PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Mitä tarkoittaa tämä Valpon henkilökorttimerkintä?


Laardi
29.09.11, 22:36
Eli mitä tarkoittaa tai mihin viittaa tuo merkintä "valk.+ musta l. XXVII - K - 1(/I?) - 51" ao. kuvassa?

http://wiki.narc.fi/portti/index.php/Kuulustelup%C3%B6yt%C3%A4kirjamerkinn%C3%A4n_tulki ntaohje

Lukkari
30.09.11, 08:22
EK;lla ja kaiketi Valpollakin oli oma värikoodinsa kertomaan kuinka pahasta isänmaanviholisesta kulloinkin oli kysymys. Oman sukulaiseni kortista löytyy myöskin nämä värikoodit.

Ahti2
30.09.11, 08:24
Kuulemani mukaan merkintöjen tarkoitusta yritettiin selvittää, kun kortit 1990-luvulla siirrettiin Suojelupoliisista Kansallisarkistoon. Tietojen saamiseksi puhutettiin paitsi Suojelupoliisin väkeä myös eläkkeelle jäänyttä Valpon henkilökuntaa. Selvyyttä asiaan ei kuitenkaan saatu.

Epäselvässä tilanteessa esiin on noussut kaksi kilpailevaa teoriaa, joista molemmat ovat vahvistamatta: toisaalta on otaksuttu, että kyseessä ovat arkiston hallintaan tarkoitetut värikoodit (esimerkkikortissa nähtyjen värien lisäksi ainakin vihreä, punainen ja keltainen ovat olleet käytössä), jotka olisivat olleet käytössä ennen aineiston siirtoa pitkäaikaissäilytystä varten varattuihin koteloihin. (Eli että esimerkkikortissa henkilön tiedot löytyvät valko-mustakoodatun sarjan kotelosta XXVII jne.). Toisen teorian mukaan kyse olisi ollut henkilöiden ryhmittelystä esim. vaarallisuutta tai rikoshistoriaa mittapuuna pitäen. (Eli että valkomustat olisivat eri kategoriassa kuin vaikkapa punakeltaiset.) Melkein joka kortissa kun joku värikoodaus on.

Mutta nämä ovat vain arvauksia siihen saakka, kunnes oikea tieto esim. Valpon arkistosta joskus löytyy. Toivotaan, että asia olisi vielä mahdollista selvittää.

K.Salminen
30.09.11, 09:16
Näistä merkinnöistä kannattaisi ehkä konsultoida dosentti Martti Lackmania, joka on tutkinut EK:n toimia ja mm. kirjoittanut EK:n legendaarisen pomon Esko Riekin elämänkerran. Sekä prof. Kimmo Rentolaa, jolla on ainakin SUPOn aineistot ollut käytössään kirjoittaessaan suojelupoliisin historiaa, myös aikaisemmissa teoksissaan Rentola on käyttänyt Valpon materiaalia.

Ehdottaisin kääntymistä yo. henkilöiden puoleen oheisessa asiassa.

T. Kari Salminen
Viimsi vald
Estonia