PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Senaattori Victor Bernhard Hedlund


Heikki Jokipii
17.11.11, 18:27
Täten ja tässä alistan Suku Forumin jäsenten vertaisarviointiin tämän pikku artikkelini

Senaattori Victor Hedlundin sukutausta (http://jokiheik.tripod.com/Victor_Hedlund.htm)

(Pitkään asiaa mietittyäni päätin, että haluan julkistaa sen juuri näin. Ja juuri tällaisena.)

Giösling
18.11.11, 10:01
Kiinnitin huomiotani tässä mielenkiintoisessa artikkelissa mm. Lovisa Weissiin, joka voisi mahdollisesti olla yhdenmukainen Viipurissa 17.4.1824 syntyneen Carl Johan Weissin ja Sara Elisabet Lindqvistin tyttären kanssa.

Carl Johan Weiss oli syntynyt Iitin Koskenniskan sahalla ja toimi kirjurina mm. Forsbyn ruukissa Pernajassa.

Carl Johanin vanhemmat puolestaan olivat Carl Henrik Weiss, kersantti ja Myrskylän kartanon inspehtoori ja Catharina Wester.

Weiss-suvun kantaisäksi olen merkinnyt Lapinjärvellä kersanttina vaikuttaneen Gustav Jean Weissin, joka oli aviossa Catharina Giöslingin kanssa. Weiss-suvusta on julkaistu myös Genos-artikkeli.

Lovisa-etunimenä esiintyy niin ikään Carl Johanin sisarella, Catharina Lovisa Weissillä, joka nai 8.8.1825 Iitissä David Grenmanin (vanhemmat Casper Grenman ja Lovisa Ulrika Fredriksdr Jönsberg, vrt. Rike-keskusteluketju Uusimaa-osiossa).

Gustava Villhelmina Manecken 1. puoliso liittyy hänkin samaan lapinjärveläiseen sukuryppääseen. Magnus Wilhelm Westman oli syntynyt tässä pitäjässä ja polveutunee (en ole varmistanut) Westman-Gudzeus-parista.

Heikki Jokipii
18.11.11, 21:09
Kiinnitin huomiotani tässä mielenkiintoisessa artikkelissa mm. Lovisa Weissiin, joka voisi mahdollisesti olla yhdenmukainen Viipurissa 17.4.1824 syntyneen Carl Johan Weissin ja Sara Elisabet Lindqvistin tyttären kanssa.

Näin minäkin uskon, vaikka tässä rippikirjassa (http://www.digiarkisto.org/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/suomen_kaarti/rippikirja_1849-1856_es160/44.htm) syntymäpaikaksi onkin merkitty Heinola. Hän ja hänen vanhempansa näyttävät muuttaneen Heinolaan viimeistään v. 1831, jolloin perheeseen syntyy tytär Wendla (Hiski). Siitä lienee syntynyt tuo virhe.

Olin kyllä selvittänytkin sen, mutta en sitten kaikkea tietoa tuohon artikkeliin ahtanut, yritin pysyä otsikon "Senaattori Victor Hedlundin sukutausta" alla. Yritetäänkö yhä pysyä - eli jos Weisseista tms. on lisää, uusi ketju, jooko? :)


***

Hedlundista. Vaikka Viktor Hedlund ei ehkä koskaan tavannut isäänsä (emme toki tiedä), tämä oli melko varmasti sotilas (ja ehkä hänen äitinsä lopulta kertoikin tästä isästä Viktorille). Samoin oli hänen enonsa, ja hänen molemmat adoptioisänsä (Johan Hedlundkin jonkin aikaa). Myös sosiaalinen isoveli lähti sotilasmuusikoksi. Perheessä ja suvussa oli selvä sotilasperinne, vaikka se varmaan välittyikin paljolti naisten, äitien välityksellä. Luultavasti Viktor Hedlund myös oli tämän perinteen sisäistänyt, ja kadettikoulu ja sotilasura oli hänen omakin valintansa. Eli tässäkin sukutaustalla oli merkitystä, vaikka sitä selvää ja perinteistä (tai perinteisesti ajateltua) isän vaikutusta ei varsinaisesti (luultavasti) ollutkaan.

Artikkelillani halusin korostaa, että myös ”isättömällä”, yksinhuoltajan lapsella, on sukutausta.

Heikki Jokipii
12.11.19, 08:53
Viktor Hedlundista löytyi Mannerheimin nuoruutta käsittelevästä Teemu Keskisarjan kirjasta "Hulttio" tieto. että hän oli, silloin kapteenina, juuri se upseeri (opettaja) joka käräyttti Mannerheimin "omalta lomaltaan" eli pinnauksesta Kadettikoulussa (huomasi manttelimytyn jne.). Joka tapaus johti Mannerheimin eroon koulusta (ss. 187-189)

Huvittava on tieto (s. 255), että Mannerheim oli paljon myöhemmin, 1910-luvulla, tavannut Hedlundin Pietarissa, jossain tsaarinarmeijan juhlassa ohimennen. Ja kiitellyt Hedlundia em. asiasta!

Ei ehkä lisää paljon tietoamme, mutta näin näiden "isättömien", Suomen historiaan molempien omalla tavallaan vaikuttaneiden miesten tiet kohtasivat.


PS. Viktor Hedlundin jälkeläiseltä sain sähköpostitse tiedon, että sukutarinan mukaan hänen biologinen isänsä olisi ollut turkulainen kauppias. Nimeä ei sukutarina tuntenut.