PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Sprengtportenin Savon kartasto


Lauri Hirvonen
31.10.11, 12:04
Olin eilen su 30.11.2011 Helsingin Messukeskuksessa, jossa oli SKS (Suomalaisen Kirjallisuuden Seura) järjestänyt heidän ja AltlasArt:n kustantaman uuden Savon kartaston kirjan esittelyn.

Esityksen piti kirjan tekijä maanmittausneuvos Erkki-Sakari Harju. Tästä noin puolentunnin esityksestä, jossa hän käytti myös PowerPoint kalvoja karttojen esittelystä tein seuraavaan tiivistelmän omiksi muistiinpanoiksi.

Kirja on otsikoitu: Kuninkaan Kartastot -
Sprengtportenin Savon kartasto.

En toista tähän pitkää esitystä (otin sen videolle), mutta pääkohdat ovat että:
- Nämä kartat löydettiin kuninkaan arkistosta keväällä 2011.
- Se oli osa 1700 lopulla tehtyjä sotilaskartoitusta Suomessa, jossa noudatettin uusimpaa kartoitustekniikkaa
- Ruotsin kuningas määräsi koko Suomen kartoitettavaksi. Savon kartoitusvastuu tuli Sprengtporterin tehtäväksi.
- Siinä käytettiin pohjana kaikkia aikaisemmin tehtyjä karttoja, mutta ne täydennettiin sotilaallisia asioita esiintuoviksi. Lisäksi tarkuus oli suuri. (nykymittapuun mukaan 1:20 000.)
- Lisäksi tärkeistä kohteista piirettiin vieläkin tarkemmat kartat, kuten Savonlinnasta ja etenkin Olavinlinnasta ympäristöineen.
- Selvästi työ on jäänyt kesken. Valtaosa on hienosti vesiväritettyjä, mutta mukana on myös konseptiasteelle jääneitä, lehdellä saattaa olla vain muutamia lyijykynäviivova ja joitain tekstejä.
- Voi olla, että nämä konseptit jäivät kuninkaan arkistoon kun täysin valmiit kartat jouduttiin luovuttamaan 1809 Haminan rauhanehtojen mukaan Venäjälle. Tätä ei olla päästy Venäjän arkistoista tarkistamaan.
- Kartastoon liittyy paljon sanallisia selostuksia paikkakuntien tiestöstä, asutuksesta (miten sotilaat voisivat niitä käyttää hyödykseen jne.) Tämä tulee hienosti esiin esim. Savonnlinnan kartoista.
- Kirjassa on myös (kirjoittaja Jussi T. Lappalainen) katsaus Savossa käytyihin sotiin 1100 luvulta lähtien. Myös selostetaan Kustaa III aikaista ruotusotamiesjärjestelmää.
- Sprengtporten toimi Kustaa III vallankaappaushankkeessa 1772, Tästä kiitollisena kuningas ylensi hänet everstiksi 1773 ja 1775 uuden Savon prikaatin komentajaksi.
- Savo oli vaikein puolustettava alue Suomessa. Sprengtporten teki suunnitelmia jopa omalla rahallaan, kun kuninkaalta ei rahaa aina tullut asuessaan Ristiinan Brahenlinnassa. Hän myös koulutti savolaisia aatelisten poikia sotilasuralle.
- Sprengtportenin innokkuus sai kuninkaan huolestumaan ja häntä ei valittu sotilasjohtajien valtiopäiville 1778. Hän loukkaantui syvästi ja pyysi lupaa lähteä ulkomaille sotataitoihin tutustumaan.
- Ennen lähtöään hän luovuttin kunkinkaalle merkittäviä hänen tekemää asiakirjoja.
- Hän lähti 1779 ulkomaille ja palasi 1782, ilman virkaa, vaimonsa tilalle Nastolaan.
- Toisen ulkomaan matkansa jälkeen hänet valittiin 1786 valtiopäiville, jossa hän liittyi kuninkaan vastaiseen oppositioon. Samaan aikaan hän jätti Venäjän lähettiläälle esityksen Suomen itsenäistymisestä. Katariina II tarjosi Sprengtportenille siirtymistä Venäjän hoviin Pietariin. Mennessään hän vei tekemiään karttojaan mukanaan.
- Tämän enempää en kirjoita, mitä sitten hänelle tapahtui. (Mutta tapahtumia oli edelleen paljon.)

Tärkeintä on tässä kirjassa olevat kartat. Niitä on 360 sivuinen kookas kirja lähes täynnä värillisinä ja niissä on kolmiuloitteisia vaikutteita kun mäet ovat korostettuna ja varjostettuja.

Ruotsin valtakunta Suomessa idässä päättyi Kymijokeen (jonka itäpuoli oli Venäjää) ja Savonlinna kuului Venäjälle mutta heti Savonlinnasta länteen raja meni suoraan etelään joten mm. Sulkava kuului Ruotsiin ja edelleen Puumala jne. Kartastossa on myös Rantasalmi, Varkaus ja omana alueenaan Kuopio ja sen ympäristö.

Tärkeätä on kirjan lopussa oleva täydellinen kartastossa esiintyvien nimien aakkostettu hakemisto.

Kirjan ovh on 78 Euroa. (Oli äsken isänpäivän tarjouksena 62,40 Euroa.) Suositan sen hankkimista Savoa tutkiville sukututkijoille tai heidän paikallisyhdistyksille. Linkki kirjaan:
http://kirjat.finlit.fi/index.php?showitem=2498

Toinen idea on esimerkiksi Savonlinnan sukututkijoille pyytää Erkki-Sakari Harju pitämään kirjastaan esitelmää. Aikaa kannattaa varata vähintään tunti + kysymykset.

Muistutuksena, että Erkki-Sakari Harju julkaisi viime vuonna
Kuninkaan tiekartasto Suomesta 1790


http://kirjat.finlit.fi/index.php?showitem=2349

Se menee Savonlinnasta idemmäksi kuin tämä uusi kirja, mutta se ei ole niin tarkka kuin tämä uusi sotilaskäyttöön tarkoitettu kartasto.

T: Lauri