PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : heraldiikka, crescent variaatiot


HMe
20.11.11, 09:08
Nousevan kuun (crescent) merkki/symboli ei ole sinänsä harvinaisuus keskiajan heraldiikassa. Kasvokuu on jo vähän harvinaisempi ja muut variantit vieläkin harvinaisempia.

Tässä sukulinjassa on kuljetettu aika erikoista crescenttiä jonka sisältöä olen usein pyrkinyt arvaamaan, jos se nyt ylipäätään on "lukukelpoinen".

Kutsuisin sitä "hilparin teräksi". Toistaiseksi en ole löytänyt sille termiä heraldiikassa, enkä myöskää muita esimerkkejä ennen 1900-lukua.

Olin hyvin yllättynyt kun löysin vastaavanlaisen kuvion Svetitshovelin katetraalista, vaikka ei sillä sinänsä ole mitään tekemistä se paikan kanssa. http://www.youtube.com/watch?v=ePoEl6HijgA Kuva löytyy 2:00 min kohdalta.

Tuon videon avittamana voisin ajatella, että kyseessä voisi olla vaa'an ja kuun ideoiden yhdistelmä ja että sitä on ehkä sovellettu myös heraldiikassa. Katedraalissa tuo kuvio on esitetty eläinradan ympyrässä.


t.HM