Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Kuka oli, mistä tuli? John Wirta, agitaattori, Sudbury, Ontario
Hei,
Jäljitäessäni sukuani Kanadasta Sudburyn alueelta olen usein hauissa törmännyt John Wirta nimisestä kommunistiagitaattorista kertoviin kirjoituksiin. En ole kuitenkaan löytänyt ko. henkilöstä sellaisia tietoja (synt. aika/paikka), että voisin yhdistää hänet johonkin sukulaiseen tai sulkea pois. Oma sukuni on lähtöisin Seinäjoelta, mutta tuolla alueella on paljon myös mm. varsinaissuomalaisia Wirtoja.
Onko jollain tietoa tästä agitaattori John Wirrasta? Kuka hän oli? Mistä tuli? Kyseessä näyttää kuitenkin olevan historiallisesti kiinnostava, joskin kyseenalaista mainetta omaava henkilö.
Niin, tämä kyseinen henkilö vaikutti 1900-luvun alkupuolella. Olisikohan sitten itsekkin lähtenyt Karjalaan 1930 jälkeen?
Lahti-Argutinan kirjassa on Virta Seth (Juho Kustaa?) Aleksanterinpoika s. 1882 Seinäjoen Törnävällä. 1922 USA;sta Aunukseen, vangittu 20.7.1938 ammuttu 17.10.1938 Aunuksessa. En ole ollenkaan varma onko sama mies koska Juho Kustaa on suluissa ja kysymysmerkillä varustettu mutta yksi mahdollisuus kuitenkin! terv.L
Tämä Aunuksessa ammuttu kaveri on todellakin Juho Kustaa Virta. On käyttänyt myös nimeä John Wirta. Syntymäaika ja paikka täsmää. Lahti-Argutinan listassa on kuitenkin jotain hämärää. Juho Kustaa on lähtenyt lopullisesti Karjalaan vasta myöhemmin. Ja patronyymikin on väärä.
Hän on potentiaalinen ehdokas
Olen samaa mieltä. Tarkistin, olisko häntä löytynyt Laihon listalta, jossa on USAsta ja Kanadasta Venäjälle lähteneitä suomalaisia. Ei ollut Juho Virtaa, John Wirtaa eikä muutakaan vastaavaa. Mutta Laihon listakaan ei ole täydellinen, sieltä puuttuu paljon.
Sitten on www.missinginkarelia.ca (http://www.missinginkarelia.ca). Se on kanadalaisen Yorkin yliopiston keskeneräinen tutkimus, jossa listataan USAsta ja Kanadasta Venäjälle lähteineitä suomalaisia. Siellä on yksi Johan Virta, mutta ei valitettavasti minkäänlaisia henkilötietoja.
Eila Lahti-Argutinan listan patronyymit ovat usein väärin, eikä niiden perusteella pidä tehdä johtopäätöksiä. Oma sukulaiseni Henry Matsson on siinä Henrynpoika, vaikka ísä oli oikeasti Otto. Syntymävuosikin on väärin, heittää kaksi vuotta. Muissa listoissa hän on milloin Artonpoika, milloin Heikinpoika.
Täsmentäisin vielä, että agitaattorit lähtivät usein viimeisten joukossa. Viimeinen laiva lähti loppuvuodesta 1933.
Tälläinen tulos löytyi aika monimutkaisten hakujen jälkeen. Tosin tästäkään ei paljastu, että mistä ko. henkilö on kotoisin. Mutta etunimestä ja sukunimestä löytyi lisää yhtymäkohtia.
Searched name: JOHN WIRTA
Family NameGiven NamesOther
Family NameOther
Given NameBornBirth placePagePublicationTextWirta John Virta Jussi, Juho 1932:74, 84; 1935:247, 248 VapausLähtöpaikka: Sudbury ON; Lähtöaika: 28.3.1932; Huomautus: Tunnettu Neuvosto-Karjalan oloista puhuva agitaattori Kanadassa.
