PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : SLS julkaissut kartanotietokannan


kkylakos
03.01.12, 12:40
SLS on julkaissut tietokannan Herrgårdar, jonka pitäisi palvella historiantutkijoita ja sukututkijoitakin. Toistaiseksi mukana 85 kartanoa, enkä itse saanut arvottua ulos kuin tiedot yhden kartanon arkiston sijainnista. Luvataan täydentyvän.
http://www.sls.fi/doc.php?category=2&docid=823

Leo Suomaa
04.01.12, 09:42
Joitakin kartanoita on mainittu myös http://sukutilat.sarka.fi/ Esimerkiksi Padasjoen kartanoista löytyy tietoja tästä hakemistosta. Toinen kysymys on sitten se, mitä kartanolla kulloinkin tarkoitetaan.

Uuno Pulkkila on Padasjoen historiassaan tullut tulokseen, että Padasjoen kartanot olivat Nyystölän Verho (tai Verho-Turva), Vesijaon säteri (tai Skyttä-Hokka-Pelli), Kasiniemen rälssi (eli Ansion kartano) sekä Jokioisten kylän Saksalan kartano ja Alhon yksinäissäteri. Esimerkiksi upseereiden sotilasvirkataloja (mm. Maakesken Anttila, Jokioisten Brusila, Osoilan Kartano) taikka kirkonkylän tai Maakesken pappiloita hän ei ole kartanoiksi katsonut. Kansa puhuu myös Kellosalmen ja Kauratteen kartanoista. Hinttolan kylässä on myös talonpoikaistalo, jonka nimi on Kartano.

Pulkkila toteaa (s. 466) A. Th. Böökiin viitaten Padasjoen eräiden kartanoiden suvuista: ”Vesijaon Brummerit ja Pfalerit olivat avioituneet Horn-sukuun. Brummer-suku ja Verhon-Alhon Forssellit olivat kaikki kietoutuneet samaan sukuun.”

K.V. Kaukovalta on Hämeen läänin historiassaan (I osa, s. 27) omana kantanaan todennut: "Padasjoella oli Ansion, Kellosalmen, Saksalan, Mikkolan ja Verhon kartanot huomattavia."