Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Vanhoja parannuskeinoja
Heikki Koskela
30.11.07, 12:27
Sattuipa silmiini vanhoja parannuskeinoja, joita olen joskus koonnut talteen. Laitan tähän yhden sellaisen. Toivon muidenkin kokoavan vanhoja parannuskeinoja talteen moderin lääketieteen ihmeteltäväksi. Keinot tietenkin ovat olleet nykyajan käsitysten mukaan taikauskoa, mutta sehän ei haittaa, koska me tiedämme asioitten oikean laidan. :D:
Siispä (kertomus on talteenkirjoitettu Alajärveltä):
"Jos jossain ruumiin jäsenessä oli ”koi”, esim. varpaassa tai sormessa, niin asetettiin sen kipeän paikan päälle onkimato. Jos onkimato lähti siitä luikertelemaan pois, ei siinä ollut ”koi” vaan oli kipu jostain muusta johtuva. Jos taasen onkimato kipeän paikan päälle asetettuna tekeytyy ikään kuin kuolleeksi, oli siinä kyseessä silloin ”koi”. Silloin hän teki siihen ”koin”-voiteen seuraavista aineista: 1. nokea riihen kiukaasta, 2. muutama hämähäkki, 3. kellan vihertävää seinäjäkälää (vanhasta hirsiseinästä), 4. onkimatoa, 5. ? viilajauhoja, 6. siansorkkaa, 7. hämähäkin verkkoa.
Yllämainitut aineet sekoitettiin yhteen (puuromaiseksi massaksi), joka sitten laitettiin kääreeseen ja kääre ”koin” (kipeän paikan) päälle, niin se parani. Olen nähnyt tätä ”koin”-voitetta tehtävän v. 1921."
tellervoranta
30.11.07, 16:57
Päänsärky
Hyvä lääke oli raa'asta perunasta leikatut viipaleet eli liustot,jotka laitettiin otsalle ja pyyhe päälle. Potilas asettui makuulle ja liustoja vaihdettiin entisten lämmettyä. Hierominen ja voimakkaasti niskasta puristaminen olivat halpoja lääkkeitä. Tunnettu parantava teho päänsärkylääkkeenä oli kahvilla pään voitelu ja runsas kahvin juonti. " Kahavella kaikki sairaat paranee, vain ei nilikku."
Yskä
Yskä on " yksinäisen kaveri ja tullee yksinmakkuusta ja huonosta rykimisestä". Yskänlääkkeenä käytettiin kuumennetun tiiliskiven päälle tiputettua tärpättiä tai pikiöljyä, jota höyryä sitten hengitettiin. Sisällisesti nautittiin kermaan tai maitoon sekoitettua tervaa tai pikiöljyä. Saunassa voideltiin jalkapohjat pikiöljyllä.
Ylikiiminki, Joloksen kylähistoria. Muistelleet Leskelän sisarukset. :cool:
Erkki Järvinen
30.11.07, 18:15
Jossei viina, terva ja sauna auta
niin tauti on kuolemaksi.
Heikki Koskela
30.11.07, 19:32
Laitanpa vielä näytille ainakin yhden parannuskeinon:
"Jos tuli jonkun säikähdyksen tähden ”vesikohtaus”, niin asettui potilas lattaille selälleen maata, jalat suorina ja kädet sivuille ojennettuina. Sitten parantaja mittasi mitalla vasemman käden sormien päästä oikean jalan varpaiden päähän, sekä sitten ristiin, oikean käden ja vasemman jalan. Jos oli ”vesikohtaus”, niin mittauksessa oli erotus. Sitten parantaja otti tulitikkuun tulen ja kuletti sitä tikkua potilaan pään ympäri kolme kertaa myötä- ja vastapäivään. Näin tehden potilas heti parani. Olen pikkupoikana nähnyt isän parantavan vesikohtausta äitiä. Myöskin olen muorivainajan kuullut kertovan tästä parannusmenetelmästä."
(muistiinmerkitty Alajärvellä)
Nämä on tosi mukavia nämä entis ajan hoitotoimet. Tosi hauskoja. :D:
Mutta vakavasti puhuen selvittäisin sen verran, kun aikoinaan tutkin noita syöpä sukuja, niin tuli tuo KOI vastaan ja minulla oli silloin sellainen lähde, jossa viitattiin KOIN olevan myös syöpä. Sitä nimettiin "ruumiin koi". Että kaikenlaisia...
Vaikka niinhän ne iilimadotkin auttavat parantumaan ja niitä on alettu taas nykyisin kasvattavaan ja steriloimaan ja käytetään vaikeissa tulehdus tapauksissa. Samoin toukkia.
Terv. SARIAINEN :rolleyes:
Vampulan Sallilan kylässä vanhapoikaveljekset pitivät Takalan torppaa. Heillä oli oma keinonsa vatsavaivojen parantamiseksi. Klasinmuhjua sekoitettiin puuron joukkoon ja syötiin. Lasia murskattiin ja hienonnettiin huhmaressa, isommat sirut seulottiin pois ja siinä oli lääke.
Hulluutta täälläpäin parannettiin siten, että pantiin hullu seinän viereen ja vikahteella lyötiin seinään mahdollisimman lähelle hullun kurkkua. Tämä säikäytti hänestä hulluuden pois. Vikahre on sellainen pitkävartinen työkalu jolla niitetään, jossakin sitä sanotaan viikatteeksi.
Sepeteus
Jos koi syöpi sormea (http://agricola.utu.fi/hist/kktk/ganander/kotiapteekki.html#41), lääke löytyy Kristfrid Gananderin (http://www.kirjastovirma.net/henkilogalleria/Ganander_Kristfrid) (1742-1790) julkaisemasta Maan-Miehen Huone- ja Koti-Aptheekista (http://agricola.utu.fi/hist/kktk/ganander/kotiapteekki.html). Lääkekaappiin löytyi raaka-aineita mm. kotieläimistä (http://agricola.utu.fi/hist/kktk/ganander/kotiapteekki.html#67). Ja jos ei ketun (http://agricola.utu.fi/hist/kktk/ganander/kotiapteekki.html#8), elämän (http://agricola.utu.fi/hist/kktk/ganander/kotiapteekki.html#16) tai pyörtänö-ruohon (http://agricola.utu.fi/hist/kktk/ganander/kotiapteekki.html#33) öljy auta, niin ei sitten mikään!
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.