PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Tietosuojavaltuutettu korostaa kirkon vastuuta


Irkku
03.10.11, 14:10
Linkki tuohon uutiseen
http://www.kotimaa24.fi/uutiset/kulttuuri/6232-tietosuojavaltuutettu-korostaa-kirkon-vastuuta-sukututkimuksessa

Irkku

Heikki Koskela
03.10.11, 14:53
Luin tekstin. Mielestäni tietosuojavaltuutetun perustelut ovat hyvin ymmärrettäviä.

ristojohannes
03.10.11, 15:00
Minä luin myös tekstin.
Tulkitsin, ettei kirkon kielteinen kanta tule muuttumaan sukuharrastajien omaehtoista tutkimusta kohtaan.

Jorma
03.10.11, 15:02
Ovat perustelut ymmärrettäviä. Varsinkin kun korostetaan asiaa sukutukimuksen kohdalla.
jorma

Olarra
03.10.11, 15:13
Kun vertaa maamme henkistä tilaa naapuriimme Ruotsiin, niin voi vain huokailla, että sata vuotta Venäjän valtaa vaikutti kotoisiin tsinovniekkoihimme enemmän kuin 600 vuotta läntisiä vaikutteita.
t. Olavi A.:(

Movitz
03.10.11, 15:55
Voitaisiin aivan yhtä hyvin nostaa raja saman tien 200 vuoteen. Minua niin ahdistaa, jos joku saa selville, mitä kaikkea minun sukupiirissäni tapahtui suurina nälkävuosina 1860-luvulla.

Tietosuojavaltuutettu voisi mieluummin patistaa kirkkoa saattamaan rekisterinsä sellaiseen muotoon, että sukututkijoille voitaisiin jättää tutkittaviksi ne tiedot, joita he perustyöhönsä tarvitsevat. Nyt oli tuo taas aivan tyhjänpäiväistä ikenientuulettelua.

Jens

P.S. Joku voisi kertoa kirkkohallituksen pikkuvirkamiehille, että on hekumallisempiakin tapoja käyttää valtaa.

Olarra
03.10.11, 17:05
Kaksi huomiota Kotimaan uutisen johdosta: lähdekriittisenä henkilönä olisi kiinnostavaa nähdä kommenttipyyntö (mistä kysyttiin) ja koko vastaus eikä vain tulkittu vastauksen esittely ilman referointia. Toinen asia: miltei kaikki netissä julkaisevat lehdet antavat mahdollisuuden keskusteluun uutisesta, Kotimaa tarjoaa vain mahdollisuuden "tykkää".

Moinen "uutisten välitys" hämmästyttää parempaan tottunutta.
t. Olavi A.

Matti Lund
03.10.11, 19:15
Kaksi huomiota Kotimaan uutisen johdosta: lähdekriittisenä henkilönä olisi kiinnostavaa nähdä kommenttipyyntö (mistä kysyttiin) ja koko vastaus eikä vain tulkittu vastauksen esittely ilman referointia. Toinen asia: miltei kaikki netissä julkaisevat lehdet antavat mahdollisuuden keskusteluun uutisesta, Kotimaa tarjoaa vain mahdollisuuden "tykkää".

Moinen "uutisten välitys" hämmästyttää parempaan tottunutta.
t. Olavi A.


Eri tahot tietysti tekevät hätävarjelun liioittelupäätösiään pysyäkseen varmassa suojassa mahdollisilta rähinöitsijöiltä, jotka saattaisivat nostaa myrskyjä lain porsaanreijän suomaan pieneen vesilasiin, eli pyöritellä ajanvietteekseen aivan tyhjästä temmattuja juttujansa tietoja ylläpitävien virastojen kustannuksella.

Yhteiskunnassa on lupa riidellä, mutta mieluummin elintärkeistä ja käytännöllisistä asioista järkevästi ja kohtuutta noudattaen. Mutta nyt on käynyt niin, että laki on heikentänyt virastojen uskoa suojautua mahdollisia tyhjänjauhajarähinöitsijöitä vastaan, koskapa ne tekevät tällaisia eriskummaisia tietojensa käyttörajoituksia, jotta mm. sukututkimus estyisi.

Sen sijaan samoja rajoitteita ei uloteta rajoittamaan käytännöntoimijoiden kuten markkinoijien, velanperintätoimistojen ynnä muiden samaa melko tuoretta henkilötietoa tarvitsevien yhteiskunnan käytännöllisten yksityisten toimijoiden toimintaedellytyksiä.

