Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : ryttare Anders
Hei,
1600 luvulla Karjalan henkikirjoissa on talon eli periaatteessa yhden talouden joukossa maininta ryttare Anders tai myöhemmin ryttare Anders hu.
Osaako joku kertoa, onko tämä ryttare perheen poika vai joku muu? Talossa on 5-10 henkilöä.
< 1600 luvulla Karjalan henkikirjoissa on talon eli periaatteessa yhden talouden joukossa maininta ryttare Anders tai myöhemmin ryttare Anders hu.
Osaako joku kertoa, onko tämä ryttare perheen poika vai joku muu? Talossa on 5-10 henkilöä. >
Poika tai perheen "joutilain" avioton mies. Ryttare Anders = ratsumies Antti ja hu = hustru = vaimo eli ratsumies Antin vaimo. Tällöin hän tuskin on poika ollut vaan Antti lienee ollut aviomies, muttei välttämättä perheen pää.
Tulkitsemisiin
eeva häkkinen
29.10.11, 21:48
Hei,
1600 luvulla Karjalan henkikirjoissa on talon eli periaatteessa yhden talouden joukossa maininta ryttare Anders tai myöhemmin ryttare Anders hu.
Osaako joku kertoa, onko tämä ryttare perheen poika vai joku muu? Talossa on 5-10 henkilöä.
No tuskinpa sitä kukaan osaa noilla tiedoin kertoa. Oliko talo rustholli eli ylläpitikö se ratsupalvelua? Jollei, on Anders melko varmasti talon poika. Jos oli, on kyseessä talon ratsumies eikä sukulaisuudesta voi sanoa mitään.
Sukunimisuomessa henkikirjoissa usein kerrottiin miehen sukunimi, jos kyseessä oli palkattu ratsumies, mutta ei läheskään aina, riippui ihan kirjurista. Talonpoikaisrusthollien puolesta ratsasti 1600-luvulla yleensä talon poika tai vävy tai jopa isäntä, mutta jollei talossa ollut joutavia miehiä, saatettiin ainakin tilapäisesti palkata "tienari". Palkatut rakuunat yleistyivät vasta 1700-luvulla.
KAssa on korteilla ratsuväen katselmusluetteloita 1600-luvulta, luultavasti Ruotsin sota-arkistosta kopiotuja. Nämä on järjestetty osaston komentajan mukaan, joten se on hyvä tietää, kun lähtee etsimään. Kortteihin on hyvät hakemistot, en tiedä, onko ne jo viety nettiin, ennen olivat mapissa. Tässä esimerkkejä vuoden 1665 Pistolehjemin komppaniasta (kortti KO 2131):
Wesulax
- Kåufwola . Pååll Larson Kåfwain . B . rijder sielf
- Harjujerf . Markus Jusseroinen . T . Markus Påålsson
- Wanhala . Påål Wanhainen . S . Thomas Påålsson
- Ihastjerfwi . Måns Pulliain . måg . Oluf Bertilsson
- Hirola . Corp. Lars Asikain . son . Johan Larsson
(rivillä kylä, isäntä ja ratsumies, B = Bonde, T = tienare, = S = son)
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2024, vBulletin Solutions Inc.