotka katsovat itsellään olevan paremman oikeuden" voivat halutessaan riitauttaa kaupan, lahjan tai millä tavoin kiinteä omaisuus olikaan vaihtamassa omistajaa. Ensimmäinen lainhuuto kuulutettiin kaikissa kihlakunnan kirkoissa ja vasta, jos kolmas lainhuuto oli sujunut ilman määräajassa esitettyjä valituksia, sai hakija kiinnekirjan, usein vielä samoilla käräjillä kolmannen lainhuudon kanssa. Kiinnekirja oli se varsinainen omistusoikeuden vahvistus. Olisikohan tässä tapauksessa esitetty sukulunastusvaatimus (bördstalan)?
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.