Kaikki säädöksen vääristymän rohkaisemat kapulat ja hiekka lapioidaan nyt lähihistorian tutkijoiden tutkimusten rattaisiin, koska siitä ei ole käytännön haittaa ja mielipahaa kenellekään muulle kuin näille puolustuskyvyttömille yksittäisille tutkijoille.





Joka tapauksessa katson itse lain hullunkuriseksi ja ainakin kaksi laissa olevaa kohtaa imbesilleiksi eikä mitään niin imbesillisiä tule kunnioittaa minkäänlaisena ohjenuorana tai normina, vaikka se olisi erehdytty pukemaan lain kaapuun.


Lainlaatijalla on ollut tällä kohtaa pallo hukassa, koska se on erehtynyt sorvaamaan anarkkisia järjestyneen yhteiskunnan muitten oikeuperiaatteiden ja normien asetannan vastaisia lainkohtia ja saa nähdä, missä ajassa laki korjataan, eli että se saatetaan vastaamaan kestäviä vapaan yhteiskunnan oikeusperiaatteita nyt vaarana olevan normien anarkian välttämiseksi.

Ennen sitä tällainen hölmölän touhu saa oletettavasti sekalaista jatkoa.


terv Matti Lund


Ehkä imbesillejä lainkohtia vastaan voitaisiin sotia samalla taktiikalla kuin metsäpaloja vastaan: ryhtyä vaatimaan sitä, että lakia ryhdytään soveltamaan kaikkiin yhteiskunnan toimijoihin yhtä tasavertaisesti, mitä nyt sukututkijoita kohtaan. Tällainen tilanne olisi pian kestämätön, sillä ankaruushan aiheuttaisi monen liiketoiminnan vaikeuttamista ja kustannusten kohoamista, koska niiden pitäisi, kuten esimerkiksi velanperijöiden, palkata yksityisetsiviä jäljittämään perittäviä, jotka ovat vaihtaneet, salanneet ja kieltäneet lain suomilla mahdollisuuksilla hekilötietojansa. Tällöinhän taloudellisesta haitasta johtuen tulisi pikainen tarve korjata lakia niin, ettei henkilötietojen tehostunut peittely aiheuta taloudellisia menetyksiä.

Tuulakki
03.10.11, 21:20
...Toinen asia: miltei kaikki netissä julkaisevat lehdet antavat mahdollisuuden keskusteluun uutisesta, Kotimaa tarjoaa vain mahdollisuuden "tykkää".

Moinen "uutisten välitys" hämmästyttää parempaan tottunutta.
t. Olavi A.

Jutun alapuolella on ilmoitus: Voidaksesi kommentoida sinun tulee olla kirjautunut. Uutisten kommentointi vain omalla nimellä. Eli kommentointi on mahdollista.

Stara
04.10.11, 08:05
Juuri kesänvietosta tulleena ja järvi-Suomen maisemissa levänneenä päätin vilkaista, mitä Suku Forumiin kuuluu, varsinkin kun Hesarissa jo näyttää viriytyneen keskustelu talven lumilla käydystä kuumasta aiheesta eli kirkon sättimisestä. Sama on kaiku edelleenkin. Itse koin kirkon seurakunnan toiminnan niin kirkollisten tapahtumien kuin viraston osalta kiitosta ansaitsevana. Sukututkimusharrastukseni sujui entiseen tapaan mielyttävässä ja palvelualttiissa hengessä.

Maakunnan asukkaita haastatellessani ko. asiassa, totesin poikkeuksetta uusien tarkennettujen menettelytapojen rauhoittaneen ihmisten mieliä. Nyt sukututkimusharrastukseen voidaan entistä avoimemmin ja yhteistyöhaluisesti suhtautua. ELI KAIKKI PELLOO!

Täällä stadissa änkyrämenttaliteetti sen kun vaan jatkuu. Kaukana ei ole sananlasku: "Tomma tunnor bullra mest!"

Olarra
04.10.11, 08:20
Jutun alapuolella on ilmoitus: Voidaksesi kommentoida sinun tulee olla kirjautunut. Uutisten kommentointi vain omalla nimellä. Eli kommentointi on mahdollista.

Outo järjestely, eikö voi edes lukea kommentteja kirjautumatta? Missään muussa mediassa en ole moiseen törmännyt. Eipä silti, kirjautuminen kirjoitettaessa on ihan ok, mutta että lukiessakin... Erityisen jännä on tuo ainoaksi vaihtoehdoksi tarjottu "tykkää", mun peukut menee kyllä alaspäin, mutta mielessäni vaan, kun ei mielipiteeni tuota mediaa kiinnosta.
t. Olavi A.
P.S. tietääkö joku onko jossain mahdollisuus itse tutustua alkuperäiseen kysymyksenasetteluun ja alkuperäiseen lausuntoon?