PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Jyväskylän kuolleiden luettelot HisKissä


eruppa
05.11.11, 18:34
Arvoisat sukujuuriensa tonkijat!

Laukaan emäseurakunnan ja Jyväskylän kappeliseurakunnan papeilla oli 1700-luvulla mainio ja sukututkimusta suuresti helpottava tapa merkitä kuolleiden luetteloon vainajien vanhemmat, mikäli olivat tiedossa. Vaikka tiedoissa joskus on virheitä, ovat ne valtaosaltaan oikeita.

Laukaan emäseurakunnan HisKi:n kuolleiden luettelo löytää, kun panee omaiseksi jommankumman vanhemman nimen, kyseisen henkilön toisenkin vanhemman. Pelkällä isännimellä, eisim Knut löytää kaikki kuolleet, joiden isä oli Knut/Nuutti.

Jyväskylän kappeliseurakunnassa vallitsi sama käytäntö. Kuitenkaan HisKi ei tältä osin toimi, eli kun panee omaisen nimeksi mitä tahansa, vastaukseksi tulee tyly "ei löytynyt".

Tietääkö joku, missä on vika? Onko joku tapa, jolla ongelman voisi kiertää ja hakea esim. tietyn henkilön kaikki Jyväskylän pitäjässä kuolleet omaistiedon avulla?

kyseleepi Erkki http://suku.genealogia.fi/images/icons/icon9.gif

eruppa
11.11.11, 20:03
Hei!

Olisin vielä kommentoinut kyselyäni. Itse en ole ollut mukana HisKi-projektissa, mutta uskoisin silti tuottaneeni alan harrastajille jakeluun omia tutkimustuloksiani kohtuullisen paljon, eli tuo "lintsaamiseni" anteeksiannettakoon.

HisKi pohjautunee johonkin valmiiseen tietokantaohjelmaan, mahdollisesti Microsoftin Accesiin (en tiedä, onko näin). Jos HisKiin ei Jyväskylän kuolleiden luetteloita kirjoitettaessa ole kuolleen omaisia kirjattu, ei tietokantaohjelma tietenkään voi heitä löytää. Sen sijaan, jos joku "bitti on poikittain", eli estää hakutoiminnat, toivoisin, että joku HisKi:n ekspertti voisi korjata tuon virheen. Helpottaisi ainakin jonkin verran HisKin käyttöä varsinkin, kun Jyväskylän ensimmäiset omat rippikirjat alkavat vasta vuodesta 1770 ja kuolleiden luettelolla pääsisi sukupolvea kauemmaksi. SAY on Jyväskylän osalta aika sotkuinen ja hankalakäyttöinen, kun alueet löytyvät joskus Jämsän, joskus Rautalammin alta.

Sitten on vielä tuo sukunimien hävitysvimma 1700-luvulla, kun savolaisjuurisista suvuista tehtiin väkisin "Matti Matinpoikia". Alkuperäinen sukunimi löytyy joskus kuolleiden luetteloista.

harrastusterv. Erkki