Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Helene von Haartman
Onko tutkimassasi suvussa Helene von Haartman, elänyt 1900-luvun alussa? Törmäsin hänen päiväkirjoihinsa (ruotsinkielisiä) eräässä vanhan tavaran liikkeessä. Voin käydä ostamassa kirjat ja postittaa ne, jos joku "tuntee" kyseisen henkilön ja haluaa kirjat.
Ovatko päiväkirjat omakätisiä vai ovatko ne painettuja? Kulttuurihistoriallisesti ajatellen ne olisi hyvä saada talteen.
Mitäs niistä pyydetään?
Ovat omakätisiä, pieniä vihkosia. Niitä oli ainakin kaksi, joista toinen oli jäänyt kesken. En muista mitä maksoivat, mutta eivät olleet kovin kalliita. Voin kysyä josko samasta paikasta olisi tullut myös valokuva-albumeita tms. materiaalia.
Jollei kukaan yksityinen ole kiinnostunut, niin SLS:n arkiston luulisi ottavan turviinsa. Voivat olla valmiita maksamaankin.
Oliskohan samaa sukua? Minulla on ruotsinkielinen romaani Phyllis, jossa omistajan nimi Louise v Haartman 1888.
Marjatta
http://www.genealogia.fi/genos/7/7_69.htm
Tuossa aiheesta.
Mitä itse alkuperäiseen kysymykseen tulee, niin Kaisan ehdotus oli hyvä.
Juha
Minulla ei ole henkilökohtaista kiinnostusta ko. henkilöön, mutta voin käydä tänään liikkeessä ja pyytää varaamaan päiväkirjat. Voin myös kysyä, postittaisiko liikkeen omistaja ne mahd. ostajalle.
Voisin myös yrittää ottaa kuvan järkkärilläni parista sivusta ja laittaa ne tänne luettavaksi. Jospa niistä selviäisi jotain kirjoittajasta ja päiväkirjojen mahd. kulttuurihistoriallisesta arvosta.
Siinä vaiheessa, kun ehdin antiikkipuotiin uudemman kerran, toinen päiväkirjavihkosista oli jo myyty, mutta toinen (24.5.-5.10.1900) oli onneksi vielä jäljellä. Ostin sen sitten itse, kun ei maksanutkaan kuin 5 euroa.
Olen tavaillut (ei-niin-täydellisellä ruotsintaidoillani) sitä vähän ja päivänkirjanpitäjä Helene von Haartman on ilmeisestikin tyttö / nuori nainen, joka on kirjoittanut vihkon täyteen pienellä, kauniilla käsialallaan. Helene lienee paikannimistä päätellen käynyt koulua Helsingissä, tapaillut siellä Totti-nimistä poikaa mutta palannut kesäksi kotiin Varsinais-Suomeen.
Kirjoitan myöhemmin tänne päiväkirjassa mainittuja henkilöiden ja paikkojen nimiä sekä tapahtumia. Jospa niistä sitten joku osaa päätellä Helenestä enemmän.
Sain juuri päiväkirjaan liittyen yksärin, mutta vastaaminen ei onnistu, koska ko. henkilön postilaatikko on täynnä ;)
Päiväkirja on saanut uuden hyvän kodin, jossa sen kirjoittajan tarinaa tutkitaan tarkemmin. Perästä siis kuuluu :D
Ennen kuin lähetin päiväkirjan eteenpäin, päätin lukea sen loppuun. Viimeisiltä sivuilta selvisi myös tuolloin 17-vuotiaan Hélènen syntymäaika ja sitä kautta hänen henkilöllisyytensä:
Hélènen vanhemmat
vapaaherra Carl August Gabriel von Haartman s. 1844 Askainen (Lemu) k.1927 Askainen
Lovisa Elisabeth Hedenberg s.1847 Paimio k.1938 Askainen
heidän lapsensa:
Valborg Sofia Wilhelmina s.1868 Askainen k.1928 Helsinki
Anna Lovisa Helena (Pontén) s.1869 Turku k.1945
Maria Gabriella s.1871
Edit Lovisa s.1873 Askainen k.1873 Askainen
Lovisa Elisabeth (Bardy) s.1875 Askainen k.1936 Helsinki
Lars Gabriel s.1877 Askainen k.1956 Turku
Eva Margareta s.1879 Askainen k.1885 Askainen
Magda Hélène von Haartman (Räihä) s.1882 Askainen k.1972
Eric Robert Ludvig s.1886 Askainen k.1952
Hélènen puoliso (vih. 1903):
Karl Richard Räihä s.1873 Keuruu k.1940 Tampere
heidän lapsensa:
Carl Eric Emil Räihä s.1904 Huittinen k.1982
Gunvor Eva Louise Räihä, Hägerström s.1906 Huittinen
Lars Richard Gabriel Räihä s.1908 Huittinen k.1986
Hélène asui talvet Helsingin kodissa ja kesät Askaisissa Lempisaaren kartanossa. Keväällä ja syksyllä, kun hänen vanhempansa olivat vielä maalla, Hélène asui vapaaherratar Edefeldtin (ja arvatenkin tämän puolison Albert Edefeldtin) luona. Ilmeisestikään Hélène ei valinnut kosijaansa Tottia, josta kirjoittaa lämpimin tuntein syksyllä 1900, sillä hän meni kihloihin Rikhard Räihän kanssa jo vajaat kaksi vuotta myöhemmin.
Kiitos näistä tiedoista!
On hyvin kaukainen sukulaiseni ja kyllä varmaan aika monen muunkin forumilaisen;
Tässä hänen isänisästään;
http://www.kansallisbiografia.fi/kb/artikkeli/3327/
ja tästä löytyy pari sukupolvea taaksepäin:
http://www.varola.fi/jesper/#Table17 (isänisän isän tiedot)
Juha
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2024, vBulletin Solutions Inc.