PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Crescent - aurinkolaiva?


HMe
25.11.11, 17:52
Olen usein ihmetellyt miksi klassisessa heraldiikassa crescent/kuu on aina
asennossa jossa sitä ei koskaan näe taivaalla. Syy voisi olla taiteellinen tietenkin. Mutta koska mannermaisessa heraldiikassa löytyy myöskin crescenttiä joka vastaa käsitystä nousevasta kuusta en itse pidä taiteellisuus aspektia vedenpitävänä.

Mieleen tuli itse asiassa muinainen egypti ja ajatus että jospa klassinen crescent onkin alkuaan ns. aurinkolaiva (sun-ship-boat-barque...) ideaa.

Aurinkolaiva ajatus on ollut euroopassa jo yli 3000 vuotta sitten, joten on mahdollista että se olisi mahdollisesti siirtynyt jotenkin heraldiikkaan.
http://www.youtube.com/watch?v=qkw_BiC9wQE

aaaalto
27.11.11, 12:49
Sama Kuu näkyy eri asennoissa eri leveyspiireillä. Kuun kallistuskulma vaihtelee samallakin paikalla vuodenaikojen mukaan.

Kääntöpiirien välisellä alueella, esimerkiksi muinaisen Egyptin Abu Simbelissä, Kuu näkyy aika ajoin täysin "veneenä".

Katso esimerkiksi Wikipedia (http://http://fi.wikipedia.org/wiki/Kuun_vaiheet) ja Cornellin yliopisto (http://curious.astro.cornell.edu/question.php?number=393). Jälkimmäisen sivun muuten havainnollisessa kuvassa taitavat kyllä kesä ja talvi olla väärinpäin.

HMe
28.11.11, 13:07
Jos tarkastelee asiaa maantieteellisestä näkökulmasti niin
silloin "veneen muotoisen crescentin" heraldiikkaan toivat ilmeisimmin
ristiretkeläiset eräänlaisena "matkamuistona".