PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Suojelematon


maentaka
08.10.11, 12:20
Mitähän tarkoittaa suojelematon esim. Vampulan ulosmuuttaneissa 1883.
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=12617&pnum=46

nro. 9 Suojelematon Mauritz Fredrikinp.

eeva häkkinen
08.10.11, 12:32
Eipä nyt osu silmään, mutta ensimmäiseksi tuli mieleen, että se olisi (sarjassamme pappien suomenkielen harjoituksia) kirjoittajan näkemys termin "utan laga försvar" käännöksestä. Tarkoittaa jotensakin samaa kuin "irtolainen", siis tilaton, vailla työpaikkaa tai ammattia oleva henkilö.

PVuorio
08.10.11, 17:02
Hej

Tai joissakin kirjoissa käytetyn ”försvarslös”-sanan suomennoksena. Försvarskarl oli tämän termin vastakohta. Sanakirjakäännöksenä tulee suojelusmies, mutta tarkoitti jonkun suojeluksessa olevaa ja käännös oli jo 1800-luvun lopulla ”työmies”. Suojelua vailla oleva oli työpaikkaa vailla ja tuon ajankohdan jälkeen alettiin puhua irtolaisista. Valitettavasti kaikki papit eivät olleet kaksikielisiä ja niinpä käännökset saattoivat olla omansa laatuisia.

t Pertti Vuorio

maentaka
08.10.11, 18:13
Kiitoksia vastauksista!

Aki Pitkäkoski
28.08.16, 16:24
Vastaan tähän vanhaan viestiin, kun huomasin SLS:n sivuilla selitystä asiaan.

http://fho.sls.fi/uppslagsord/5546/forsvarslos/

Finsk beskrivning

suojaton, turvaton

"Ruotsin vallan sekä autonomian aikana käytetty termi niistä, joilla ei ollut omaa elinkeinoa, vakituista työtä tai omaisuutta elannon turvaamiseksi. Suojattomia olivat muun muassa palvelusväen edustajat, jotka olivat itsestään riippumattomasta syystä joutuneet pois työstä kesken sopimuskauden. Termillä haluttiin suojella näitä henkilöitä joutumasta irtolaisten luokkaan."