PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Jobs,Apple ja Markkula


Olarra
06.10.11, 21:18
Tässä pari linkkiä päivän suru-uutiseen liittyen, jälkimmäisestä käy ilmi Markkulan tausta:

http://www.mtv3.fi/uutiset/it.shtml/2011/10/1404155/jobs-perusti-applen-suomalaisamerikkalaisen-markkulan-avulla

http://blogit.yle.fi/tieteen-stiiknafuuliaa/macin-takana-on-markkula

t. Olavi A.

Juha
06.10.11, 21:50
Tässä satiirista kommenttia (http://www.theonion.com/articles/last-american-who-knew-what-the-fuck-he-was-doing,26268/) jenkeistä, mutta jotenkin niin totta.

On sitten melko rankkaa tekstiä, mutta pohjalla syvä kunnioitus miestä kohtaan - ei siis tiukkapipoille



Juha

Antti Järvenpää
07.10.11, 08:16
Kun olen tullut seuranneeksi Applen tarinaa näppäimistön kautta aina 80-luvun alusta alkaen, niin tämä Mike Markkulan rooli oli jo 80-luvun alussa voimakkaasti esillä, kun meillä alettiin puhua business enkeleistä. Mielenkiintoista tietenkin hänen juurissaan on tuo pohjalaisuus. Voisi tavallaan ajatella, että ei ole ehkä aivan sattuma, että Oulun ympäristö on eräällä tavalla suomalainen ja jopa eurooppalainen piilaakso siinä missä LA:n alue USA:ssa.

Olen itse aloittanut mikrotietokoneiden käytön Apple II, joka oli lerppukone ja sitä seurasi kottaraispönttö malli (1984) korpulla. Nykyajan näkökulmasta on mielenkiintoista, että tuolloin ei ollut vielä kovalevyjä, vaan yhden valokuvatiedoston kokoisella korpulla koneeseen ladattiin niin käyttöjärjestelmä kuin ohjelmatkin ja vielä jopa käytettiin konetta.

Aika harva suomalainen on vaikuttanut maailman menoon ja siinä mielessä tämän Mike Markkulan juuret kiinnostaisivat, sillä ilman hänen apuaan ja näkemystään tämä nk. "hedelmä yhtiö", johon kuuluisa elokuvahahmo Forrest Gumpkin sijoitti, olisi ehkä jäänyt syntymättä. Toinen mielenkiintoinen, ehkäpä osittain suomalainen piirre on ollut yhtiön itsepäinen tarve tehdä laadultaan hyvä tuotte, vaikkakin se on ollut kallimpi kuin kilpailijoilla. Poikkeuksen Applen historiassa tekee tähän linjaan oikeastaan vain Scullyn kausi, jolloin eri malleja suollettiin ulos melkoinen liuta.

Joten, jos jollakulla on esittää näitä Armas Clifford "Mike" Markkulan esivanhempien juuria, olisi ehkäpä mielenkiintoista nähdä niitä.

PS. Suomessa usein puhutaan johtajapulasta, jonka vuoksi samat nimet keikkuvat epäonnistumisienkin jälkeen yhteiskunnan ja elinkeinoelämän huipulla. Tätä Steven Jobsin elämän tarinaa katsoessa tulee mieleen se, että onko lopultakin pikemminkin kysymys taidon puutteesta poimia esiin kyvykkäitä henkilöitä. Mike Markkulaa ei haitannut pitkätukkainen - opintonsa keskeyttänyt - hipin näköinen Jobs, vaan hän näki tuotteen ja sen potentiaalin, mitä kehittäjien ulkokuoren alla piili.

PS II: Pienenä anekdoottina voisin mainita, että tapasin eräässä konferensissa Floridassa 1980-luvun puolivälissä melko iäkkään amerikkalaisen herrasmiehen, joka alkoi juttelemaan kanssani ja kertoi, että hän saa päivässä selville olenko vakoilija. Ilmeisesti en ollut, koska hän tuli useampana päivänä juttelemaan ja kertoi lopulta, että hän oli General Electricin kykyjen etsijä ja kierteli pitkin maata kuuntelemassa kaikenlaisia esitelmiä tavallisten kuolevaisten joukossa. Otan tämän esille siksi, että esim. urheilussakin kuten jääkiekossa, kykyjen etsijät etsivät nousevia tähtiä, eivätkä suinkaan jo huipulla olevia.