PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Rautalammin vihityt 1770-luvulla


Hannu Korhonen
12.10.11, 10:37
Rautalammin vihittyjen luettelossa on 1770-luvulla ensin neljä päivämäärä, joista kaksi viimeistä voivat olla samoja, vaikka eivät yleensä ole.

Liittyvätkö kolme ensimmästä kuulutuksiin tai sen tapaiseen ilmoitusmenettelyyn ja onko viimeinen varsinainen vihkimispäivä?

Vihittyjen jälkeen on neljän ihmisen nimet. Ovatko nämä vihittävien vanhemmat vai muita todistajia?

Kyselen siksi, että haluaisin päästä selville kahdesta Paavo Korhosesta, joista toinen vihittiin

1770 (no 9 toukokuun 12. pnä) Maria tai Anna Hintikan kanssa (morsiamen nimi epäselvä)
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/rautalampi/vihityt_1756-1794_tk1101/27.htm

ja toinen

1771 (no 27 lokakuun 13. pnä) Sofia Turpeisen kanssa
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/rautalampi/vihityt_1756-1794_tk1101/30.htm

Jälkimmäinen on vihkimerkinnässään sotilasnimellään Pohl Sahlström, siviilinimeltään kyllä Korhonen, Kärkkäälänsalon eli Saksalan ruodulta.

kkylakos
12.10.11, 11:06
Jollain käsialakurssilla on esitelty vihkiluetteloita, joissa oli pariskunnan "naittajat" eli vanhemmat, joka sopisi siis hyvin noihin neljään nimeen. Neljää päivämäärää en ole koskaan nähnyt, mutta kuulutuksiahan on perinteisesti kolme ja niistä syytä pitää kirjaa. En keksi muuta "analysointimenetelmää" kuin tarkastella vanhan kalenterin (http://almanakka.helsinki.fi/ > Almanakka-arkisto) avulla viikonpäiviä. Kuulutusten pitäiisi olla pyhäpäiviä, mutta häitä voitiin pitää viikollakin.

Hannu Korhonen
12.10.11, 14:10
Kiitos, Kaisa. Sen verran katselin yhta merkintaa, etta paivamaarat olivat kokonaisten viikkojen valein. Tarkempaan analyysiin en ryhtynyt, kun ajattelin, etta joku on senkin kysymyksen selvittanyt jo aikaisemmin.

Terv. Hannu

KKujansuu
12.10.11, 17:40
Varsinaiseen kysymykseen en osaa sen paremmin vastata, mutta huomasin että sama sivu löytyy Arkistolaitokselta, hieman parempilaatuisena: http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=9699122 (otsikon "Syntyneiden ja kastettujen luettelot" alla). Morsiamen nimi taitaa olla Maria.

Kari

Hannu Korhonen
12.10.11, 19:17
Kiitos, Kari. Tämä on arvokas tieto. Arkistolaitoksen kopio on aivan toista luokkaa, täysin selvästi luettavissa. Ensinnäkin siitä käy ilmi, että olin lukenut merkinnän väärin. Siinä on Pekka (Pehr) eikä Paavo (Pohl). Sattumalta kyseessä on etsimäni Paavon veli, jonka vaimo oli todellakin Maria Hintikka. Tämä merkintä vahvistaa olettamustani, että vihkiparin jälkeen luetellaan vihittävien vanhemmat, sillä ensimmäinen pariskunta on juuri Pekan oikeat vanhemmat.

Kiitoksin ja terveisin
Hannu