PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Sotilaan v:mo Vehmaan Hermulassa


Pekka Hiltunen
01.01.12, 22:16
Vehmaan Hermulassa oli sotilaana 1700-luvun alkupuolella Simon Gunnemark, jonka kuollessa 1744 näyttää hänen sijalleen tulleen Jacob-niminen sotilas, joka ensin käyttää Gunnemark-nimeä, mutta jolla myöhemmin nähdään Giers-nimi. Jacob Giersin, jonka syntymävuosi rk:sta lasketun iän mukaan on noin 1718, 1. vaimo Lena Larsdotter kuoli 1754 ja 2. vaimoksi tuli leskelle Maria Johansdotter. Jacobin ja Lenan poika näyttäisi olleen Friedrich Jacobsson, joka palveli Hermulassa renkinä Jacob Giersin uudelleen avioitumisen jälkeen. Jacobin ja Lena Larsintyttären muita lapsia näyttävät olleen Johan, Lena, Hedvig ja Anders (s. 22.11.1752 Isohermulan torppa), kun esikoinen Fredrich oli syntynyt 1742 samassa paikassa. Fredrich Jacobsson ryhtyy myöhemmin sotilaaksi ja käyttää Hertman-nimeä, joka on voitu muodostaa kotitalosta Hermulahdella. Kuitenkin näkyy rk:ssa 1776-81 sukunimenä olevan "Hinkman", "f i Isohermulax torp".
Fedrik Jacobinpoika Hertmanin vaimoksi tuli 21.10.1764 Catharina Johansdotter, jolla myöhemmin nähdään rk:ssa syntymäaikana 8.11.1734. Vehmaan rippikirjojen ikämerkinnät tukevat sitä, että vaimo on ollut miestään 7-8 v vanhempi. Catharinan kotipaikaksi on vihittäessä kirjattu Viiainen, mutta vihkimisen ajankohdan tiedot Vehmaan rippikirjasta puuttuvat eikä Catharinaa Viiaisista löydy ennen eikä jälkeen vihkimisajan.Vehmaan rk:ssa 1776-81 on Caisan kohdalle kirjattu "föd i Virmo". Mynämäen kastettujen kirjassa on kuitenkin aukko juuri Caisan syntymän 1734 aikoihin.

Fredrikin ja Kaisan lapsia:
1. Lisa, s 28.6.1764 (siis 4 kk ennen vanhempiensa avioliittoa), k 1775. Kummit sotilas Jacob Girs ja v:mo Lena Jacobsdotter; torppari Matts Johansson ja v:mo Maria Andersdotter.
2. Johan, s 6.8.1768. Kummit lampuoti Jacob Jacobsson ja v:mo Maria Johansdotter; torppari Erich Erichsson ja v:mo Anna Johansdotter.
3. Anna, s 25.10.1770. Kummit lampuoti Henrik Mattsson ja v:mo Caisa Simonsdotter; kutoja Clas Hinsberg ja v:mo Walborg Mårtensdotter.
4. Sara, s 14.3.1773. Kummit vanha isäntä Matts Johansson ja v:mo Anna Simonsdotter; nuori isäntä Henrik Mattsson ja Caisa Simonsdotter.

Vehmaan Lahdingon Torkkilassa oli sotilas Johan Jacobsson ja tällä ja vaimollaan Marget Jacobintyttärellä tytär Carin. Edeltäneen sotilaan merkinnät päättyvät 1737, kun Johan Jacobssonin ja vaimon alkavat 1740 ja pättyvät 1742. "Flicka" Carinilla on vanhempi (?) veli, "gosse" Simon Johansson. En tiedä liittyykö tämä sotilas etsimääni Catharinaan. Olen pyrkinyt etsimään Caisaa Mynämäen rippikirjasta syntymäaikasaraketta "oikolukemalla" ilman tulosta. Rk 1736-1744 on vielä käymättä läpi, koska syntymäaikoja ei siihen ole systemaattisesti kirjattu. Toisaalta Mynämäkeen kuului myös Karjalan kappeliseurakunta eikä sen rippikirjoissa syntymäaikoja näy.

Mainittakoon vielä, että Sara Fredrikintyttären puolisoksi tuli aikoinaan Askaisten Kaukoisten Maurlan Johan Henrikinpojan ja Askaisten Vilusta olleen Maria Simonintyttären poika, sotilas Matts Krigsman, ja että Matts Krigsmanin vävy puolestaan taas oli Vehmaan Kuulilan isännän ja Tarvolasta Kuulilaan tulleen vaimonsa poika Johani Henrikinpoika.

Onkohan jolla kulla havaintoja Catharinasta tai hänen sukulaisistaan Mynämäellä tai muualla?

PH