Jos tämä John on sukulainen, ei välttämättä ole ihme, että hänestä ei hirvästi ole muistoja säilötty. Hän lienee kuitenkin saanut "palkintonsa" ihailemansa systeemin puolesta. Nykypäivän tutkijalle mielenkiintoinen kohde.
t. Timo
Nyt tämä meni mielenkiintoiseksi. Todennäköisesti Lahti-Argutinan listassa on joku virhe, koska löysin tälläisen tiedon, missä Seinäjoella 1882 syntynyt Johan (Juho) Kustaa Virta on kuollut Sudburyssa 1956. Eli todennäköisesti tämä sukulaiseni ei olekkaan kuollut Karjalassa. Eikä ehkä ole myöskään tuo ko. agitaattori.
http://www.genealogia.fi/emi/emi72tee.htm
Siis, jos oli kaksi samannimistä: molemmat asuivat Sudburyssä ja olivat sattumalta syntyneet Seinäjoella 1882. Toinen oli agitaattori, joka meni Karjalaan vuonna 1922 ja uudelleen 1932 ja joka ammuttiin Aunuksessa 1938. Toinen ei lähtenyt minnekään ja kuoli Sudburyssä 1956.
Tai sitten toinen oli joku muu, joka käytti toisen nimeä, passia tai henkilöllisyyttä syystä tai toisesta. Ei ollut amerikansuomalaisten keskuudessa täysin tavatonta nuo epäselvät henkilöllisyydet. Varsinkaan jos oli agitaattori, pakoili virkavaltaa ja poltti siltoja takanaan. Taipuisin uskomaan, että väärällä henkilöllisyydellä esiintynyt oli tuo Aunuksessa 1938 kuollut. Hänellähän oli lisänimenä "Seth", joka saattoi olla lähempänä hänen oikeaa nimeään.
Tuntuu kyllä hiukan epätodennäköiseltä, että Seinäjoella olisi samaan aikaan syntynyt toinen Johan Virta. Eli jonkinlainen "identiteettivarkaus" voisi olla todennäköisempi. Yksi vaihtoehto tietysti on, että Johan olisikin päässyt livahtamaan karkuun ja merkitty ammutuksi. Karjalasta Kanadaan palanneista ei liene juurikaan tietoja. Täytyy yrittää löytää joku elossa oleva sukulainen Kanadasta, jos sitä kautta jotain selviäisi.
Karjalasta palanneita oli, mutta suurin osa palasi saman tien kun olivat saapuneet Neuvostoliittoon. Lähtivät siis samalla laivalla takaisin Amerikkaan eivätkä nousseet maihin Leningradissa. Myöhemmin paluu olisi ollut vaikeata, jollei jopa mahdotonta.
Moni yritti myös päästä Suomeen 1930-luvun puolivälin jälkeen, kun kävi selväksi, että Neuvostoliitossa ei ollut turvallista. Suomen viranomaiset hylkäsivät kaikki anomukset. Yritettiin myös loikata rajan yli Suomeen, mutta useimmat ammuttiin rajalle joko neuvostoliittolaisten tai suomalaisten toimesta. Ehkä joku myös onnistui pakenemaan Suomen kautta pois.
Olen myös kuullut, että jotkut päästettiin pois Neuvostoliitosta 1950-luvulla, kun Stalin oli kuollut vuonna 1953. Tämä tosin edellytti, että heillä oli todisteita siitä, että olivat esim. USAn kansalaisia, tällainen todiste olisi siis ollut passi. Myös USAssa/Kanadassa syntyneet olivat automaattisesti USAn/Kanadan kansalaisia. Mutta Neuvostoliiton viranomaiset ottivat siirtolaisilta passit pois, eivätkä palauttaneet niitä koskaan.
Yksi keino päästä takaisin Amerikkaan oli ryhtyä sotien jälkeen KGB:n agentiksi. Heitä koulutettiin Neuvostoliitossa ja lähetettiin 1950-60-luvulla vakoojiksi länsimaihin, mm. Suomeen, Saksaan, Kanadaan ja Yhdysvaltoihin. 1930-luvulla tulleet siirtolaiset sopivat tähän tehtävään kielitaitonsa takia. Yksi näistä vakoojista oli USAssa syntynyt Kaarlo Rudolph Tuomi, joka kirjoitti kokemuksistaan kirjan nimeltä "Isänmaattoman tarina". Suosittelen tuon kirjan lukemista, se on hurja tarina. Myös Kaarlo oli amerikansuomalaisen agitaattorin poika.
Hei,
Sain yhdeltä sukulaiselta Kanadasta dokumentin, joka aukottomasti todistaa, että sukulaiseni Juho Kustaa Wirta kuoli haudattiin Kanadassa 1956. Eli siltä osin tuo Lahti-Argutinan merkintä on väärin. Täytyy nyt kuitenkin selvittää, josko hän olisi käynyt kuitenkin Neuvostoliitossa.
t. Timo
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.